Κατεστράφησαν προστατευτικά στέγαστρα αρχαίων τάφων από την πυρκαγιά στην Αχαΐα

Κατεστράφησαν
προστατευτικά στέγαστρα
αρχαίων τάφων
από την πυρκαγιά στην Αχαΐα

Επειδή αναπτύσσεται έντονη φημολογία για δήθεν καταστροφή του μυκηναϊκού νεκροταφείου στις Πόρτες Αχαΐας, εξ αιτίας δασικής πυρκαγιάς την Κυριακή 3 Ιουλίου 2022, επισημαίνονται τα εξής, σύμφωνα με την αναφορά της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας δρος Α. Κουμούση:

- Ο αρχαιολογικός χώρος ήταν υποδειγματικά καθαρισμένος, γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά μαζί με την προσπάθεια του Πυροσβεστικού Σώματος στην προφύλαξη και διάσωσή του.

- Οι αρχαιότητες του χώρου δεν υπέστησαν ουδεμία φθορά, ούτε οι διαδρομές επισκεπτών, τα καθιστικά του χώρου, ούτε οι σύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις

- Το σύστημα πυρόσβεσης δεν έχει υποστεί φθορά και όλες οι πυροσβεστικές φωλεές παρέμειναν ανέπαφες, η δεξαμενή κλπ.

- Τα προστατευτικά στέγαστρα των τάφων υπέστησαν φθορές, με καταστροφή της ανωδομής και της κάλυψης, ενώ δεν έχουν υποστεί φθορά τα μεταλλικά τμήματα του σκελετού των στεγάστρων.

- Καταστράφηκαν οι ξύλινοι χειρολισθήρες στις διαδομές επισκεπτών.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων μεριμνά ήδη για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων τμημάτων των στεγάστρων και των χειρολισθήρων, προκειμένου να προστατευθούν τα μυκηναϊκά ταφικά σύνολα.

(*) Οι Πόρτες Αχαΐας, ευρίσκονται στις πλαγιές του όρους Σκόλλις.  Νότια του οικισμού έχει βρεθεί και ανασκαφεί μυκηναϊκό νεκροταφείο. Στην περιοχή διασώζονται σήμερα και ερείπια κάστρου, του 14ου αιώνα των Φράγκων του Πριγκηπάτου Αχαΐας, που περιελάμβανε και οχυρωμένο μεσαιωνικό οικισμό!

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.7.2022. Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις".

Καταστροφη προστατευτικα στεγαστρα αρχαιος ταφος πυρκαγια Αχαια μυκηναικο νεκροταφειο Πορτες Αχαιας, δασικη πυρκαια 2022, Εφορεια Αρχαιοτητων Κουμουση αρχαιολογικος χωρος Πυροσβεστικη πυροσβεση ταφοι ορος Σκολλις μυκηναικη εποχη καστρο, 14ος αιωνας μΧ Φραγκοι Πριγκηπατο οχυρωμενος μεσαιωνικος οικισμος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ