Ελληνική η καταγωγή του αλφαβήτου και των Ετρούσκων! - του Γ. Λεκάκη

Ελληνική η καταγωγή
του αλφαβήτου και των Ετρούσκων!

Του Γιώργου Λεκάκη

Έχω πει και έχω γράψει πολλάκις πως οι Ετρούσκοι ήταν ελληνικής καταγωγής. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ.

Ίσως το σημαντικότερο ντοκουμέντο, στην ιστορία των αινιγματικών Ετρούσκων, είναι ένας πίνακας (δισκίο για γραφέα, από ελεφαντόδοντο) για γραφή, που ευρέθη στην Marsiliana d'Albegna της Τοσκάνης.

Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Μαρσιλιάνας, είναι η νεκρόπολις της Banditella, η οποία ευρέθη, μετά από μια… τυχαία ανακάλυψη, το 1908, σε ανασκαφές που διεξήγαγε ο πρίγκηψ Tommaso Corsini (1835 - 1919). Ήλθαν στο φως μια νεκρόπολη με 109 ταφές, όχι ιταλικής, αλλά «ανατολίτικης περιόδου» (από τα τέλη του 8ου έως τον 6ο αιώνα π.Χ.). Τα σημαντικότερα ευρήματα ήταν μεταξύ άλλων:

- μια χρυσή περόνη διακοσμημένη με την τεχνική κοκκοποίησης (η περόνη Corsini) και

- στον τάφο Circolo degli Avori, η προαναφερόμενη πλάκα από ελεφαντόδοντο (η πλάκα Marsiliana), που χρησιμοποιείτο για γραφή, με χαραγμένο το αρχαιότερο γνωστό ετρουσκικό αλφάβητο, που όμως έχει την βάση του στο ελληνικό... Μαζί με την πλάκα βρέθηκαν μια γραφίδα και μια ξύστρα με επίπεδη άκρη για την διαγραφή της γραφής.

Η πλάκα (ύψους 8,8 εκατ. και πλάτους 5,1 εκατ.)[1] χρονολογείται στα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ. (675 και 650 π.Χ.). Το αλφάβητο είναι χαραγμένο στο περίγραμμα, πλάτους 0,5 εκατ., με μεταλλική άκρη.

Το αλφάβητο είναι γραμμένο από δεξιά προς τα αριστερά και δείχνει τα ακόλουθα γράμματα:

Ψ Φ Χ Υ Τ Σ Ρ Ϙ Ϻ Π Ο Ξ Ν Μ Λ Κ Ι Θ Η Ζ Ϝ Ε Δ Γ Β Α

(γράμματα που οποιοδήποτε Ελληνόπουλο του Δημοτικού μπορεί να διαβάσει)…

Τα άκρα της πλάκας φέρουν τα παραπάνω 26 γράμματα (5 φωνήεντα). Είναι το αρχαϊκό (αρχαιότερο) ετρουσκικό αλφάβητο. Μερικά γράμματα (πιθανώς λένε επισήμως) κορινθιακής και κατ’ άλλους ευβοϊκής / χαλκιδικής προέλευσης. Το ελληνικό αλφάβητο, που είναι χαραγμένο στον πίνακα αυτόν, μας λέει ότι η καταγωγή αυτού του λαού που το χρησιμοποιεί είναι από κάποια περιοχή Ελλήνων, που χρησιμοποιούσε το κορινθιακό / χαλκιδικό αλφάβητο, όπου μιλούσαν μια γλώσσα που προσομοίαζε με αυτήν που ξέρουμε ως ετρουσκική. Αυτό το πινάκιο φιμώνει έτσι όσους αναγόρευσαν τους Ετρούσκους ως… αυτόχθονες της ιταλικής γης, και μέρος των ιταλικών λαών… (βλ. και Paolo Campidori, 24.9.2022).

Τα 26 γράμματα τρέχουν από τα δεξιά προς τα αριστερά.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο άβακας / «αβεκεντάριο» / «αλφαβητάριο» της Marsiliana d'Albegna είναι για αριστερόχειρα, και φαίνεται να είναι το αρχαιότερο από τα αβεκεντάρια που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.

Έτσι επιβεβαιώνεται πως το ετρουσκικό αλφάβητο προέρχεται από ένα ελληνικό αλφάβητο, κοινό τον 7ο αιώνα π.Χ. ανάμεσα στους Έλληνες αποίκους στην Καμπανία.

Αυτό κατά την γνώμη μου, βάζει τέλος στην διαμάχη για την αυτοχθονία των Ετρούσκων.

Αυτό είναι, ίσως, το πιο σημαντικό έγγραφο, που αφορά την ιστορία των Ετρούσκων.

Σήμερα διατηρείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλωρεντίας.

Έχουν διασωθεί και άλλα (μεταγενέστερα) ετρουσκικά αλφαβητάρια, όπως του bucchero από το Viterbo, του αμφορέα bucchero από το Formello, στο αλάβαστρο από το Tomba Regolini-Galassi στο Cerveteri και ένα άλλο αγγείο bucchero από την νεκρόπολη του Sorbo κοντά στο Cerveteri. Όλα καταλήγουν στην ίδια άποψη. Το ετρουσκικό αλφάβητο έχει ελληνική καταγωγή.

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.9.2022.

- Marsiliana, στην Enciclopedia dell'arte antica, Istituto dell'Enciclopedia Italiana, 1961.

- Pallottino M. «Terre d'Etruria», εκδ. «Ιταλία», 1973.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


[1] Δεδομένων των διαστάσεων και του ευγενούς υλικού της πλάκας, υπάρχει και η άποψις, όπως του ετρουσκολόγου Massimo Pallottino, ότι ήταν ένα αντικείμενο που φοριόταν γύρω από τον λαιμό, ένα είδος μενταγιόν, που ίσως ήταν επικαλυμμένο με χρυσό, προς επίδειξιν γνώσεως, θέσεως, ισχύος και χρησιμότητος.


Ελληνικη καταγωγη αλφαβητο Ετρουσκοι, ελληνικης καταγωγης αινιγμα πινακας δισκιο γραφεας, ελεφαντοδοντο αρχαια γραφη, Marsiliana d'Albegna Τοσκανη αρχαιολογικος χωρος Μαρσιλιανα, νεκροπολις μπαντιτελλα μπαντιτελα Banditella, τυχαια ανακαλυψη, 1908, ανασκαφες πριγκηψ πριγκηπας Tommaso Corsini Κορσινι 1835 - 1919 νεκροπολη ταφη, ανατολιτικη περιοδος 8ος 6ος αιωνας πΧ ευρημα χρυση περονη διακοσμηση τεχνικη κοκκοποιηση ταφος Circolo degli Avori, πλακα ελεφαντοστουν αρχαιοτερο γνωστο ετρουσκικο αλφαβητο, ελληνικο γραφιδα ξυστρα διαγραφη 7ος 675 650 γραμματα γραμμα 5 φωνηεντα αρχαικο κορινθιακο ευβοικο χαλκιδικο κορινθια χαλκιδα γλωσσα ετρουσκικη αυτοχθονες ιταλικη γη ιταλικος λαος αβακας / αβεκενταριο / αλφαβηταριο αριστεροχειρα Ελληνες αποικοι Καμπανια αυτοχθονια εγγραφο, Εθνικο Αρχαιολογικο Μουσειο της Φλωρεντιας ετρουσκικα αλφαβηταρια, μπουτσερο Bucchero βιτερμπο Viterbo, αμφορεας βουτσερο φορμελλο φορμελο Formello, αλαβαστρο τυμβος Tomba Regolini Galassi ρεγκολινι γκαλασσι Cerveteri κερβετερι αγγειο σορμπο Sorbo Φλωρεντια σερβετερι γκαλασι ευγενες υλικο ετρουσκολογος ετρουσκολογια Massimo Pallottino, παλλοτινο αντικειμενο λαιμος, μενταγιον, χρυσος, επιδειξη γνωση, θεση, ισχυς χρησιμοτητα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ