Το Μορφοβούνι (Βουνέσι) Καρδίτσας στην Αντίσταση και στον Εμφύλιο - Ο αφοπλισμός του Κωστόπουλου

Το Μορφοβούνι (Βουνέσι) Καρδίτσας
στην Αντίσταση και στον Εμφύλιο
- Ο αφοπλισμός του Κωστόπουλου

Στο βιβλίο αυτό του Αγαπητού - Κυρίτση Δημήτρη περιέχονται άγνωστα ντοκουμέντα της περιόδου της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου Πολέμου στο Μορφοβούνι (Βουνέσι) Καρδίτσας και αδημοσίευτες μαρτυρίες αγωνιστών που πήραν μέρος στα γεγονότα.

Δίνονται πληροφορίες για την οργάνωση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στην περιοχή των Αγράφων, την οργάνωση ΕΣΑΠ του ταγματάρχη Γ. Κωστόπουλου στην Πιαλεία Τρικάλων, τον αφοπλισμό του Κωστόπουλου, τις επιχειρήσεις των Ιταλών και των Γερμανών στη Νευρόπολη το 1943, το αντάρτικο αεροδρόμιο, την παράδοση και αφοπλισμό των Ιταλών, τη Μάχη της Σοδειάς, την επιχείρηση του ΕΛΑΣ στην Καρδίτσα και την απελευθέρωση της χώρας μας από τους Γερμανούς .

Δίνει επίσης πληροφορίες για την οργάνωση των Παρακρατικών Ομάδων στα Άγραφα μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, την περίοδο της Λευκής Τρομοκρατίας, την οργάνωση του ΔΣΕ στην περιοχή της Νευρόπολης, την εκτέλεση από τον ΔΣΕ του Θωμά Τουλιά και των αδελφών Κυριαζή.

Αναφέρεται επίσης στα Έκτακτα Στρατοδικεία που έγιναν στην Καρδίτσα με κατηγορούμενους Βουνεσιώτες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και στην επιχείρηση του ΔΣΕ στην Καρδίτσα το 1948.

Στο Βιβλίο περιέχονται Βιογραφικά οικογενειών αλλά και αγωνιστών που πήραν μέρος στην Εθνική Αντίσταση και στον Εμφύλιο Πόλεμο.

Τέλος, υπάρχει πλήρης καταγραφή των Θυμάτων της περιόδου 1940-1950.

Ελπίζουμε με το βιβλίο αυτό να συνεισφέρουμε στην καταγραφή της ιστορίας της περιόδου αυτής, όχι μόνο του Μορφοβουνίου (Βουνέσι), αλλά και γενικότερα της περιοχής μας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο Αγαπητός-Κυρίτσης Δημήτρης του Αντωνίου γεννήθηκε το 1955 στο Μορφοβούνι Καρδίτσας. Μετά το πέρας του Δημοτικού Σχολείου στο χωριό, εισήχθη στο Γυμνάσιο Καρδίτσας και τέλειωσε δυο τάξεις στον Μεσενικόλα. Το 1969, μετακόμισε μόνιμα στην Αθήνα με την οικογένειά του, όπου τέλειωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο. Το 1974, πέρασε στο Πολυτεχνείο και σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Ε.Μ.Π. Τελειώνοντας τις σπουδές του, το 1980, πήγε στον στρατό και υπηρέτησε τη θητεία του στην 6η ΜΟΜΑ, επικεφαλής του κλιμακίου έργων Αττικής.

Με το τέλος της στρατιωτικής του θητείας, εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας και ίδρυσε δική του κατασκευαστική εταιρία.

Από το πρώτο έτος της φοίτησής του εντάχτηκε στη νεολαία ΠΑΣΟΚ και ανέπτυξε σημαντική πολιτική δράση στο φοιτητικό κίνημα, ιδιαίτερα στον χώρο του Πολυτεχνείου και αργότερα στον κλάδο των Μηχανικών.

Το 1995 ήταν ιδρυτικό μέλος του ΔΗΚΚΙ και υποψήφιος Βουλευτής στην περιφέρεια Αττικής. Το 2000, μετά την αποχώρηση του από το ΔΗΚΚΙ, ήταν υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθηνών.

Το 1989 και 1990 διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου των απανταχού Μορφοβουνιωτών Αθήνας.


Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Βεργίνα, Φειδίου 14-16, Αθήνα 10678, τηλ.210 38 33 725 - 38 30 663 Fax: 210 38 47 090, , email.

Κυκλοφόρησε το 2020, ISBN: 978-960-651-008-3, 352 σελ. σχήμα 17 Χ 24.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.7.2022.


Μορφοβουνι Βουνεσι Καρδιτσας Αντισταση Εμφυλιος αφοπλισμος Κωστοπουλος Αγαπητος - Κυριτσης αγνωστα ντοκουμεντα Εθνικη Αντισταση Πολεμος Καρδιτσα αδημοσιευτη μαρτυρια αγωνιστης οργανωση ΕΑΜ ΕΛΑΣ Αγραφα ΕΣΑΠ ταγματαρχης Πιαλεια Τρικαλων, Τρικκαλων Τρικκαλων, Τρικαλων επιχειρηση Ιταλοι Γερμανοι Νευροπολη 1943, ανταρτικο αεροδρομιο, παραδοση Ιταλια Μαχη της Σοδειας Καρδιτσης απελευθερωση Γερμανια Παρακρατικες Ομαδες Συμφωνια της Βαρκιζας, Λευκη Τρομοκρατια βαρκιζα ΔΣΕ Νευροπολις, εκτελεση Τουλιας αδελφοι Κυριαζη εκτακτο Στρατοδικειο Βουνεσιωτες αγωνιστες 1948 κυριαζης Θυματα 1940 1950
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ