Πρόταση υιοθέτησης εμβλήματος του αρχαίου ποτάμιου θεού Έβρου, από την Π.Ε. ΕΒΡΟΥ

Πρόταση υιοθέτησης εμβλήματος
του αρχαίου ποτάμιου θεού Έβρου,
από την Π.Ε. ΕΒΡΟΥ

            Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσουμε πως δεχθήκαμε την απάντηση του κ. Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημητρίου Πέτροβιτς, σχετικά με την πρόταση που καταθέσαμε στις 30 Ιουνίου 2022 και αφορούσε στην υιοθέτηση εμβλήματος από την Π.Ε. Έβρου.


Ως γνωστόν, κατόπιν της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜΘ στις 27 Ιουνίου 2022, καθορίστηκε πως στο επίσημο λογότυπο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ) θα εμφανίζεται το εξαιρετικό και διεθνούς φήμης άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης. - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΝΙΚΗ της ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ Γ. Λεκάκη "Σαμοθράκη, ιερά νήσος", Η καθιέρωση της Νίκης της Σαμοθράκης (της Νίκης του Έβρου) ως λογότυπου της Περιφέρειάς μας, προήλθε από την εμπεριστατωμένη κατάθεση σχετικής πρότασης από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και τον κ. Πέτροβιτς προσωπικά. Η καθιέρωση της Νίκης ως έμβλημα της ΠΑΜΘ, αποτελεί ξεχωριστή Νίκη για τον Έβρο και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

            Έτσι μετά την απόφαση για την υιοθέτηση ως εμβλήματος – λογοτύπου από την ΠΑΜΘ της Νίκης της Σαμοθράκης, που αποτελούσε το έμβλημα της Π.Ε. Έβρου, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να καταθέσουμε την πρόταση, για υιοθέτηση ή συμπλήρωση του εμβλήματος της Π.Ε. Έβρου με μία μορφή που θα προσδιόριζε κατά το καλύτερο δυνατό τον Έβρο!

            Η μορφή αυτή δεν θα μπορούσε να ήταν κάποια άλλη, παρά αυτή του ίδιου του Έβρου, του ποταμού, που το όνομά του φέρει ο πάλαι ποτέ (επιμήκης ακριτικός) Νομός μας και νυν η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Μία μορφή που ήρθε στο φως και έγινε γνωστή, μόλις πριν από 10 χρόνια, κατά τις ανασκαφές του 2012 της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην αρχαία Πλωτινόπολη του Διδυμοτείχου. Τότε, η ανασκαφική ομάδα με επί κεφαλής τον αρχαιολόγο κ. Ματθαίο Κουτσουμανή (νυν Αναπληρωτή Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης), αποκάλυψε ψηφιδωτό δάπεδο του 1ου – 2ου αιώνα μ.Χ., που στην κεντρική παράσταση του απεικονίζεται η μορφή του μυθολογικού πρίγκιπα της Θράκης και θεοποιημένου ποταμού, Έβρου.

            Η παράσταση είναι πλέον γνωστή ως “Ο Έβρος και η πόλη”, καθώς παρουσιάζει τον Έβρο ως στεφανωμένο νεαρό, να αναδύεται από τα νερά του ποταμού δίπλα σε μία ένθρονη γυναικεία μορφή, η οποία αποδόθηκε ως η πόλη της Πλωτινόπολης. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Έβρος ήταν γιος του βασιλιά της Θράκης, Κάσσανδρου, που πνίγηκε στον ποταμό Ρόμβο για λόγους τιμής και ήθους. Έκτοτε ο ποταμός πήρε το όνομα του, καθώς επίσης τιμήθηκε και λατρεύτηκε από τους Θράκες, και κατά μήκος του μεγάλου ποταμού ιδρύθηκαν για αυτόν, ιερά και βωμοί.

            Έτσι λοιπόν, καταθέσαμε πλέον επίσημα την πρόταση για υιοθέτηση της μορφής (κεφαλής) του στεφανωμένου μυθολογικού Θράκα πρίγκιπα – ποταμού στο έμβλημα της Π.Ε. Έβρου, μιας και πιστεύουμε πως ωρίμασαν οι συνθήκες για αυτό, αλλά και το νέο έμβλημα θα αναδείκνυε την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά που παρουσιάζεται κατά μήκος του Έβρου ποταμού, ο οποίος περιρρέει την Περιφερειακή μας Ενότητα.

            Πέρα από την κατάθεση έγγραφης πρότασης, το εν λόγω θέμα μας απασχόλησε σχεδόν από την ίδρυση του Συλλόγου μας το 2014, και έγιναν σημαντικές προσπάθειες για την ανάδειξη και την προβολή του, τόσο για την προώθηση της μορφής του Έβρου στο λογότυπο της Π.Ε. Έβρου, όσο και την καθιέρωση ως ενός “Ύμνου του Έβρου” με την μελοποίηση του ποιήματος “Ρόμβος” του Αυγερινού Μαυριώτη (εξ Αμορίου Έβρου) από τον συνθέτη Δημοσθένη Σταθούλη (εκ Ξάνθης).

            Η επιστολή – απάντηση που λάβαμε από το Γραφείου του κ. Αντιπεριφερειάρχη, με ημερομηνία 22 Αυγούστου 2022, αναφέρει τα παρακάτω:

            “Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

            Με ενδιαφέρον διάβασα την επιστολή σας αναφορικά με την υιοθέτηση του μυθολογικού νεαρού πρίγκιπα της Θράκης και θεοποιημένου ποταμού Έβρου, όπως απεικονίζεται στο ψηφιδωτό δάπεδο στην αρχαία Πλωτινόπολη, ως εμβλήματος της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση που αποδεικνύει περίτρανα το ξεχωριστό και αξιόλογο έργο που επιτελείτε με μοναδικό στόχο τη διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής ας κληρονομιάς. Από πλευράς μας, θα εξετάσουμε εκτενώς τη δυνατότητα υιοθέτησής της.

Σας ευχαριστώ θερμά τόσο για τη συγκεκριμένη πρόταση που καταθέσατε, όσο και για τη συνολική σας συνεισφορά στον πολιτισμό.

Με εκτίμηση,

ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου

Δημήτριος Πέτροβιτς”

         

Η απάντηση του κ. Πέτροβιτς ήταν ιδιαίτερα θετική, αλλά και τιμητική για τον Ιστορικό και Πολιτιστικό Σύλλογο “ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ – Γνώση και Δράση”. Δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε καλύτερη εξέλιξη από την παρούσα. Ευχαριστούμε με θέρμη τον κ. Αντιπεριφερειάρχη και στο πρόσωπό του, όλο το Συμβούλιο που εκτιμούμε ότι θα διάκειται στο ίδιο μήκος πνεύματος και γνώμης.

            Κατόπιν των έως τώρα ενεργειών, θα θέλαμε να εξετάσετε την πρόταση μας και σε περίπτωση σύμφωνης γνώμης να λάβει τη στήριξή σας, ώστε να ενισχυθεί με τη σύμφωνη γνώμη των Αρχών, Φορέων, Σωματείων και Συλλόγων του Έβρου και την ανάλογη ανάδειξη του θέματος μέσα από τα ΜΜΕ της περιοχής μας.

Η υιοθέτηση της μορφής του νεαρού Έβρου από την Π.Ε. Έβρου, θα έχει ξεχωριστεί αξία τότε και μόνο, όταν υποστηριχθεί από τους ίδιους του Εβρίτες και πλαισιωθεί από τους εκπροσώπους τους, τόσο σε διοικητικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο. Θα ήταν τιμή μας να λάβουμε τις απαντήσεις σας, να τύχουμε της ταύτισης απόψεων και να λειτουργήσουμε συλλογικά. Πιστεύουμε πως, πλέον η πρόταση δεν ανήκει στους Καστροπολίτες, ανήκει σε όλους του Εβρίτες και υπό το πρίσμα αυτό θα πρέπει να εξεταστεί από την Π.Ε. Έβρου

            Όπως ανέφερε και ο κ. Πέτροβιτς κατά την υιοθέτηση της Νίκης της Σαμοθράκης από την ΠΑΜΘ:

 “Το λογότυπο είναι ο οπτικός αντιπρόσωπος των αξιών και της φιλοσοφίας του φορέα που τον χρησιμοποιεί.”

          Στο ίδιο πνεύμα κινείται η παραπάνω πρόταση που ευελπιστούμε να υιοθετηθεί από όλους μας. Προσδοκούμε στην κοινή μας προσπάθεια για την ανάδειξη και αξιοποίηση του τόπου μας. Είμαστε στη διάθεσή σας για τον τόπο μας, για τον Έβρο μας.

 

Με ιδιαίτερη τιμή

για την Συντονιστική Γραμματεία του Συλλόγου

Ιωάννης Α. Σαρσάκης

Οργανωτικός Γραμματέας


ΠΗΓΗ: ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ - Γνώση και Δράση, 24.8.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.8.2022.


Προταση υιοθετηση εμβλημα αρχαιος ποταμιος θεος Εβρος ΕΒΡΟΥ Πετροβιτς, λογοτυπο Περιφερεια Ανατολικης Μακεδονιας και Θρακης ΠΑΜΘ αγαλμα Νικη της Σαμοθρακης Σαμοθρακη ποταμος, ακριτικος Νομος ανασκαφες 2012 Αρχαιολογικη Υπηρεσια αρχαια Πλωτινοπολη Πλωτινοπολις Πλωτινουπολη Πλωτινουπολις Διδυμοτειχο αρχαιολογος Κουτσουμανης Εφορεια Αρχαιοτητων Ροδοπης ψηφιδωτο δαπεδο 1ος – 2ος αιωνας μΧ μυθολογια πριγκιπας πριγκηπας πριγκηψ Θρακη θεοποιημενο στεφανωμενος νεαρος, νερα στεφανι ενθρονη γυναικεια μορφη, ελληνικη βασιλιας Θρακης, Κασσανδρος, πνιγμος Ρομβος λογω τιμης και ηθος λατρεια Θρακες, ιερο βωμος υμνος του εβρου μελοποιηση ποιημα Μαυριωτης Αμοριο Εβρου συνθετης Σταθουλης Ξανθη πολιτιστικη κληρονομια Εβριτες
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ