Η Κόρη της Σελλάδας Θήρας, ύψους 2,5 μ. από μάρμαρο Νάξου, ένα αριστούργημα 2.800 χρόνων εκτίθεται για πρώτη φορά!

Η Κόρη της Σελλάδας Θήρας,
ύψους 2,5 μ.
από μάρμαρο Νάξου,
ένα αριστούργημα 2.800 χρόνων
της ελληνικής αρχαιότητας
εκτίθεται για πρώτη φορά!

Τον Αύγουστο του 2021, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων συμπλήρωσε το εκθεσιακό πρόγραμμα του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας με την έκθεση «Θηραϊκές Τοιχογραφίες. Ο θησαυρός του Προϊστορικού Αιγαίου», με την οποία αποδόθηκε στο κοινό, για πρώτη φόρα, ολόκληρο το μοναδικής σημασίας σύνολο των συντηρημένων προϊστορικών τοιχογραφιών από το Ακρωτήρι.

Ήδη είναι σε εξέλιξη από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού η πλήρης ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας, το οποίο στεγάζει τα σπουδαία εκθέματα του νησιού από τους ιστορικούς χρόνους. Κεντρικό έκθεμα του, υπό ανακαίνιση, μουσείου προβλέπεται να αποτελέσει η Κόρη της Θήρας, ένα σπάνιο αριστούργημα της ελληνικής γλυπτικής του 7ου αιώνα π.Χ., η οποία ήρθε ανέλπιστα στο φως, τον Νοέμβριο 2000, κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφικής έρευνας στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Θήρας, στη νοτιοανατολική Σελλάδα, από τον Θηραίο αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα.

Η υπερφυσικού μεγέθους αρχαϊκή κόρη από λευκό ναξιώτικο μάρμαρο, ύψους 2,48 μ. με τον σύμφυτο γόμφο ένθεσης στην βάση του, είναι σχεδόν ακέραιη. Το γλυπτό, από το οποίο λείπει μόνο η άκρη της μύτης και ο βραχίονας του λυγισμένου δεξιού χεριού, που ακουμπά στο στήθος, αποτελεί ένα από τα λιγοστά έργα της μεγάλης, σε λίθο, περίοπτης πρώιμης ελληνικής πλαστικής που διασώθηκαν μέχρι τις μέρες μας, η οποία εκφράζεται με τους αγαλματικούς τύπους του κούρου και της κόρης, τις αρχετυπικές αυτές εκφράσεις του κάλλους της εποχής.

Το άθικτο, σχεδόν, άγαλμα της ενδεδυμένης με μακρύ δωρικό πέπλο γυναικείας μορφής συμπληρώνει με μοναδικό τρόπο τις γνώσεις μας για τον τύπο της κόρης στο β μισό του 7ου αιώνα π.Χ., καθώς η άρτια διατήρησή του αναδεικνύει τα τεχνοτροπικά του χαρακτηριστικά και την μοναδική καλλιτεχνική του αξία.

Συμπληρώνοντας παλαιότερα, της ίδιας περιόδου, ευρήματα, επίσης, από το νεκροταφείο της Αρχαίας Θήρας –τμήματα κόρης και κούρων στην πρωτοπόρα ναξιακή παράδοση, σε κακή, όμως, κατάσταση διατήρησης, αναδεικνύει επιπλέον την οικονομική ευμάρεια και τη διάθεση προβολής της θηραϊκής αριστοκρατίας της εποχής, καθώς και τις αισθητικές προτιμήσεις της και τη στενή επαφή της με το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.

Η ανασκαφική διερεύνηση της ευρύτερης περιοχής εύρεσης του αγάλματος για τον εντοπισμό της βάσης του ή την σύνδεσή του με συγκεκριμένη ταφή δεν απέδωσε επιπλέον σχετικά στοιχεία, ωστόσο η ερμηνεία του αγάλματος από τον ανασκαφέα ως επιτύμβιου γλυπτού θεωρείται ασφαλής, καθώς, εκτός των άλλων, βρέθηκε τοποθετημένο σε ύπτια θέση σε περιοχή αρχαϊκών ταφών, παραπλεύρως της αρχαίας λιθόστρωτης οδού, που διέσχιζε το νεκροταφείο οδηγώντας στην αρχαία πόλη.

Το μαρμάρινο άγαλμα της Κόρης, καθώς οι εργασίες της ανακαίνισης του Μουσείου προχωρούν και αναμένεται να ολοκληρωθούν το επόμενο έτος, βγαίνει από τις αρχαιολογικές αποθήκες και εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό από την Εφορεία Κυκλάδων σε περιοδική έκθεση, η οποία εγκαινιάζεται στις 4 Σεπτεμβρίου 2022, από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Με την προσωρινή έκθεση του αγάλματος, τόσο οι Σαντορινιοί, όσο και οι επισκέπτες του νησιού, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν αυτό το πρώιμο αριστούργημα αρχαιοελληνικής τέχνης ως προάγγελο της λειτουργίας ενός ακόμη εμβληματικής σημασίας μουσειακού χώρου στη Σαντορίνη. Τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία, η πολιτιστική κληρονομιά στο σύνολό της, καθιστούν τη Θήρα και κορυφαίο πολιτιστικό προορισμό στη Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.9.2022.

ΔΕΙΤΕ επίσης: «ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΘΗΡΑΣ. ΜΙΑ  ΑΤΕΡΜΟΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ» Πρακτικά της Επιστημονικής Συνάντησης «#ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΘΗΡΑΣ. 40 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ», από την Εταιρεία Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022, ώρα 7 μμ, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας).

Κορη της Σελλαδας Σελλαδος Θηρας, μαρμαρο Ναξου, αρχαιο αριστουργημα 2.800 χρονια πριν, ελληνικη αρχαιοτητα 2021, Εφορεια Αρχαιοτητων Κυκλαδων εκθεση Μουσειο Προιστορικης Θηρας Θηραικες Τοιχογραφιες θησαυρος Προιστορικο Αιγαιο Προιστορια μοναδικης σημασιας συνολο συντηρηση προιστορικη τοιχογραφια Ακρωτηρι Υπουργειο Πολιτισμου ανακαινιση Αρχαιολογικο Μουσειο Θηρα εκθεματα νησι ιστορικοι χρονοι εκθεμα γλυπτικη 7ος αιωνας πΧ 2000, σωστικη ανασκαφη νεκροταφειο αρχαια πολη Σελλαδα, σελλας Θηραιος αρχαιολογος Σιγαλας υπερφυσικο μεγεθος αρχαικη λευκο ναξιωτικο μαρμαρο, υψος συμφυτος γομφος ενθεση βαση ακεραιη γλυπτο μυτη βραχιονας βραχιων λυγισμενο δεξι χερι στηθος, εργα μεγαλη, λιθος, περιοπτη πρωιμη πλαστικη αγαλματικος τυπος κουρος αρχετυπικη εκφραση καλλος αθικτο, αγαλμα ενδεδυμενη μακρυ δωρικο πεπλο γυναικεια μορφη τεχνοτροπια μοναδικη καλλιτεχνικη αξια ευρηματα, ναξος ναξιακη παραδοση, οικονομικη ευμαρεια προβολη θηραικη αριστοκρατια αισθητικη καλλιτεχνια ανασκαφη ταφη ερμηνεια ανασκαφεας επιτυμβιο υπτια θεση αρχαικος ταφος λιθοστρωτη οδος μαρμαρινο αποθηκη Σαντορινη πρωιμο αρχαιοελληνικη τεχνη πολιτιστικος προορισμος Μεσογειος Εταιρεια Στηριξης Σπουδων Προιστορικης Θηρας πρακτικα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ