Κυκλοφόρησαν τα Πρακτικά της ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΟΥΣ ΑΧΑΡΝΗΣ , το Έργο, ο Τόπος, οι Άνθρωποι» από το ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ

Κυκλοφόρησαν τα Πρακτικά
της ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ
«ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΟΥΣ ΑΧΑΡΝΗΣ ,
το Έργο, ο Τόπος, οι Άνθρωποι»
από το ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα «ΑΧΑΡΝΗΣ , το Έργο, ο Τόπος, οι Άνθρωποι» διοργανώθηκε στις 5 και 6 Απριλίου 2014 στο κτήριο του Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών (Φιλαδελφείας 126 Αχαρνές).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ, ΕΔΩ.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ:

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΑΠΡΙλΙΟΥ 2014

10:00 Προσέλευση, εγγραϕές συνέδρων

10:30 Καλωσόρισμα από την Μαρία Μίχα για το ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝκαι τον Λαμπρινό Πλατυπόδη για το Πνευματικό Κέντρο Θρακομακεδόνων.

Την Έναρξη της Διημερίδας θα κηρύξει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κκ. Αθηναγόρας.

Χαιρετισμός του Δημάρχου Αχαρνών Σωτηρίου Ντούρου.

Χαιρετισμός της Προέδρου του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγήτριας Γεωργίας Ξανθάκη-Καραμάνου.

Καθηγητές του Ωδείου του Δήμου Αχαρνών θα παίξουν αποσπάσματα από τη μουσική σύνθεση του Χρήστου Λεοντή από την παράσταση του Θεάτρου Τέχνης Αχαρνής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις ΑΧΑΡΝΕΣ, ΕΔΩ.

11:00-13:15 ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Πρόεδρος: Θεόδωρος Παππάς, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Μέλη: Βασίλης Νίκας, Πρόεδρος ΕΟΣ Αχαρνών· Γεώργιος Φυτάς, βιολόγος, Πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α.· Βούλα Γκιολή, ϕιλόλογος, Κοσμήτωρ του Πνευματικού Κέντρου Θρακομακεδόνων του Δήμου Αχαρνών· Γεώργιος Καρτσάτος, Πρόεδρος του ΣΥΝ.ΠΕ. «Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»· Παναγιώτης Χ. Καζανάς, χειρουργός οδοντίατρος, Πρόεδρος του Παραρτήματος Αχαρνών της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας· Άννα Μαρούγκα, βιοχημικός, Έϕορος του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ:

11:00-11:15 Θεόδωρος Παππάς, καθηγηγής: Το ύϕος και η γλώσσα του Αριστοϕάνη.

11:15-11:30 Μαρία Γ. Ξανθού, Διδάσκουσα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου & ResidentialFellow, CenterforHellenicStudies, HarvardUniversity2013-2014:

Μεταξύ αγροτικής ευτοπίας και αστικής δυστοπίας: ο πρόλογος του Δικαιοπόλιδος (1-42 W) και ο ορισμός της ταυτότητας των Αχαρνέων στην ομώνυμη κωμωδία του Αριστοϕάνη.

11:30-11:45 Αθηνά Παπαχρυσοστόμου, λέκτορας Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών & FellowinComp. Cult. Studies, CHS, HarvardUniversity: Ο θρανίτης λεώς, ο μισθαρχίδης Λάμαχος και η Δημοκρατία στους Αχαρνήςτου Αριστοϕάνη.

12:00-12:15 Σμαρώ Νικολαΐδου, Λέκτορας Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης: Μεταξύ δήμου και άστεως: Ίδιον και δημόσιον στους “Αχαρνής” του Αριστοϕάνη.

12:15-12:30 Ειρήνη Αναγνωστοπούλου, Αρχαιολόγος της Β΄ Εϕορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: Αρχαίο Νεκροταϕείο στο Μονομάτι Αχαρνών.

12:30-12:45 Μαρία Γεωργούση, υπ. διδάκτωρ Φιλολογίας: Το Στοιχείο της Επιθετικότητας στους “Αχαρνής” του Αριστοϕάνη.

13:15 ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΧΑΡΝΩΝ.

19:00-20:30 ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Πρόεδρος: Ανδρέας Μαρκαντωνάτος, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Μέλη: Αθανάσιος Κατάρας, Πρόεδρος Φιλότεχνης λέσχης Αχαρνών· Ειρήνη Κουμπούρη, Πρόεδρος Ομίλου Φίλων Δημοτικής Πινακοθήκης· Τασούλα Στεϕανάτου, Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Θρακομακεδόνων· Ολυμπία Δραγούνη, ιδρύτρια της ΟλΥΜΠΙΑΔΑΣΘρακομακεδόνων· Νίκος Σιδηρόπουλος, χειρουργός οδοντίατρος, υπεύθυνος υγειονομικού τομέα της Unesco, Πρόεδρος Εθελοντών Αχαρνών-Θρακομακεδόνων.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ:

19:00-19:15 Μαρία Πλάτωνος, Αρχαιολόγος-Συγγραϕέας: Αρχαιολογική επιβεβαίωση πραγματιστικών και τοπογραϕικών στοιχείων στους “Αχαρνής” του Αριστοϕάνη.

19:15-19:30 Σταματίνα Στριϕτού, Αρχαιολόγος, Συγγραϕέας:“ΑΧΑΡΝΗΣ” - Αρχή σοϕίας η των ονομάτων επίσκεψις.

19:30-19:45 Ιωάννα Καραμάνου, Επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: Οι “Αχαρνής” του Αριστοϕάνη -από την τραγωδία στην “τρυγωδία”.

20:00-20:15 Λαμπρινός Πλατυπόδης, Διδάκτωρ Φιλοσοϕίας: Τα πάθη των πόλεων στους “Αχαρνής” του Αριστοϕάνη.

20:15-20:30 Ανδρέας Μαρκαντωνάτος, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλολογίας: Ο Μύθος του Ηρακλή στους “Αχαρνής” του Αριστοϕάνη. Η Σκηνή Θηβαίου και Δικαιόπολη (στ. 860-1044).

Κλασικές και έντεχνες μελωδίες με τους: Μυρσίνη Θεοτοκάτου στο πιάνο, Ανδρέα Βαλιανάτο στο μαντολίνο και Μάρω Κωνσταντινοπούλου στο βιολί.

Η Αικατερίνη Καϕή-Δέϕνερ θα παίξει στο πιάνο σύνθεση που έχει εμπνευσθεί από το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΑΠΡΙλΙΟΥ 2014

10:30-13:00 ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Πρόεδρος: Μαρία Πλάτωνος, Αρχαιολόγος-Συγγραϕέας.

Μέλη: Έλενα Κασσωτάκη, Αρχαιολόγος- Ιστορικός Τέχνης,MScΣυγγραφέας βιβλίων εκπαιδευτικού περιεχομένου· Αναστασία Παμουκτσόγλου, Διδάκτωρ της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης & π. Πάρεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ως εκπρόσωπος της ΕΓΕ Αχαρνών· Γεώργιος Λιβανός, Δικηγόρος, Πρόεδρος της λαογραϕικής Εταιρείας Θρακομακεδόνων Αριστοτέλης· Κυριακή Μαύρου,Διευθύντρια του Γυμνασίου Θρακομακεδόνων & Αντιπρόεδρος του ΠΚΘ· Εύη Οικονομίδου, Πρόεδρος τουσυλλόγου Μέριμνα.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ:

10:30-10:45 Αικατερίνη Παυλάκη, Θεατρολόγος, ηθοποιός & υπ.διδάκτωρ Θεατρολογίας: Οι Αχαρνείς εν μέσω του Πελοποννησιακού Πολέμου.

10:45-11:00 Σταματία Κατσανδρή, Αρχαιολόγος της Β΄ ΕΠΚΑ: Παιδική ταϕή από νεκροταϕείο των αρχαίων Αχαρνών.

11:00-11:15 Αντωνία Γιαλλελή, Αρχαιολόγος της Β΄ ΕΠΚΑ & Ελένη Ασημακοπούλου, Έκτακτη αρχαιολόγος της

Β΄ ΕΠΚΑ: Ανασκαϕή αρχαίου νεκροταϕείου στοΣιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών. Εικόνες της καθημερινής ζωής μέσα από τα ταϕικά τελετουργικά έθιμα.

11:15-11:30 Αναστασία Παμουκτσόγλου, Διδάκτωρ της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης & π. Πάρεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου: Οι αντιστάσεις στο Χρόνο-Κοινωνία, Δημοκρατία και Γυναίκα, στα έργα του Αριστοϕάνη, “Αχαρνής” και “Λυσιστράτη”.

11:30-11:45 Ανάγνωση των δύο καλυτέρων εκθέσεων του 4ου μαθητικού διαγωνισμού του Επισκηνίου για το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών.

11:45-12:30 Θεατρικό δρώμενο από μαθητές του 9ου Γυμνασίου Αχαρνών (Μαρίνα Λαμπριανίδου, Κέλυ Λοπάρνου, Δημήτριος-Χρήστος Κλειτσιώτης, Κωνσταντίνα Ουζουνίδου, Αμαλία Παπαϊωάννου, Ντιάνα Κραέτε, Μαριάννα Στιβαχτή, Ευαγγελία Καρακαξά), και μαθητές του Δημοτικού (Σωκράτης Καρακαξάς και Ευάγγελος Παπαϊωάννου), υπό την καθοδήγηση της Αικατερίνης Παυλάκη.

13:00 ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ

Οι ηθοποιοί Αντώνης Γκρίτσης, Παρασκευή Δαμάσκου, Μελέτης Ηλίας, Γιάννα Μαλακατέ, Νίκος Νίκας, Ράνια Παπαδάκου, ΑικατερίνηΠαυλάκη, και Ιϕιγένεια Στάικου θα αποδώσουν μεταξύ των εισηγήσεων, μικρά αποσπάσματα από τους Αχαρνής του Αριστοϕάνη.

Παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση ϕωτογραϕικού υλικού από θεατρικές παραστάσεις των Αχαρνέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και θα εκτεθούν πίνακες του Χρήστου Τσεβά και του Γιάννη Γκρίτση με θέμα τον Αριστοϕάνη, το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών και τους Αχαρνής.

Τα πρακτικά της επιστημονικής διημερίδας «Αριστοφάνους Αχαρνής Το έργο, ο τόπος, οι άνθρωποι», εκδ. Επισκήνιον, ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.2.2020.

Πρακτικα ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΟΥΣ ΑΧΑΡΝΗΣ , εργο, Τοπος, ανθρωποι ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΑΧΑΡΝΑΙ, ΑΧΑΡΝΑΙΣ, ΑΧΑΡΝΕΙΣ, μενιδι Αχαρνες
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ