Κυνήγησαν αρχαιοκάπηλους κάτω από τον ναό του Διός, και μπήκαν τον τάφο του Εκατόμνου! - του Γ. Λεκάκη

Κυνήγησαν αρχαιοκάπηλους
κάτω από τον ναό του Διός,
και μπήκαν
στον τάφο του Εκατόμνου!

Του Γιώργου Λεκάκη

Οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν αρχαιοκάπηλους, που ίσως μπήκαν μέσω υπόγειας σήραγγας, σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες τάφους της αρχαιότητος! Οι ληστές έφθασαν στον υπόγειο θάλαμο, που βρίσκεται κάτω από τον ναό του Διός, κοντά στην αρχαία ελληνική πόλη Μύλασα (νυν... Milas), της Καρίας - βλ. Γ. Λεκάκη "Η Άγνωστη Μικρά Ασία"σκάβοντας μέσα από ένα πλαϊνό σπίτι, και έναν παρακείμενο αχυρώνα!

Οι μελετητές πιστεύουν ότι ο τάφος ανήκε στον Εκάτομνο, ηγεμόνα της Καρίας του 4ου αιώνα π.Χ., πατέρα του Μαυσώλου.[1]

ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Ο Εκατόμνος, στον τάφο του στα Μύλασα.
ΔΕΞΙΑ: Ο υιός του, Μαυσώλος, στο... Βρετανικό Μουσείο!

Ο Εκάτομνος ή Εκατόμνος (; - 377 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλλην ηγεμόνας, σατράπης της Καρίας, επί Αρταξέρξη Β' της Περσίας (404 - 358 π.Χ.). Όντας γέννημα θρέμμα της Μύλασας, ο Εκάτομνος επέλεξε αυτή την πόλη ως πρωτεύουσά του. Επιλέχθηκε από τον Πέρση βασιλιά για να διοικήσει τις ναυτικές δυνάμεις που προορίζονταν να πολεμήσουν εναντίον του Ευαγόρα Α' της Κύπρου. Αλλά οι επιχειρήσεις ανεστάλησαν και, όταν ξανάρχισαν, υποστήριξε τον Ευαγόρα, παρέχοντάς του χρήματα να πληρώσει μισθοφόρους στρατιώτες! Η Περσική Αυτοκρατορία ήταν σε αποδιοργάνωση και ο Εκάτομνος διατήρησε τον έλεγχο της Καρίας μέχρι τον θάνατό του…

Οι τοίχοι του τάφου είναι διακοσμημένοι με έγχρωμες τοιχογραφίες, που χρήζουν άμεσης συντήρησης. Ο θάλαμος φυλούσε μια περίτεχνα λαξευμένη μαρμάρινη σαρκοφάγο με ανάγλυφο γενειοφόρου, ξαπλωμένου άνδρα, που πιστεύεται ότι απεικονίζει τον Εκάτομνο. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Özgen Acar, ο οποίος παρακολουθεί το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων στην Τουρκία για δεκαετίες, οι ληστές μπήκαν για πρώτη φορά στον τάφο την άνοιξη του 2008 και έψαχναν αγοραστή για την σαρκοφάγο, όταν οι Αρχές εισήλθαν μέσα στον χώρο. Η αστυνομία συνέλαβε 10 ύποπτους ληστές σε επιδρομή τον Αύγουστο. Πέντε από τους κατηγορούμενους παρέμειναν στην φυλακή εν αναμονή της δικαστικής διαδικασίας. Είναι πιθανόν οι λεηλάτες να είχαν ήδη πουλήσει αντικείμενα από τον τάφο στην μαύρη αγορά - ο θάλαμος είναι ήδη άδειος…

Ο κ. Acar πιστεύει ότι ενώ ο εξοπλισμός που χρησιμοποίησαν για να περάσουν στην σήραγγα ήταν πολύπλοκος, οι λεηλάτες δεν ήταν επαγγελματίες. «Δεν είχαν καμμία εμπειρία», λέει ο κ. Acar. «Ήταν εντόπιοι».

Αλλά ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας, Ertugrul Gunay, πιστεύει το αντίθετο. «Αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο κυνήγι θησαυρού. Είναι πολύ οργανωμένο και είναι προφανές ότι έλαβαν οικονομική και επιστημονική βοήθεια», είπε προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα ερευνήσει τις ξένες διασυνδέσεις των υπόπτων.

Η ανακάλυψη εκρίθη ως μια από 10 κορυφαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2010.

 Λόγω της συνεχιζόμενης αστυνομικής έρευνας, οι λεπτομέρειες τόσο για την υπόθεση όσο και για την ανακάλυψη παραμένουν ελλιπείς. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τάφος είναι μεγάλης σημασίας για την κατανόηση της τέχνης και της δεξιοτεχνίας των Καρών Ελλήνων, το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό δείγμα των οποίων ήταν το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού! Δημιουργήθηκε από τους καλύτερους Έλληνες αρχιτέκτονες και γλύπτες της εποχής! Οι αρχιτέκτονες Σάτυρος και Πύθης και οι γλύπτες Σκόπας από την Πάρο, Λεοχάρης, Βρυάξης και Τιμόθεος, ετελείωσαν το έργο, μετά τον θάνατο της Αρτεμισίας. Μερικοί από αυτούς εργάσθηκαν μόνο και μόνο για την φήμη τους! Τμήματα του μαυσωλείου αυτού εστέκοντο όρθια μέχρι τα τέλη του 15ου  αιώνα!

ΠΗΓΗ: Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολία. M. Brunwasser «The Tomb of Hecatomnus - Milas, Turkey», AJA, τ. 64, αρ. 1, Ιανουάριος Φεβρουάριος 2011. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.3.2011.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Ο Μαυσώλος ή Μαυσώλλος, εβοήθησε τους Ροδίους, τους Κώους και τους Χίους και ο οποίος ετάφη στο Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου – βλ. Αντίπατρο της Σιδώνος. Ο αρχιτεκτονικός όρος «μαυσωλείο» προέρχεται από το όνομα αυτού του Έλληνα ηγεμόνα της Καρίας, και χρησιμοποιείται παροιμιωδώς για κάθε μεγάλο τάφο και γενικότερα για κάθε μεγαλεπήβολο αρχιτεκτόνημα!..

αρχαιοκαπηλος ναος Διος, δια, διας ζευς, ταφος Εκατομνου τουρκικες Αρχες συλληψη αρχαιοκαπηλια υπογεια σηραγγα ταφοι αρχαιοτητα ληστης υπογειος θαλαμος, αρχαια ελληνικη πολη Μυλασα, Εκατομνος, ηγεμονας Καριας καρια 4ος αιωνας πΧ Μαυσωλου 377 αρχαιος ελλην ηγεμων σατραπης Καρια Αρταξερξης Β Περσια 404 - 358 πρωτευουσα Περσης βασιλιας ναυτικο Ευαγορας Α Κυπρος χρηματα μισθοφορος στρατιωτης Περσικη Αυτοκρατορια τοιχος διακοσμηση εγχρωμη τοιχογραφια συντηρηση λαξευμενη μαρμαρινη σαρκοφαγος αναγλυφο γενειοφορος, ξαπλωμενος ανδρας, δημοσιογραφος ακαρ ozgen Acar, παρανομο εμποριο αρχαιοτητων Τουρκια ληστες 2008 αγοραστης λεηλασια μαυρη αγορα λεηλατης κυνηγι θησαυρου αρχαιολογια ανακαλυψη 2010 αστυνομια τεχνη δεξιοτεχνια Καρες Ελληνες, αρχιτεκτονικη Μαυσωλειο της Αλικαρνασσου Αλικαρνασσος αρχιτεκτονες γλυπτες αρχιτεκτονας Σατυρος και Πυθης γλυπτης Σκππας παριος Παρος, Λεοχαρης, Βρυαξης και Τιμοθεος, εργο, Αρτεμισια εθελοντικα 4ος 5ος 15ος αιωνας μχ, Ανατολια Tomb of Hecatomnus - Milas, Turkey μιλας Μαυσωλλος, Ροδος, Κως Χιος επτα 7 θαυματα του αρχαιου κοσμου Αντιπατρος της Σιδωνος Σιδωνας Σιδων Σιδωνα παροιμια μεγαλος αρχιτεκτονημα αγαλμα Βρετανικο Μουσειο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ