Αρχαία πέτρινη επιγραφή με ελληνικά γράμματα βρέθηκε στην γενέτειρα του βασιλιά Αρθούρου! - του Γ. Λεκάκη

Αρχαία πέτρινη επιγραφή
με ελληνικά γράμματα
βρέθηκε στην γενέτειρα
του βασιλιά Αρθούρου!

Του Γιώργου Λεκάκη

Στο μυθικό για τους Βρετανούς κάστρο Tintagel ανασκάφηκε μια πέτρα με λατινική γραφή και ελληνικά γράμματα του 7ου αιώνα μ.Χ.!

Το κάστρο είναι θρυλικό για τους Βρετανούς, διότι σε αυτό έγινε η βιολογική σύλληψη του Αρθούρου, από τους γονείς του[1]… Συγκαταλέγεται, λοιπόν, στα «αρθουριανά μέρη» θρυλικά για τους Βρετανούς, ήδη από τον 12ο  αιώνα!

Η αρχαία επιγραφή σε σχιστόλιθο ανακαλύφθηκε κατά την διάρκεια μιας φιλόδοξης ανασκαφής στο Κάστρο Tintagel και είναι σχεδόν σύγχρονη με την εποχή γέννησης του βασιλιά Αρθούρου...

Ενεπίγραφη γραφή από τον πρώιμο Μεσαίωνα σώζεται σπάνια στην Βρετανία. Επομένως αυτή η νέα ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη. Τα γράμματα, οι λέξεις και τα σύμβολα του 7ου αιώνα φαίνεται να είναι έργο κάποιου που εξασκείται στην γραφή. Υποδεικνύουν ότι αυτό το άτομο ήταν εξοικειωμένο τόσο με τον άτυπο τρόπο γραφής που χρησιμοποιήθηκε για τα έγγραφα, όσο και με την επίσημη γραφή, που χρησιμοποιήθηκε στα ευαγγελικά βιβλία της περιόδου. Αυτό προσδίδει περαιτέρω βάρος στην θεωρία ότι το Tintagel ήταν μια βασιλική τοποθεσία, με εγγράμματη χριστιανική κουλτούρα, και ένα δίκτυο συνδέσεων που εκτείνεται από την Ευρώπη του Ατλαντικού μέχρι την ανατολική Μεσόγειο!

Η πέτρα περιλαμβάνει ρωμαϊκά και κελτικά ονόματα - «Tito» (Titus) και «Budic» - υπονοώντας μια ακμάζουσα πολυπολιτισμική κοινότητα σε αυτήν την γωνιά της Κορνουάλης.

Εμφανίζονται επίσης οι λατινικές λέξεις «fili» (γιος) και «viri duo» (δύο άνδρες). Η ίδια η πέτρα - ένα κομμάτι μήκους 0,6 εκατ. από σχιστόλιθο Κορνουάλης - χρησίμευε ως προεξοχή παραθύρου σε ένα κτήριο που φαινόταν ότι ήταν μέρος ενός σημαντικού πρώιμου μεσαιωνικού οικισμού.

Η πέτρα ανακαλύφθηκε το περασμένο καλοκαίρι ως μέρος ενός φιλόδοξου πενταετούς έργου στο Κάστρο Tintagel, που ανατέθηκε από την English Heritage και ανέλαβε η Αρχαιολογική Μονάδα της Κορνουάλης (CAU).

Προηγούμενα ευρήματα που χρονολογούνται από την ίδια περίοδο περιλαμβάνουν εκλεκτά επιτραπέζια σκεύη από την Ανατολία, διακοσμημένα ισπανικά υάλινα σκεύη και στοιχεία ότι στο Κάστρο Tintagel έτρωγαν χοιρινό κρέας, ψάρια και στρείδια κατά την διάρκεια της «Πρώτης Χρυσής Εποχής της Κορνουάλης»!..

Μιλώντας για την ενεπίγραφη πέτρα, ο επιμελητής της αγγλικής κληρονομιάς Win Scutt είπε: «Είναι απίστευτο να βλέπει κανείς ότι τον 7ο αιώνα, σε αυτόν τον δραματικό βράχο της Κορνουάλης, κάποιος εξασκούσε την γραφή του, χρησιμοποιώντας λατινικές φράσεις και χριστιανικά σύμβολα. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποιος έκανε αυτά τα σημάδια ή γιατί, αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι το Tintagel του 7ου αιώνα είχε επαγγελματίες γραφείς, που ήταν εξοικειωμένοι με τις τεχνικές γραφής χειρογράφων –– και αυτό από μόνο του είναι πολύ συναρπαστικό. Η συνεχιζόμενη έρευνά μας έχει ήδη αποκαλύψει την έκταση των κτηρίων του Tintagel και τον πλούτο του τρόπου ζωής που απολάμβαναν εδώ. Αυτό το τελευταίο εύρημα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα για να δείξει ότι έχουμε μια εγγράμματη, χριστιανική κοινότητα, με ισχυρές συνδέσεις από την Ευρώπη του Ατλαντικού ως την Μεσόγειο. Η συγγραφή ήταν μια προνομιακή ενασχόληση, την οποία αναλάμβαναν ειδικοί γραμματείς προσκολλημένοι στην Εκκλησία ή σε πλούσια νοικοκυριά. Η ανακάλυψη αυτής της πέτρας υποστηρίζει την ιδέα ότι το Tintagel ήταν ένα σημαντικό, ακμάζον εμπορικό λιμάνι και ένας οικισμός υψηλού επιπέδου που θα μπορούσε να ήταν η έδρα των βασιλιάδων της Κορνουάλης».

Η ειδικός στην γραφή Michelle Brown από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου έχει αναλάβει την αποκρυπτογράφηση της επιγραφής, μαζί με τον ειδικό σε θέματα κειμένων Oliver Padel, και εξηγεί ότι το στυλ γραφής είναι τόσο ενδιαφέρον όσο και οι ίδιες οι λέξεις: «Η επιβίωση της γραφής αυτής της περιόδου είναι σπάνια και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό εύρημα, ειδικά όσον αφορά την συνέχεια μιας εγγράμματης χριστιανικής παράδοσης στην μεταρρωμαϊκή Κορνουάλη. Το στυλ γραμμάτων και η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε, καθώς και χριστιανικά σύμβολα που παρουσιάζουν μεσογειακή επιρροή και οι επαφές, όλα αποκαλύπτουν πολύτιμα στοιχεία για τον πολιτισμό όσων έζησαν στο Tintagel τον 7ο αιώνα».

Η ενεπίγραφη πέτρα είναι το δεύτερο παράδειγμα πρώιμης μεσαιωνικής γραφής που βρέθηκε στο Tintagel. Η πρώτη, που ανακαλύφθηκε το 1998, ήταν μια πέτρα με πολλές λέξεις. Ανάμεσα σε αυτές και το «κέλτικο» όνομα «Artognou», που πολλοί το συνδέουν με το όνομα Αρθούρος και τον θρυλικό βασιλιά Αρθούρο.[2] Θα αποτελέσει αντικείμενο πολλών αναλύσεων. Η ανάλυση φθορισμού ακτίνων Χ (XRF) δεν έχει αποκαλύψει την επιβίωση οποιουδήποτε χρώματος, αλλά ελπίζουμε ότι η σάρωση υψηλής ανάλυσης θα αποκαλύψει τον τρόπο με τον οποίο χαράχτηκαν τα σημάδια.

ΠΗΓΕΣ: English Heritage, 15.6.2018. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 16.6.2018.

- Hardy Th. «The Famous Tragedy of the Queen of Cornwall at Tintagel» στο Lyonnesse: A New Version of an Old Story Arranged as a Play for Mummers, σε μία πράξη, εκδ. Macmillan, OCLC 1124753, Λονδίνο, 1923.

- Thomas Ch. «Book of Tintagel: Arthur and Archaeology», εκδ. Batsford, Λονδίνο, 1993.

- «Early Medieval Tintagel: An Interview with Archaeologists Rachel Harry and Kevin Brady», στο The Heroic Age (1), άνοιξη-καλοκαίρι, 1999.=

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Βλ. Geoffrey of Monmouth's «Historia Regum Britanniae», 1138. Πρόκειται για την πρώτη αφήγηση της ζωής του Αρθούρου.

[2] Επισήμως «άσχετη» με τον βασιλιά Αρθούρο, όπως και άλλα επιγραφικά στοιχεία για αυτόν, όπως λχ. ο σταυρός του Glastonbury, που απεδείχθη πλαστό στοιχείο…

Αρχαια πετρινη επιγραφη ελληνικα γραμματα γενετειρα βασιλιας Αρθουρος μυθικος Βρετανοι καστρο Τιντγακελ Tintagel ανασκαφη πετρα λατινικη γραφη ελληνικο γραμμα 7ος αιωνας μΧ θρυλικο Βρετανια αρθουριανα μερη θρυλικα 12ος σχιστολιθος ανασκαφες ενεπιγραφη πρωιμος Μεσαιωνας συμβολα γραφιας γραφεας εγγραφα, ευαγγελια βιβλιο εγγραμματη χριστιανικη κουλτουρα, Ευρωπη Ατλαντικος ανατολικη Μεσογειος ρωμαικο και κελτικο ονομα τιτος Tito Titus μπουντικ Budic πολυπολιτισμικη Κορνουαλη λατινικες λεξεις φιλι fili γιος viri duo δυο ανδρες παραθυρο κτηριο μεσαιωνικος οικισμος Αρχαιολογια επιτραπεζιο σκευος ανατολια, διακοσμημενο ισπανικο υαλινο σκευη υαλι γυαλι διατροφη χοιρινο κρεας, ψαρια ψαρι στρειδι Χρυση Εποχη Κορνουαλης αγγλια βραχος χριστιανικο συμβολο επαγγελματιας χειρογραφο χριστιανοι γραμματεας Εκκλησια εμποριο λιμανι βασιλεις χριστιανισμος μεσογειακη 1998, κελτικο ονομα Artognou, Αρτογκνιου σημαδια Geoffrey of Monmouth's Historia Regum Britanniae, 1138 βιογραφια Αρθουρου σταυρος του Γκλαστονμπουρυ Γκλαστονμπουρι Glastonbury, πλαστο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ