4 Αυγούστου 1865 καθιερώνεται το ποίημα του Σολωμού «Ύμνος εις την ελευθερίαν» ως ο εθνικός ύμνος της Ελλάδος…

4 Αυγούστου 1865

καθιερώνεται το ποίημα

του Διονυσίου Σολωμού

«Ύμνος εις την ελευθερίαν»

ως ο εθνικός ύμνος της Ελλάδος… 

Στις 4 Αυγούστου 1865, οι 24 πρώτες στροφές από το ποίημα του Διονύσιου Σολωμού «Ύμνος εις την ελευθερίαν» καθιερώνονται ως ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας. Έκτοτε οι δύο πρώτες συνοδεύουν την έπαρση και την υποστολή της ελληνικής σημαίας και ψάλλονται σε επίσημες τελετές. Από το 1966 αποτελεί επίσης τον εθνικό ύμνο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το 1823, ο Επτανήσιος ποιητής Διονύσιος Σολωμός συνέθεσε το ποίημα «Ύμνος εις την ελευθερίαν» που αποτέλεσε έκτοτε τη σημαντικότερη ποιητική του σύνθεση και ταυτίστηκε με τη διαμόρφωση της νεοελληνικής συνείδησης. Το ποίημα, που ολοκληρώθηκε σε ένα μήνα, τυπώθηκε το 1825 στο τυπογραφείο του Μεσολογγίου από τον Δ. Μεσθενέα, με πεζή μετάφραση στα ιταλικά από τον Gaetano Grassetti. Σχεδόν ταυτόχρονα κυκλοφόρησε  στο Παρίσι και στο Λονδίνο.

Από την έκδοση του «Ὕμνου εἰς τήν ἐλευθερίαν», του Διονυσίου Σολωμού,
του 1825 από το τυπογραφείο του Δ. Μεσθενέως, στο 
Μεσολόγγι.
Βιβλιοθήκη ΙΕΕΕ.

Ο Σολωμός, μέσα από τις τετράστιχες στροφές του (158), προβάλλει με έντονο λυρισμό και παραστατικές εικόνες την προσπάθεια των Ελλήνων για ελευθερία και εξάρει τις ηρωικές πράξεις και τις θυσίες τους μέχρι τον Μάιο του 1823. Καταγγέλλει την ύπουλη πολιτική των ευρωπαϊκών δυνάμεων απέναντι στον δίκαιο και ιερό χαρακτήρα της Επανάστασης, εμψυχώνει τους αγωνιστές και στηλιτεύει την καταστρεπτική, για την έκβαση του Αγώνα, διχόνοια ανάμεσά τους.

Ο Ύμνος, που ενίσχυσε το φιλελληνικό κίνημα και έτυχε ευρύτατης διάδοσης, με πολλές μέχρι σήμερα μεταφράσεις, μελοποιήθηκε το 1828 από τον Κερκυραίο συνθέτη και προσωπικό φίλο του ποιητή, Νικόλαο Μάντζαρο. Το 1864, μετά την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, με βασιλικό διάταγμα χαρακτηρίστηκε επίσημον εθνικόν άσμα ενώ ένα χρόνο αργότερα, οι 24 πρώτες στροφές καθιερώθηκαν ως εθνικός ύμνος.

ΠΗΓΗ: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο -National Historical Museum, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.8.2022.


4 Αυγουστου 1865 ποιημα σολωμος υμνος εις την ελευθεριαν εθνικος υμνος Ελλαδα στροφη ελευθερια εθνικος Ελλαδας επαρση υποστολη ελληνικη σημαια 1966 Κυπριακη Δημοκρατια κυπρου, 1823, Επτανησιος ποιητης νεοελληνικη 1825 τυπογραφειο Μεσολογγι Μεσθενεας, πεζη μεταφραση ιταλικα Gaetano Grassetti Γκρασετι Παρισι Λονδινο τετραστιχο 158 λυρισμος παραστατικη εικονα ηρωισμος θυσια Μαιος 1823 πολιτικη ευρωπαικες δυναμεις Επανασταση αγωνιστης Αγωνας, διχονοια φιλελληνικο κινημα μεταφραση μελοποιηση 1828 Κερκυραιος συνθετης Μαντζαρος κερκυρα 1864, ενωση Επτανησος επτανησα βασιλικο διαταγμα επισημο εθνικα ασμα στροφες Μεσθενεως Αυγουστος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ