Μοναδικός στην Κύπρο μνημειακός τύμβος 100 x 60 x 10 μ.! Ορατός από το ιερόν της Παφίας Αφροδίτης!

Μοναδικός στην Κύπρο
μνημειακός τύμβος 100 x 60 x 10 μ.!
Ορατός από το ιερόν
της Παφίας Αφροδίτης!

Η ετήσια ανασκαφική έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου στον τύμβο της Λαόνας στην Παλαίπαφο έγινε σε δυο φάσεις (Ιούνιο και Σεπτέμβριο 2018) και διήρκεσε συνολικά 4 βδομάδες. Ο τύμβος, που λόγω του μνημειακού του μεγέθους (100 μ. x 60 μ. x 10 μ. ύψος) παραμένει μοναδικός στην Κύπρο, αναγνωρίστηκε το 2012 στο πλαίσιο του προγράμματος ανάλυσης τοπίου της πολιτείας της αρχαίας Πάφου, το οποίο διεξάγει από το 2006 η καθηγήτρια Μαρία Ιακώβου του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Το φυσικό χαμηλό έξαρμα της Λαόνας, στο οποίο αναγέρθηκε ο τύμβος, είναι ορατό από το ιερό της Παφίας Αφροδίτης από το οποίο απέχει σχεδόν ένα χιλιόμετρο. Στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. η βασιλική δυναστεία της Πάφου ανέπτυξε ένα φιλόδοξο οικοδομικό πρόγραμμα στο οροπέδιο Χατζηαπτουλλάς, που πρέπει να λειτούργησε ως η ακρόπολη της Κυπρο-Κλασσικής περιόδου, στο οποίο ανήγειρε ένα ανακτορικό οικοδόμημα και ένα μνημειακό σύμπλεγμα οικονομικών δραστηριοτήτων. Την ίδια περίοδο, έκτισε στη Λαόνα μια επιβλητική φρουριακή εγκατάσταση, η οποία μέχρι στιγμής αποκαλύφθηκε σε όλο το μήκος της ανατολικής πλευράς του λοφίσκου. Αργότερα, αυτό το φρουριακό συγκρότημα «θάφτηκε» κάτω από 13.700 κυβικά μέτρα φερτών χωμάτων με τα οποία αναγέρθηκε ο τύμβος. Για αυτό και ένα σημαντικό τμήμα του φρουρίου σώζεται σε ύψος 6 μέτρων, γεγονός που το καθιστά ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της εποχής των κυπριακών βασιλείων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΡΧΑΙΑ ΚΥΠΡΟ, ΕΔΩ.

Μέχρι στιγμής, η ανέγερση του τύμβου τοποθετείται χρονολογικά στον 3ο αιώνα π.Χ. με βάση το τεκμήριο της κεραμικής. Από το 2013, η έρευνα διεξάγεται στο ΝΑ τέταρτο του τύμβου. Σε απόσταση μόλις 12 μ. νότια της κορυφής του που φτάνει στα 114 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, και σε βάθος που ξεπερνά τα έξι μέτρα, η αποστολή του Πανεπιστημίου Κύπρου εντόπισε μικρό λιθόκτιστο τετράγωνο μνημείο. Στόχος της φετινής έρευνας ήταν η ολοκλήρωση της ανασκαφής του μνημείου. Οι διαστάσεις του είναι μόλις 4 x 4 μ. και ήταν ήδη κατεστραμμένο όταν συσσωρεύτηκαν από πάνω του τα χώματα του τύμβου. Παρ’ όλα αυτά, η ανατολική όψη διατηρείται σε ύψος 3,5 μ. Διαθέτει ένα ψηλό βάθρο θεμελίωσης με αργούς λίθους και κόκκινο πηλό. Το μόνο τμήμα του μνημείου που θα ήταν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ορατό είναι το εξωτερικό με τους λαξευτούς λίθους. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει καμιά αντιστοιχία μεταξύ εξωτερικής και εσωτερικής δόμησης.

Η ολοκλήρωση της έρευνας επιβεβαίωσε ότι το δυσερμήνευτο αυτό μνημείο δεν κατασκευάστηκε για εσωτερική χρήση. Δεν περιείχε κανένα αντικείμενο και δεν έκρυβε ταφικό θάλαμο. Οι λίθινοι τοίχοι λειτουργούσαν ως κέλυφος γύρω από την επεξεργασμένη μάργα με την οποία ήταν επιμελώς γεμάτο από το επίπεδο του φυσικού βράχου μέχρι και πάνω από τα 3,5μ. ύψος που σώζεται η τοιχοποιία. Η επεξεργασία της μάργας φαίνεται ότι γινόταν σε ένα μακρόστενο σκάμμα/κανάλι στα ανατολική του μνημείου, το οποίο επικοινωνεί με το κέντρο του βάθρου θεμελίωσης.

Το μυστήριο της απουσίας του δυτικού τοίχου του μνημείου λύθηκε όταν η αποστολή αναγνώρισε στην νότια τομή του τύμβου που είχε καλύψει το μνημείο την ανθρώπινη επέμβαση. Ο δυτικός τοίχος είχε καταστραφεί ως τη βάση θεμελίωσης πάνω στο φυσικό βράχο. Πρόκειται, αναμφίβολα, για την επέμβαση επίδοξων τυμβωρύχων που έδρασαν στη διάρκεια της ανέγερσης του τύμβου με στόχο τον εντοπισμό των κτερισμάτων ταφικού θαλάμου. Προφανώς, είχαν λάθος πληροφόρηση. Είναι πιθανόν ότι αυτός ήταν ο πραγματικός ρόλος του μνημείου: να παραπλανήσει. Συλημένος ή ασύλητος ο τάφικος θάλαμος, ή το κενοτάφειο, εν ονόματι του οποίου κατασκευάστηκε ο τύμβος της Λαόνας εξακολουθεί να διαφεύγει.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει ήδη προβεί σε κατάχωση του βάθρου θεμελίωσης της ανατολικής όψης καθώς και στην τοποθέτηση προσωρινού στέγαστρου για την προστασία και συντήρηση του μνημείου από τις καιρικές συνθήκες. Η έρευνα θα συνεχιστεί το 2019 με στόχο την αποκάλυψη της πορείας του Κυπρο-Κλασικού τείχους σε όλο το μήκος της βόρειας και ΒΔ πλευράς.

 

ΠΗΓΗ: Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Κύπρου, 2018. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.2.2019.


Μοναδικος Κυπρος μνημειακος τυμβος ιερον Παφια Αφροδιτη θεα ανασκαφη ερευνα Λαονα Παλαιπαφος 2018 Κυπρου, 2012 αρχαια Παφος 2006 Ιακωβου Αρχαιολογια εξαρμα της Λαονας, ιερο 5ος αιωνας πΧ βασιλικη δυναστεια Παφου οροπεδιο Χατζηαπτουλλας, Χατζηαπτουλας ακροπολη ΚυπροΚλασσικη περιοδος, ανακτορο οικοδομημα συμπλεγμα οικονομια φρουριο λοφισκος φερτα χωματα κυπριακα βασιλεια 3ος αιώνα π.Χ. κεραμικη 2013, λιθοκτιστο τετραγωνο μνημειο ανασκαφες βαθρο θεμελιο αργος λιθος κοκκινος πηλος λαξευτος λιθοι δυσερμηνευτο αντικειμενο ταφικος θαλαμος λιθινος τοιχος επεξεργασμενη μαργα φυσικος βραχος τοιχοποιια σκαμμα καναλι μυστηριο τυμβωρυχος κτερισματα ταφος συλημενος ή ασυλητος κενοταφειο, προστασίια και συντηρηση 2019
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ