ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ αρχαία κεφαλή του θεού Πάνα! - του Γ. Λεκάκη

ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ αρχαία κεφαλή

του θεού Πάνα!

Του Γιώργου Λεκάκη

Πρόκειται για μπρούντζινο έργο τέχνης της αρχαίας Ελλάδος, του 5ου αιώνα π.Χ. Διαστάσεων 9,5 εκατ.

Εικονίζει τον θεό Παν (= τα πάντα), αν και δευτερεύων θεός στην ελληνική μυθολογία. Ήταν ο άρχων των βοσκών, των κοπαδιών, των ζώων γενικότερα (εξ αυτού η λέξις πανίδα). Γεννήθηκε μισός τράγος και μισός άνθρωπος. Με μεγάλα, δυνατά κέρατα κατσίκας, μακριά, δασύτριχη ουρά, γένια κατσίκας και γερά πόδια (> τραγοπόδαρος)! Απεικονίζεται με πόδια κατσίκας ή, όπως στο εν λόγω έργο, με ανθρώπινη εμφάνιση, αλλά με πρόσωπο που ομοιάζει με ζώο (φέρει κέρατα αίγας). Ο Παν ήταν επίσης ο θεός της γονιμότητας και της αχαλίνωτης ανδρικής / αρρενωπής σεξουαλικότητας. Καταδίωκε τις νύμφες μέσα στα δάση, αναζητώντας την εύνοιά τους. Ήταν κυνηγός, θεραπευτής και μουσικός. Γι’ αυτό το κύριο χαρακτηριστικό του, ήταν η σύριγξ / σύριγγα (αυλός του Πανός), που σχετίζεται με αυτές τις ερωτικές επιδρομές του, καθώς δημιουργήθηκε από τα καλάμια στα οποία μεταμορφώθηκε η νύμφη Σύριγγα, για να αποφύγει τον θεό. Έκτοτε με αυτά ο θεός συναρμολόγησε ένα μουσικό όργανο, που φέρει το όνομά του (σύριγγα του Πανός), και που με το όνομά του (panflute) παίζεται και είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο, εξ αιτίας της αποδημίας των Αρκάδων, που διέδωσαν τον θεό τους… - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Μουσικής Μύησις".

Η παράσταση συμπληρώνεται από ένα κέρατο, σύμβολο του φυσικού πλούτου, που συμβολίζει επίσης ο ίδιος ο θεός, αφού ο Πάν εν τέλει θεωρείται ως ο θεός όλης της άγριας φύσης.

Μέγας στρατηγός ο ίδιος, συμμετείχε σε εκστρατείες και έσπερνε ένα συναίσθημα τρελλού φόβου, στους αντιπάλους του, το οποίο επίσης φέρει το όνομά του: πανικός, λέξη που, κατ’ αρχήν, σήμαινε τον φόβο των βοοειδών μπροστά στις καταιγίδες.

Γιατί τα λέω τώρα όλα αυτά;

Μα διότι η εν λόγω κεφαλή δημοπρατείται!.. Από την Setdart Auction House, στις 20.7.2022 στην Βαρκελώνη της Ισπανίας, ως προερχομένη, λένε, από «ιδιωτική συλλογή, της Estepona, της Μάλαγα»… Το δε ανεκτίμητον εκτιμάται 4.500 ευρώ…

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.7.2022.

Barcelona αρχαιο κεφαλι θεος Πανας μπρουντζινο εργο τεχνης αρχαια Ελλαδος, 5ος αιωνας πΧ Παν παντα δευτερευων ελληνικη μυθολογια αρχων βοσκος κοπαδι ζωα, πανιδα, τραγος μισος ανθρωπος κερατα κατσικα, ουρα, γενια κατσικι ποδια ποδι προσωπο ζωο κερατο αιγα γονιμοτητα αχαλινωτη ανδρικη σεξουαλικοτητα ερωτας ερως σεξ νυμφη δασος ευνοια κυνηγος, θεραπευτης μουσικος συριγξ / συριγγα αυλος του Πανος καλαμι μεταμορφωση μουσικο οργανο, panflute αποδημια Αρκαδες αρκαδια κερας συμβολο φυσικος πλουτος, αγρια φυση στρατηγος εκστρατεια συναισθημα τρελλος φοβος, τρελος αντιπαλος πανικος, βοοειδη καταιγιδα κεφαλη δημοπρασι Βαρκελωνη Ισπανια ιδιωτικη συλλογη, εστεπονα Estepona, Μαλαγα αρρενωπη τραγοποδαρος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ