Επιγραφικό Μουσείο και στο Άργος. Για τους 136 μοναδικούς χάλκινους ενεπίγραφους πίνακες, του Θησαυρού της Παλλάδος, όπου φυλάσσονταν τα ιερά χρήματα της Ήρας. Στους Στρατώνες του Καποδίστρια. ΕΥΓΕ!!!

Επιγραφικό Μουσείο και στο Άργος.
Για τους 136 μοναδικούς
χάλκινους ενεπίγραφους πίνακες,
του Θησαυρού της Παλλάδος,
όπου φυλάσσονταν τα ιερά χρήματα της Ήρας. Στους Στρατώνες του Καποδίστρια.
ΕΥΓΕ!!!

​Επιγραφικό Μουσείο θα αποκτήσει η πόλη του Άργους, με τις απαραίτητες μελέτες να βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποδέχθηκε την παραχώρηση από τον Δήμο Άργους Μυκηνών, τη χρήση για 60 χρόνια, της ανατολικής πτέρυγας του κτηρίου των Στρατώνων Καποδίστρια.

..............................................

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Κάθε πόλη στην Ελλάδα, παράλληλα με το Αρχαιολογικό της Μουσείο, θα πρέπει να αποκτήσει και το ιδικό της Επιγραφικό Μουσείο. Έτσι θα μαθαίνουν οι εντόπιοι, αλλά και οι επισκέπτες περισσότερα για τον τόπο που επισκέπτονται. Παραλλήλως, οι εντόπιοι και τα παιδιά της πόλεως / του νομού, θα μαθαίνουν το αλφάβητο των προγόνων τους, και θα καταλαβαίνουν καλύτερα πως αυτά που θεωρών "ξένα" γράμματα, προέρχονται και αυτά από το ελληνικό αλφάβητο...

...........................................................................

Το Επιγραφικό Μουσείο με το Βυζαντινό Μουσείο και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, που θα λειτουργήσει στο τέλος του 2023, με επίκεντρο το κτηριακό συγκρότημα των Στρατώνων, ενισχύει περαιτέρω τις μουσειακές υποδομές του Άργους. Έτσι, η πόλη


αποκτά ένα, μοναδικό σε πλούτο και σπουδαιότητα, πολιτιστικό πόλο, καθώς και σημαντικό αναπτυξιακό πόρο.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη: «Μετά 22 χρόνια που ήρθε στο φως το εντυπωσιακό εύρημα των 136 μοναδικών χάλκινων ενεπίγραφων πινάκων, μέρος του αρχείου του θησαυρού της Παλλάδος, -που αποκάλυψε η σωστική ανασκαφή της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας- το Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών– το οποίο ανέλαβε τη συντήρηση και προστασία τους– είναι έτοιμο να αποδώσει αυτά τα μοναδικά ευρήματα, στον τόπο εύρεσής τους, στο Άργος. Το εξειδικευμένο Επιγραφικό Μουσείο, που εντάσσεται –μετά την πρόσφατη παραχώρηση από το Δήμο, της ανατολικής πτέρυγας των καποδιστριακών στρατώνων- στο σύνολο των μουσειακών υποδομών της πόλης, δημιουργεί έναν μοναδικό πολιτιστικό πόλο έλξης επισκεπτών. Μαζί με το Βυζαντινό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στη δυτική πτέρυγα του κτηρίου και το αναβαθμισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο -έργο το οποίο υλοποιείται-, το Άργος αποκτά ένα μοναδικό πάρκο πολιτισμού, αντάξιο της μακράς ιστορίας του. - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΑΡΓΟΣ, ΕΔΩ - Από το σύνολο των αναβαθμισμένων, σύγχρονων μουσειακών υποδομών, άρτια αναδεικνύεται η πολιτιστική ταυτότητα της πόλης, στη μεγάλη διαχρονία της, ενώ δημιουργείται για την περιοχή ένα μοναδικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΙΕΡΑ ΓΗ της ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ, ΕΔΩ.

Το Επιγραφικό Μουσείο Άργους θα στεγάσει τους 136 μοναδικούς χάλκινους ενεπίγραφους πίνακες, μέρος του αρχείου του θησαυρού της Παλλάδος, όπου φυλάσσονταν τα ιερά χρήματα της Ήρας. Τα ευρήματα αποτελούν μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για την οικονομική ζωή του Άργους, τους δημοκρατικούς θεσμούς όπως και πλήθος άλλων λειτουργιών, από τα τέλη του 5ου αιώνα έως τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ.. Στο Επιγραφικό Μουσείο θα εκτίθενται, επίσης, σημαντικές λίθινες επιγραφές από την ευρύτερη περιοχή του Άργους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ, ΕΔΩ.

Το κτήριο, γνωστό ως Στρατώνες Καποδίστρια, οικοδομήθηκε κατά την περίοδο της Β΄ Ενετοκρατίας πριν το 1701. Πριν αγοράσει το συγκρότημα ο Δήμος από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, είχε διάφορες χρήσεις (στρατώνας, νοσοκομείο, αγορά, ταχυδρομείο). Το 1978 χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Οι αναγκαίες μελέτες για την αλλαγή της χρήσης του κτηρίου και τη μετατροπή της πτέρυγας σε Επιγραφικό Μουσείο, εκπονούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2022.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.7.2022.

Επιγραφικο Μουσειο Αργος μοναδικος χαλκινος ενεπιγραφος πινακας, θησαυρος της Παλλαδος, ιερα χρηματα Ηρας ηραιο ηραιον αργους Στρατωνες του Καποδιστρια ​Επιγραφη Αργους, Υπουργειο Πολιτισμου Δημος Αργους Μυκηνων, στρατωνα Καποδιστριας επιγραφες Βυζαντινο Αρχαιολογικο Μενδωνη Παλλαδας Παλλαδα Παλλας σωστικη ανασκαφη Εφορεια Αρχαιοτητων Αργολιδας ευρημα καποδιστριακοι Βυζαντιο Αρχαιολογια μοναδικο παρκο θεα ηρα οικονομια δημοκρατια θεσμος 5ος αιωνας 4ος πΧ λιθινη Β Ενετοκρατια 1701 Ταμειο Εθνικης Αμυνας, νοσοκομειο, αγορα, ταχυδρομειο 1978 ιστορικο διατηρητεο μνημειο Αργολιδος αλφαβητο ξενα γραμματα, γραμμα ελληνικο αλφαβητα Αργολιδα Αργολις
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ