Δακτυλικά αποτυπώματα 8.000 χρόνων βρέθηκαν στην Σμύρνη! - του Γ. Λεκάκη

Δακτυλικά αποτυπώματα
8.000 χρόνων
βρέθηκαν στην Σμύρνη!

Του Γιώργου Λεκάκη

Κατά την διάρκεια ανασκαφών στο Τύμβο Ulucak, στην περιοχή που σήμερα λέγεται… Kemalpasa της Σμύρνης, βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα 8.000 χρόνων, στην πήλινη «ζύμη» που χρησιμοποιείται για την παραγωγή κεραμικών!

Ο δρ. Özlem Çevik της Σχολής Γραμμάτων του Πανεπιστημίου Trakya, του Τμήματος Πρωτοϊστορίας και Πρωτοασιατικής Αρχαιολογίας, είπε: «Πριν από την κατασκευή κεραμικών, πρέπει να προετοιμαστεί η πήλινη ζύμη. Αλλά το εργαστήρι κάηκε. Στην πήλινη ζύμη που βρήκαμε, είδαμε ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα επάνω της είχαν στερεοποιηθεί. Έτσι, διατηρήθηκαν τα δακτυλικά αποτυπώματα από τα χέρια ανθρώπων, που την έπλαθαν πριν από 8.000 χρόνια».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΣΜΥΡΝΗ, ΕΔΩ.

Η περιοχή της Σμύρνης έχει κατοικηθεί πριν 9.000 χρόνια (από την 7η χιλιετία π.Χ.) και κατοικείτο συνεχώς έως και την 4η  - βλ. ανακάλυψη στον τύμβο Yeşilova του γειτονικού Yassıtepe, στο μικρό δέλτα του ποταμού Μέλη, του 2004, στην πεδιάδα του Μπουρνόβα, πήγαν πιο πίσω την κατοίκηση της περιοχής, από ό,τι πιστευόταν έως τότε - βλ. έρευνα ομάδας αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου της Σμύρνης. Ευρέθησαν «προϊστορικοί», χαλκολιθικής και νεολιθικής εποχής οικισμοί. Η παραλία υποχώρησε, και ο χώρος επαναχρησιμοποιήθηκε αργότερα ως νεκροταφείο, όπου βρέθηκαν αρκετοί τάφοι, που περιείχαν τεχνουργήματα, του 3000 π.Χ., όταν και επισήμως ιδρύθηκε η πόλις, σύγχρονα με την θεωρούμενη ομηρική Τροία. Έτσι, η ελληνική Σμύρνη έγινε ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς της λεκάνης της Μεσογείου!..

 

ΠΗΓΗ: DHA, ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,13.8.2022.

 

Δακτυλικα αποτυπωματα 8.000 χρονια πριν Σμυρνη ανασκαφη Τυμβος Ulucak, ουλουτσακ κεμαλπασα κεμαλ πασα Kemalpasa Σμυρνης, δακτυλο αποτυπωμα πηλινη ζυμη κεραμικο πρωτοιστορια Πρωτοασιατικη Αρχαιολογια κεραμικα πηλος εργαστηριο δακτυλα χερι ανθρωπου 6000 πΧ 9.000 7η χιλιετια 4η γεσιλοβα γιεσιλοβα Yesilova γιασιτεπε γιασι τεπε Yassıtepe, δελτα ποταμος Μελης, 2004, πεδιαδα Μπουρνοβας, κατοικηση αρχαιολογος Αιγαιο προιστορια χαλκολιθικη και νεολιθικη εποχη οικισμος παραλια νεκροταφειο, ταφος τεχνουργημα 3000 ιδρυση Τροια ελληνικη αρχαιοτερος λεκανη Μεσογειος Ulucak Höyük, Hoyuk Bornova, Ege, Meles ομηρος ομηρικη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ