Κυκλικές πυραμίδες 5.500 χρόνων ανακαλύφθηκαν στο Περού! Και η Απολλωνία με αρχαίους βωμούς… - του Γ. Λεκάκη

Κυκλικές πυραμίδες
5.500 χρόνων
ανακαλύφθηκαν στο Περού!
Και η Απολλωνία με αρχαίους βωμούς…

Του Γιώργου Λεκάκη

Η Cajamarca είναι σημαντικός αρχαιολογικός χώρος του βόρειου Περού.

Η περιοχή έδωσε όνομα σε έναν ιδικό της πολιτισμό, την "Cajamarcan Culture" / «Κουλτούρα / Πολιτισμός της Καζαμάρκα», ο οποίος άκμασε μεταξύ 11ου - 15ου αι. μ.Χ.

Η διάταξη της πόλεως και τα κτήριά της, τόσο τα πολιτικά όσο και τα θρησκευτικά, είναι κτισμένα από πλίνθους και ηφαιστειακή πέτρα. Η αρχιτεκτονική της, είναι μοναδική (16ος - 19ος αι.), και καθιστά το κέντρο της πόλης της Καζαμάρκα μνημείο μεγάλης πολιτιστικής αξίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΠΕΡΟΥ, ΕΔΩ.

Τον 15ο αιώνα η πόλη της Καζαμάρκα έγινε μέρος του Tawantinsuyo (των Ίνκα) όταν το Βασίλειο του Cuismanco κατακτήθηκε από τους Ίνκας Pachacutec. Η Καζαμάρκα διατήρησε την σημασία της αφού για τους κατακτητές Ίνκας εθεωρείτο πρωτεύουσα επαρχίας. Εδώ διέμενε ένα σώμα δημόσιων λειτουργών, που ήλεγχε αυτή την τεράστια και πλούσια περιοχή της αυτοκρατορίας. Από αυτή την περίοδο χρονολογείται το "Ransom Room" που εξακολουθεί να στέκεται όρθιο, απομεινάρι της κυριαρχίας της lnca στην Cajamarca. Ο Atahualpa εκρατείτο εδώ αιχμάλωτος και πρόσφερε στους Ισπανούς απαγωγείς του τα περίφημα λύτρα από χρυσό και ασήμι για να αποκτήσει την ελευθερία του.

Στην περιοχή γύρω από το Ιστορικό Κέντρο της Καζαμάρκα υπάρχει μια σειρά από αρχαιολογικά μνημεία εξαιρετικής ιστορικής σημασίας - Αυτά είναι:

- Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ LAYZON / ΛΑΫΖΟΝ. Ένα τελετουργικό κέντρο περίπου 7 χλμ. ΝΔ. της Καζαμάρκα. Στην κορυφή του λόφου υπάρχει μια τετράγωνη πυραμίδα, διαστάσεων 40 Χ 40 μ., στην κορυφή της οποίας υπήρχε κάποτε ένα κυκλικό κτήριο, που ήταν ο κύριος ναός.

- Το CUMBE MAYO. Μια ομάδα αρχαιολογικών καταλοίπων που περιλαμβάνει ένα κανάλι νερού πριν από τους Ίνκας και μια ποικιλία λίθινων ευρημάτων. Αυτά βρίσκονται ανάμεσα στις πλαγιές του βουνού Cumbe, 14 χλμ. ΝΔ. της πόλης, σε υψόμετρο 3.500 μ.

- Τα «VENTANILLAS / ΒΕΝΤΑΝΙΛΛΑΣ» (= μικρά παράθυρα) της OTUZCO - 7 χλμ. ΒΑ. της πόλης. Νεκροταφείο που είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής.

- Η SANTA APOLONIA / ΑΓΙΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ. Αυτός ο λόφος βρίσκεται 200 ​​μ. νότια της Plaza de Armas (την κύρια πλατεία της πόλης) και στην κορυφή βρίσκονται μερικές λαξευμένες πέτρες γνωστές ως «Τα Καθίσματα των Ίνκας». Στην πραγματικότητα ήταν βωμοί θυσιών, για αγροτικές θρησκευτικές τελετές στην προ-Ίνκα περίοδο. Και τα ιαματικά νερά στο "Baiios del Inca" («Τα Λουτρά των Ίνκας») όπου ευρίσκεται η "Πισίνα των Ίνκας"…

Και

- Ο ΝΑΟΣ της HUACALOMA - 2 χλμ. ΝΑ. της πόλης. Θεωρείτο έως τώρα ο αρχαιότερος της περιοχής, του 1500 π.Χ.

Αλλά,

οι τελευταίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο Miravalles, της Cajamarca του Περού, πάνε τον πολιτισμό της περιοχής πολύ πιο πίσω, στο 3500 π.Χ., όπως εδήλωσε ο ερευνητής Victor Colán.

Η κυκλική πυραμίδα του Miravalles.

Ο Colán εξήγησε ότι τα νέα ευρήματα περιλαμβάνουν την παρουσία κυκλικών πυραμίδων και αποκαλύπτουν την ύπαρξη ενός πολιτισμού των Άνδεων, του πολιτισμού Miravalles, ο οποίος γίνεται έτσι, ένας από τους αρχαιότερους γνωστούς στο Περού και ένας από τους πιο απομακρυσμένους στον κόσμο! Από τον Δεκέμβριο του 2013 μέχρι σήμερα ανακάλυψε στην επαρχία San Miguel 7 αρχαιολογικούς χώρους, που βρίσκονται στις περιοχές Anchor, Bolivar, Florida και Niepos de Miravalles.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ, ΕΔΩ.

Ένα από τα μεγάλα ευρήματα είναι:

-ο «Θρόνος του Άρχοντα των Μιραβάλες».

-το δεύτερο είναι ένα τελετουργικό κέντρο από πέτρα, και

-το τρίτο είναι μια κυκλική πυραμίδα, με τρία άνδηρα, διαμέτρου 30 μ., στο κέντρο της πόλης Miravalles, στην συνοικία Niepos.

Όλα είναι 5.500 χρόνων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ του ΠΕΡΟΥ, ΕΔΩ.

«Ο αρχαιολογικός χώρος του Miravalles στην επαρχία San Miguel της Cajamarca είναι κατά 500 χρόνια αρχαιότερος από την ιερή πόλη Caral», είπε ο κ. Colán. Ο ερευνητής ετόνισε επίσης ότι τότε «το Caral δεν είναι το αρχικό κέντρο του πολιτισμού του Περού αλλά και η Cajamarca, στα βόρεια της χώρας».

Αυτά τα τελευταία ευρήματα συμπληρώνονται από προηγούμενες ανακαλύψεις άλλων δύο κυκλικών πυραμίδων: Στην Jaen / Χαέν[1], επίσης στην Καζαμάρκα, που ανακαλύφθηκαν από τον αρχαιολόγο Quirino Olivera. Πρόκειται για ογκώδεις πέτρινες κατασκευές, τις ονόμασαν huacas, με τοίχους πάχους έως και 0,9 μ., ράμπες και άλλες κατασκευές 2000 - 800 π.Χ.

«Η ΒΑ. περιοχή του Περού είναι ένα κέντρο του πολιτισμού των Άνδεων, όπως ακριβώς το Caral και το βόρειο Chico. Αυτή είναι η υπέρβαση της ανακάλυψής μας», είπε ο κ. Colán. Ο ερευνητής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «το Περού είναι από τους αρχαιότερους πολιτισμούς στον κόσμο» και ζήτησε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού για την συνέχιση των ανασκαφών.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Guevara, η Cajamarca «είναι μια από τις περιοχές που δεν είναι μόνο πλούσιες σε χρυσό, αλλά και σε ιστορία. Υπάρχει πολλή πολιτιστική κληρονομιά στην περιοχή της Catamarca».

ΠΗΓΗ: Συνέντευξη Τύπου από τον Περουβιανό βουλευτή Messias Guevara, και ραδιοφωνική εκπομπή στο Περού, 21.10.2016. «Discover circular pyramid of 5,500 years old in Peru - Descubren pirámide circular de 5.500 años de antigüedad en Perú», museu2009, 11.11.2016. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.11.2016.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] Στο Montegrande, το Turuco, την Bellavista, το Ingatambo, την Pomahuaca, στις κοιλάδες Chamaya, Shumba, Tabaconas, Chinchipe και Utcubamba αναπτύχθηκε ο πολιτισμός των Jivaro, όπως τους αποκαλούσαν οι Ίνκας. Γνωστοί και ως Pakamoros (< στην γλώσσα κέτσουα paka = κόκκινο) ή Bracamoros (< muro = βαμμένο). Από το έθιμο των Jivaro να βάφουν το πρόσωπο και το στήθος τους με κόκκινη βαφή, από τους σπόρους του annatto, για τελετές και μάχες.

Κυκλικη πυραμιδα 5.500 χρονια πριν, Περου Απολλωνια αρχαιος βωμος, Cajamarca αρχαιολογικος χωρος πολιτισμος, Cajamarcan Culture Κουλτουρα Καζαμαρκα 11ος - 15ος αιωνας μΧ πολη κτηριο πολιτικο θρησκευτικο, πλινθος ηφαιστειακη πετρα αρχιτεκτονικη 16ος - 19ος μνημειο πολιτιστικη αξια 15ος Tawantinsuyo / Ταβαντινσουγιο ινκα Βασιλειο του Cuismanco / Κουισμανκο ινκας Pachacutec / Πατσακουτεκ πρωτευουσα δημοσιος λειτουργος αυτοκρατορια lnca αταχουαλπα Atahualpa αιχμαλωτος Ισπανοι απαγωγεις απαγωγη λυτρα χρυσος ασημι ελευθερια Ιστορικο Κεντρο αρχαιολογικο μνημειο ΝΑΟΣ ΤΗΣ LAYZON / ΛΑΥΖΟΝ Λαιζον τελετουργια λοφος τετραγωνη πυραμις κυκλικο κτηριο, κουμπε μαγιο CUMBE MAYO αρχαιολογια υδραγωγειο καναλι νερου λιθινα ευρηματα βουνο VENTANILLAS / ΒΕΝΤΑΝΙΛΛΑΣ μικρο παραθυρο οτουζκο OTUZCO νεκροταφειο SANTA APOLONIA / ΑΓΙΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ, απολωνια απολονια απολλονια απολλων θεος απολλωνας Plaza de Armas λαξευμενη πετρα Καθισματα καθισμα βωμος θυσια αγροτικη θρησκευτικη τελετη προινκα περιοδος ιαματικα νερα Baiios del Inca Λουτρα Πισινα HUACALOMA χουακαλομα 1500 πΧ Miravalles, Περου 3500 ευρημα κυκλος Ανδεις 2013 6η χιλιετια πΧ San Miguel αρχαιολογικος χωρος, ανκορ Anchor, μπολιβαρ Bolivar, φλοριντα Florida νιεπος ντε Niepos de Miravalles Θρονος Αρχοντας των Μιραβαλες Μιραβαλλες τελετουργικο κεντρο πετρα, ανδηρο 5.000 αγιος μιχαηλ ιερη πολη καραλ Caral Jaen / Χαεν πετρινη κατασκευη, χουακας χαουακα huacas, τοιχος ραμπα 2000 - 800 4.000 κικο Chico χρυσος, πολιτιστικη κληρονομια Montegrande, μοντεγκραντε Turuco, τουρουκο Bellavista, μπελαβιστα μπελλαβιστα Ingatambo, ινγκαταμπο Pomahuaca, πομαχουακα κοιλαδα χαμαγια Chamaya, σουμπα Shumba, ταμπακονας Tabaconas, τσιντσιπε Chinchipe ουτκουμπαμπα Utcubamba χιβαρο Jivaro, πακαμορος Pakamoros γλωσσα κετσουα πακα paka κοκκινο Bracamoros μπρακαμορος muro = μουρο βαμμενο εθιμο βαφη προσωπο στηθος κοκκινη σπορος ανατο ανναττο annatto, τελετη μαχη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ