Η «άγνωστη Βενετία του Θερμαϊκού»… Από τους πιο σημαντικούς υγροτόπους της Ευρώπης!!! - του Π. Μπουζή

Η «άγνωστη Βενετία του Θερμαϊκού»…
Από τους πιο σημαντικούς υγροτόπους
της Ευρώπης!!!

Του φωτογράφου Παύλου Μπουζή 

Πρόκειται για την πλωτή, ξύλινη πολιτεία της Χαλάστρας.

Σκηνικό, σαν καρτ-ποστάλ, είναι τα 30 ξύλινα σπιτάκια των μυδοκαλλιεργητών και αλιέων στην Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, που ευρίσκονται τοποθετημένα με πασσάλους μέσα στο νερό, αποτελώντας τα δικά τους «σύρματα», όπως ονομάζονται στα νησιά του Αιγαίου, οι θέσεις φύλαξης μικρών σκαφών και αποθήκευσης για τα απαραίτητα σύνεργα.

Παρ’ ότι τόσο κοντά στην Θεσσαλονίκη, στον Θερμαϊκό Κόλπο και απέναντι από την πόλη, η περιοχή παραμένει άγνωστη στους περισσότερους Θεσσαλονικείς.

Λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την Θεσσαλονίκη, στο Καλοχώρι και διασχίζοντας ορυζώνες (περίπου 100.000 στρέμματα ορυζοκαλλιέργειας εκτείνονται εντός του Εθνικού Πάρκου του Δέλτα, όπου εδώ παράγεται περίπου το 70% του ελληνικού ρυζιού), ξεκινά η προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού Λουδία (αρχαίας Λύδιος) – Αλιάκμονος. Ο Αξιός ή Βαρδάρης, είναι ο μεγαλύτερος ποταμός που διασχίζει την Μακεδονία και ο δεύτερος μεγαλύτερος των Βαλκανίων! Μία περιοχή με οικολογική αξία τέτοια, ώστε να κατατάσσεται στους πιο σημαντικούς υγροτόπους της Ευρώπης, ιδιαίτερα για την ποικιλία της άγριας ορνιθοπανίδας που φιλοξενεί.

Τα ξύλινα σπίτια, τοποθετημένα στη σειρά, δημιουργούν ένα μικρό “χωριό” που “επιπλέει” στον Θερμαϊκό, με τις δεμένες βάρκες, τα δίχτυα, ακόμη και τις αυτοσχέδιες… ψησταριές που κάποιοι μερακλήδες διαθέτουν για τους ψαρομεζέδες τους.

Εδώ είναι το καταφύγιό των μυδοκαλλιεργητών, όπου κατά την διάρκεια της εργασίας τους στον Θερμαϊκό κόλπο, το μέρος όπου, σε μικρή απόσταση από τις βάρκες τους, μπορούν να αναζητήσουν θαλπωρή, αφού ρίξουν τα δίχτυα και παράλληλα, να αποθηκεύσουν τα αλιευτικά εργαλεία. Άλλωστε, δεν είναι μόνο ότι πατούν σε στέρεο έδαφος και πίνουν ένα ζεστό ρόφημα, ζεσταίνοντας τα χέρια τους δίπλα σε μια σόμπα, αλλά γλυτώνουν και από την μεταφορά των αλιευτικών εργαλείων...

Σαν ψεύτικο, σαν από παραμύθι...

Οι καλύβες δημιουργήθηκαν το 2000, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και ελληνική συμμετοχή για να διευκολύνουν την δουλειά των μυδοκαλλιεργητών και αλιέων της περιοχής.

Είτε ερχόμενος από το Καλοχώρι, είτε ξεκινώντας από την Χαλάστρα και συνεχίζοντας κάτω από τη γέφυρα της Εθνικής Οδού, φτάνει κανείς στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και στις ξύλινες καλύβες των μυδοκαλλιεργητών. Κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο θα δει τους πλημμυρισμένους ορυζώνες που αποτελούν την βασική γεωργική καλλιέργεια της περιοχής, και τα πουλιά που βρίσκουν τροφή σ΄ αυτούς τους τεχνητούς υγροτόπους. Μετά τις καλύβες ο δρόμος γίνεται αρκετά κακοτράχαλος, αλλά αξίζει τον κόπο να συνεχίσει κανείς έως το ξύλινο παρατηρητήριο, από όπου μπορεί να δει τη θέα σε ολόκληρο το Δέλτα.

Κατά μήκος της παράκτιας ζώνης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονος, στον δυτικό Θερμαϊκό Κόλπο, παράγεται το 80-90% των ελληνικών μυδιών (περίπου 30.000 τόνοι ετησίως).

Η μυδοκαλλιέργεια είναι μία δραστηριότητα πολύ σημαντική για την τοπική, αλλά και για την εθνική οικονομία, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των μυδιών που παράγονται εξάγονται σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Ισπανία, η Ολλανδία και η Γαλλία και κυρίως η Ιταλία.

Τα μύδια αναπτύσσονται εδώ με ταχύτατους ρυθμούς και αποκτούν το επιθυμητό για κατανάλωση μέγεθος σε λιγότερο από εννέα μήνες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ποτάμια της περιοχής - Αξιός, Λουδίας και Αλιάκμων - που εκβάλουν σε μικρή απόσταση μεταξύ τους στο δυτικό Θερμαϊκό, φέρνουν στην θάλασσα πολλά θρεπτικά συστατικά και δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την καλλιέργεια μεγάλων και νόστιμων μυδιών.

ΠΗΓΗ: Foto Mpouzis Chania, Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 15.7.2022.

αγνωστη Βενετια Θερμαικος Κολπος υγροτοπος Ευρωπη Μπουζης πλωτη, ξυλινη πολιτεια Χαλαστρα ξυλινο σπιτακι μυδοκαλλιεργητης αλιευς Θεσσαλονικη πασσαλος νερο συρματα, νησια Αιγαιο φυλαξη σκαφος αποθηκη συρμα Καλοχωρι ορυζωνας ορυζοκαλλιεργεια ρυζοκαλλιεργεια Εθνικο Παρκο του Δελτα, ελληνικο ρυζι προστατευομενη περιοχη Δελτα Αξιου – Λουδια αρχαιος Λυδιος ποταμος Αλιακμονας Αξιος ή Βαρδαρης, Μακεδονια Βαλκανια οικολογια αγρια ορνιθοπανιδα πανιδα ξυλινα σπιτια, βαρκα διχτυα, ψαρομεζες καταφυγιο μυδοκαλλιεργητες, αλιεας εργαλεια ψαρας ψαρεμα αλιευτικα καλυβα 2000, μυδοκαλλιεργεια εκκλησακι Αγιου Νικολαου καλυβες μυδια καλλιεργεια Μαιος Ιουνιος ορυζων γεωργεια πουλι τροφη τεχνητος Αγιος Νικολαος παρατηρητηριο, παρακτια ζωνη Λουδιας Αλιακμων ελληνικα μυδι εξαγωγη Ισπανια, Ολλανδια Γαλλια Ιταλια 9 εννεα μηνες ποταμια θαλασσα θρεπτικα συστατικα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ