ΤΑΦΟΙ ΓΙΓΑΝΤΩΝ στην ΛΕΡΟ (και την Ρόδο) – 20 σκελετοί ύψους 2,25 μ. στα Τεμένια και το Λακκί! - του Fr. DiPierro

ΤΑΦΟΙ ΓΙΓΑΝΤΩΝ στην ΛΕΡΟ
(και την Ρόδο)
20 σκελετοί ύψους 2,25 μ.
στα Τεμένια και το Λακκί!

Του FrantseskoDiPierro

Περί τον 2ο αιώνα μ.Χ. ο Έλληνας συγγραφέας Φλέγων Τραλλειανός στο σύγγραμμά του περί «Μακροβίων και θαυμασίων», αναφέρει για τους υπερμεγέθεις σκελετούς ανθρώπων οι οποίοι εκτός των άλλων νησιών βρέθηκαν και στην νήσο Ρόδο. Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων γράφει τα εξής:

«Καὶ τὰ ἐν τῇ Ῥόδῳ δὲ παρειλήφαμεν ὀστᾶ τηλικαῦτα τὸ μέγεθος, ὡς παραβαλλομένους τοὺς νῦν ἀνθρώπους πολὺ καταδεεστέρους εἶναι…».

Οι αιώνες πέρασαν οι σταυροφόροι έφυγαν και η νήσος Λέρος περιήλθε σε οθωμανική κατοχή περί το 1523…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΛΕΡΟ, ΕΔΩ.

Το 1888 σε έγγραφη αναφορά του ο Δ. Οικονομόπουλος αναφέρει ότι κατά τους αρχαίους χρόνους έβρισκαν τάφους με υπερμεγέθη οστά υποθέτοντας ότι ήταν Φράγκοι ιππότες και πιθανόν τευτονικής φυλής…

Είκοσι τέτοιοι γιγάντιοι σκελετοί είχαν βρεθεί στην περιοχή του Πλοφούτη ή Μπλεφούτη. Οι εργάτες της εποχής εκείνης εξέφρασαν τον θαυμασμό τους όμως παρά ταύτα, τα οστά τα έριξαν σε ένα λάκκο σπάζοντας τα.

Έτσι ο Δ. Οικονομόπουλος πολύ αργότερα ακολούθησε τις επαναλαμβανόμενες μαρτυρίες των τότε γεωργών και βρήκε πράγματι οστά με τεράστιες διαστάσεις καταγράφοντας στο βιβλίο «ΛΕΡΙΑΚΑ ΗΤΟΙ ΧΩΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΛΕΡΟΥ» (σελ. 49). «Βρήκαμε οστά τεραστίων διαστάσεων, οστά γιγάντων με μηρούς 60 εκατοστών (*) και 6 χιλιοστά το πάχος των κρανίων δηλαδή υπέρ διπλάσια…». Στο ίδιο βιβλίο καταγράφει ότι παρόμοιοι σκελετοί βρέθηκαν και στο Λακκί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙ ΓΙΓΑΝΤΩΝ, ΕΔΩ.

 Οι αιώνες κυλούν αλλά η ιστορία παραμένει σε αυτό το νησί πάντα ζωντανή..

Ο συμπατριώτης μας κ. Νταλλαρής Μανώλης μου εξιστόρησε την δική του εμπειρία σχετικά με αυτήν την περίεργη υπόθεση. Πριν 35 χρόνια στην περιοχή των Τεμενίων[1], σε μια προσπάθεια να φτιάξουν ένα αλώνι, γείτονες και μάστορες αντίκρισαν κατά την εκσκαφή της συγκεκριμένης εργασίας ένα επιγραφικό μάρμαρο διαστάσεων 2 Χ 1 μ.

Επί του αινιγματικού τάφου εκτίσθη αυτό το αλώνι...
Στο βάθος του τάφου υπήρχε ένας υπερμεγέθης σκελετός που εντυπωσίασε όλους όσους είχαν παραβρεθεί σε εκείνη την εργασία. Τον θυμώνται και εξιστορούν το γεγονός μέχρι και σήμερα. Ο σκελετός του μεγαλόσωμου άνδρα είχε προσανατολισμό από νότο προς βορά και υπήρχε κάτ’ ομολογίαν του ιδίου ένα και μοναδικό κτέρισμα μέσα στον τάφο, που κατά την περιγραφή του ιδίου του Μ. Νταλλαρή έμοιαζε με παλιό σιδερένιο ρολόι

Το άγνωστο μεταλλικό αντικείμενο μεταφέρθηκε στην Αθήνα προκειμένου να επισκευασθεί… όμως… χάθηκε προφανώς κατά την μεταφορά του…! Εκείνη την εποχή ο ιερέας Άνθιμος, ερωτηθείς από τους περιοίκους σχετικά με το τι θα κάνουν με τα οστά, τους είπε να τα πάνε στην εκκλησιά και να τα εναποθέσουν σε τόπο ιερό… Το δε επιταφικό μάρμαρο ο τότε αείμνηστος καθηγητής Μιχ. Σαμάρκος, που επιμελήθηκε ως εκπρόσωπος της ανύπαρκτης αρχαιολογικής υπηρεσίας στο νησί, το πήρε και ως όφειλε το παρέδωσε στην τότε αποθήκη φύλαξης αρχαιολογικών αντικειμένων.

Σήμερα εμείς μετά από 134 χρόνια ψάξαμε, ρωτήσαμε για το ενεπίγραφο εγχάρακτο (ξενόγλωσσο;) μάρμαρο αλλά δεν καταφέραμε να το βρούμε πουθενά. Ήταν σύνηθες παρόμοια μεγάλα μάρμαρα να χρησιμοποιούνται ως πάγκοι στα σφαγεία και στα καντούνια των νεόκτιστων εκκλησιών.

Έτσι για μια ακόμα φορά δεν κατάφερα να αντικρίσω τα υπερμεγέθη οστά! Δεν μπόρεσα να δω το μεταλλικό κτέρισμα του γιγαντόσωμου άνδρα! Δεν κατάφερα να βρω και να διαβάσω αυτά που έγραφε στο επάνω μέρος το εγχάρακτο μάρμαρο! Όμως χάριν στην ομολογία του κ. Νταλλαρή και της γυναίκας του στάθηκα κοντά στο χώμα που σκέπαζε για αιώνες τον υπερμεγέθη άνδρα.

Μετά από χρόνια η ιστορία και πάλι μας διαφεύγει, λες και θέλει να χαθεί από τις μνήμες θεών και ανθρώπων. Μετά από τόσους αιώνες και πάλι γλιστρά στο βάθος της λήθης.

Εμείς συνεχίζουμε να αναζητάμε την ιστορία αυτού του τόπου, αναζητάμε και βρίσκουμε τις άγνωστες πτυχές της, καταγράφουμε τις μαρτυρίες των παλαιοτέρων. Ίσως όλα αυτά κάποτε φανούν χρήσιμα και βοηθήσουν τις έρευνες των επομένων γενεών. Αυτή η σελίδα εξ άλλου φτιάχτηκε για να κινήσει το ενδιαφέρον των νέων ώστε να μάθουν την ιστορία του τόπου μας και να την αναζητήσουν.

Αγαπητέ φίλε αναγνώστη, ίσως πολύ αργότερα να βρεθεί και άλλος παρόμοιος αρχαίος τάφος και τότε να παρέμβει η οργανωμένη πλέον αρχαιολογική υπηρεσία άμεσα, έτσι ώστε να μάθουμε ή να μάθετε όλοι εμείς και όλοι εσείς την ιστορική αξία αυτών των ευρημάτων.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΤΙΣΜΟΥ, 1.9.2022.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

ΣΧΟΛΙΑ Γ. Λεκάκη

(*) Ο μηρός, το μηριαίο οστούν είναι το μεγαλύτερο κόκκαλο του ανθρώπου. Το μήκος του μηριαίου οστού είναι κατά μέσον όρο 26,74% του ύψους ενός ατόμου. Εάν λοιπόν οι ευρεθέντες μηροί ήταν 60 εκατ. τότε ο άνθρωπος αυτός θα πρέπει να είχε ύψος 2,25 μ.

[1] Σύνηθες τοπωνύμιο εν Ελλάδι (Τέμενη Αχαΐας, Τεμένια Χανίων Κρήτης, κ.ά.). Σημαίνει τόπος με πολλά τεμένη (< ρ. τέμνω), δηλ. ναούς, αλλά πολλάκις και ερείπια μεγάλων κτισμάτων (τάφων, κλπ.) που ο λαός εκλάμβανε ως ερείπια εκκλησιών…


ΤΑΦΟΙ ΓΙΓΑΝΤΩΝ ΛΕΡΟΥ Ροδος σκελετοι Τεμενια Λακκι, 2ος αιωνας μΧ Ελληνας συγγραφεας Φλεγων Τραλλειανος τραλλεις συγγραμμά περι Μακροβιων και θαυμασιων, υπερμεγεθεις σκελετος ανθρωπου νησια οστα μεγεθος, ανθρωπος καταδεεστερος Μακροβιος και θαυμασιος Μακροβιο και θαυμασιο Μακροβια και θαυμασια σταυροφορος νησος οθωμανικη κατοχη 1523 1888 εγγραφη αναφορα Οικονομοπουλος αρχαια χρονια ταφος υπερμεγεθη οστα Φραγκοι ιπποτες τευτονικη φυλη γιγαντιοι σκελετος Πλοφουτης Μπλεφουτης εργετες θαυμασμος οστο λακκος μαρτυρια γεωργος οστουν τεραστιες διαστασεις βιβλιο ΛΕΡΙΑΚΑ ΗΤΟΙ ΧΩΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΛΕΡΟΥ τεραστιων διαστασεων, γιγας γιγαντας μηρος παχος κρανιο Νταλλαρης περιεργο Τεμενια αλωνι, μαστορας εκσκαφη επιγραφικο μαρμαρο επιγραφη υπερμεγεθης μεγαλοσωμος ανδρας προσανατολισμος νοτος βορα μοναδικο κτερισμα παλιο σιδερενιο ρολοι αγνωστο μεταλλικο αντικειμενο Αθηνα χαμενο ιερεας Ανθιμος, εκκλησια ιερος τοπος επιταφικο μαρμαρο καθηγητης Σαμαρκος, αρχαιολογικη υπηρεσια αποθηκη φυλαξης αρχαιολογικων αντικειμενων ενεπιγραφο εγχαρακτο ξενογλωσσο μαρμαρο μαρμαρα παγκος σφαγειο καντουνι μεταλλικο γιγαντοσωμος ανδρας τοπωνυμιο Ελλαδα Τεμενη Αχαιας, αχαχια Τεμενια Χανιων Κρητης, τεμενος, ναος, ερειπια κτισμα χανια κρητη μηρός, μηριαιο οστουν κοκκαλο μηκος υψος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ