Καλλιτέχνες πριν 36.000 χρόνια προσπάθησαν να απεικονίσουν τον… ήχο!!! Με τον ίδιο τρόπο σε Γαλλία και Αμερική!

Καλλιτέχνες πριν 36.000 χρόνια
προσπάθησαν να απεικονίσουν
τον… ήχο!!!
Με τον ίδιο τρόπο σε Γαλλία και Αμερική!

Του Γιώργου Λεκάκη

Κάποιοι καλλιτέχνες προσπάθησαν να απεικονίσουν τον ήχο στα έργα τους, τουλάχιστον από την Ευρωπαϊκή Ανώτερη Παλαιολιθική Εποχή, δηλαδή περίπου 36.000 χρόνια πριν από σήμερα.

Αυτό εξάγεται από μια σειρά από κόκκινες κουκκίδες, που αναδύονται από το στόμα ενός λιονταριού, σε βραχογραφία στο σπήλαιο Chauvet της Γαλλίας, για παράδειγμα! Είναι ένα από τα αρχαιότερα γνωστά παραδείγματα καλλιτέχνη, που αποδίδει ένα ζώο να βγάζει έναν ήχο / κραυγή!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΕΔΩ.

Πρόσφατα, η αρχαιολόγος του Κρατικού Πανεπιστημίου του Τέξας, κ. Carolyn Boyd, ερεύνησε την βραχοτέχνη των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, που ζούσαν περίπου από το 2500 π.Χ. έως το 500 μ.Χ. στα φαράγγια του νοτιοδυτικού Τέξας και της μεξικανικής πολιτείας Coahuila, για να εξερευνήσει πώς αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να απεικόνιζαν την ομιλία ανθρώπων και ζώων. Διαπίστωσε ότι οι καλλιτέχνες, της «βραχοτέχνης του ποταμού Πέκος - Pecos River Style», χρησιμοποίησαν και αυτοί κουκκίδες και γραμμές, φτιαγμένες σχεδόν αποκλειστικά με κόκκινη χρωστική ουσία, για να δημιουργήσουν αυτό που αποκαλείται «αναπνοή ομιλίας», που προέρχεται από τα στόματα περίπου 100 ανθρώπων και ζώων!

Μερικές φιγούρες του Pecos River Style στέκονται πρόσωπο με πρόσωπο ανταλλάσσοντας εμφατικές κόκκινες κουκκίδες, σαν να συζητούν ή ίσως να τραγουδούν! Άλλες πάλι φιγούρες έχουν λεπτές κόκκινες γραμμές που βγαίνουν από το στόμα τους. «Είναι σχεδόν σαν να ψιθυρίζουν», λέει η Μπόυντ. Μια φιγούρα μισή ανθρώπινη, μισή αιλουροειδές φυσά μια σειρά από ενεργητικές γραμμές ζιγκ-ζαγκ. «Αυτό φαίνεται να είναι ένας βρυχηθμός», λέει η κ. Boyd. «Για τους δημιουργούς τους, αυτές δεν ήταν απλώς σιωπηλές εικόνες, αλλά ήταν γεμάτες ήχο και ζωή».

ΥΓ: Υπάρχουν και αρχαία ελληνικά αγγεία, με παρόμοια εικονογράφηση, η οποία ερμηνεύεται ως έμετος. Πολλά θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

ΠΗΓΗ: Er. A. Powell «Speak, Memories», AJA, Ιουλ./Αυγ, 2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.7.2022.

Καλλιτεχνης πριν 36.000 χρονια απεικονιση ηχος Γαλλια Αμερικη καλλιτεχνες εργο τεχνης Ευρωπαικη Ανωτερη Παλαιολιθικη Εποχη, 35.000 30.000 σειρα κοκκινη κουκκιδα, κοκκινο στομα λιονταρι βραχογραφια σπηλαιο Chauvet Γαλλιας, αρχαιοτερα ζωο κραυγη αρχαιολογος Πανεπιστημιο Τεξας, Carolyn Boyd, βραχοτεχνη κυνηγοι τροφοσυλλεκτες 2500 πΧ 500 μΧ φαραγγι μεξικο κοαχουιλα Coahuila, ανθρωποι ομιλια ζωο ποταμος Πεκος - Pecos River Style κουκκιδες γραμμη κοκκινη χρωστικη ουσια, αναπνοη προσωπο με προσωπο συζητηση τραγουδι λεπτη ψιθυρισμα φιγουρα αιλουροειδες ενεργητικη ζιγκ ζαγκ βρυχηθμος δημιουργος σιωπηλη εικονα, ζωη εμετος εμμετος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ