11ος περίπατος «Στα χνάρια των Μινυών» με καλεσμένο τον συγγραφέα Γιάννη Σ. Γκανάσο

11ος περίπατος
«Στα χνάρια των Μινυών»
με καλεσμένο τον συγγραφέα
Γιάννη Σ. Γκανάσο

Μεγάλη τιμή για τον 11ο περίπατο που ο συγγραφέας και λογοτέχνης Γιάννης Σ. Γκανάσος θα μας συντροφέψει στα βήματα των προγόνων μας Μινυών και θα είναι ο βασικός ομιλητής την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022 στον 11ο περίπατο που διοργανώνει η ιστοσελίδα ΑΣΩΠΙΟΣ.

Ξεκινώντας την καινούργια περιπατητική περίοδο, μετά από απαίτηση πολλών φίλων, θα αρχίσουμε τους περιπάτους από το κάστρο του Ορχομενού το οποίο πολλοί έχουν χρόνια να το επισκεφτούν ενώ άλλοι αναφέρονται στην μοναδικότητα και επιθυμούν να ανέβουν ξανά και ξανά.

 Οι περιπατητικές εξορμήσεις που ξεκίνησαν το 2016, 20 Νοεμβρίου, κάτω από την γενική ονομασία «στα χνάρια των Μινυών» εκτός από τον αθλητικό και κοινωνικό σκοπό, έχουν επίσης την γνωριμία του τόπου και του χώρου που κάθε φορά είναι ο προορισμός.

 Στο πλαίσιο αυτό γίνονται ομιλίες για μια πιο βαθιά κατανόηση και γνώση γύρω από ιστορικά και άλλα στοιχεία της περιοχής.

 Έτσι στον 11ο περίπατο ο συγγραφέας και λογοτέχνης Γιάννης Σ. Γκανάσος θα είναι ο βασικός ομιλητής και θα μας δώσει τις γνώσεις του για το κάστρο του Ορχομενού και άλλα ιστορικά στοιχεία για τους Μινύες και γενικότερα για τον Ορχομενό.

Η ομιλία του κ Γκανάσου θα γίνει στη διάρκεια της συγκέντρωσης στο Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στις 11:00 και στη συνέχεια θα γίνει ο περίπατος για την ανάβαση στο κάστρο.

Ποιος είναι ο Γιάννης Σ. Γκανάσος

Συγγραφέας και λογοτέχνης, γεννηθείς το 1949, στον Άγιο Βλάσιο Βοιωτίας (Πανοπεύς κατά τους ελληνικούς χρόνους). Οι γονείς του, γεωργοί και παντοπώλες.

Ευτύχησε, στο δημοτικό, να έχει καλούς και εμπνευσμένους δασκάλους, οι οποίοι, μπόρεσαν μέσα από την δική τους τραυματική εμπειρία του πολέμου, να μεταλαμπαδεύσουν σ’ αυτόν και τους συμμαθητές του, το όραμα της δημιουργίας, της ελπίδας, της αγάπης για την ζωή, τον άνθρωπο και την πατρίδα, μέσα από γνήσια πανάρχαια ελληνικά ιδεώδη.

Τελείωσε το Γυμνάσιο στην Λειβαδιά, και κλασσικό λύκειο στην Αθήνα. Νέες εμπειρίες και νέες γνωριμίες, μεγαλύτερη δυνατότητα για μάθηση και γνώση. Η μεγάλη ευχέρεια στα μαθηματικά, την φυσική, την χημεία, και το πάθος του για τα κάθε είδους πειράματα προδιέγραψαν τις μετέπειτα σπουδές του. Φοίτησε στο Πολυτεχνείο της Μπολώνιας της Ιταλίας και πήρε το πτυχίο του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Εργάσθηκε, ως μηχανικός, σε εργοστάσια υψηλής εφαρμοσμένης τεχνολογίας και ερεύνης και αρκετά χρόνια ως ελεύθερος επαγγελματίας στην Αθήνα και στον Πειραιά. Από το 2016 είναι συνταξιούχος.

Ο κρυφός πόθος του και η λανθάνουσα αγάπη του για τα μυστήρια του κόσμου, τον έφεραν από ενωρίς στο κατώφλι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Λεβαδείας καθώς και σε εκείνες των Αθηνών και της Μπολώνιας αργότερα. Την επιβεβλημένη μελέτη της Φυσικής, των Μαθηματικών, της Ηλεκτροτεχνίας, που το πανεπιστημιακό πρόγραμμα απαιτεί, συμπληρώνει ο λαμπρός και θαυμάσιος κόσμος της φιλοσοφίας και της λογοτεχνίας, οι αποκαλύψεις της αρχαιολογίας, η αινιγματική ομορφιά και ο συμβολισμός της μυθολογίας.

Παρακολούθησε, επί μακρόν, μαθήματα και σεμινάρια Φιλοσοφίας, Λογοτεχνίας, Αρχαιολογίας και γλώσσης. Έχει κάνει εκατοντάδες ομιλίες, κυρίως, φιλοσοφικού περιεχομένου ή σχετικές με την αρχαία ελληνική επιστήμη σε συνδυασμό με τα σύγχρονα επιτεύγματα των θετικών επιστημών, της φυσικής και της αστρονομίας.

Το 1995 εξέδωσε το βιβλίο: «Πανοπεύς, Μύθος - Ιστορία - Παράδοση» με πρώτη παρουσίαση στους κατοίκους του χωριού του, οι οποίοι, τον περιέβαλαν με ιδιαίτερη θέρμη. Το έτος 2.000 επανεκδόθηκε και κυκλοφορεί πανελληνίως με επαινετικές κριτικές. Έχει έτοιμα προς έκδοση δύο μεγάλα έργα: Το πρώτο είναι ποιητικό, γραμμένο σε 4.444 δεκαπεντασύλλαβους με τον τίτλο: «Πανοπιάς - Το Έπος των Μινυών Αργοναυτών του Πανοπέως – ως Θεατρικό Δρώμενο» και το δεύτερο φιλοσοφικό με τον τίτλο: «Πλάτωνος Τίμαιος». Έργο υψηλού φιλοσοφικού στοχασμού και επιστημονικής ερεύνης, όπου πραγματεύεται την Κοσμογονία, την Ψυχογονία και την ανθρωπογονία του Πλάτωνος μέσω των μαθηματικών, της μουσικής, της φυσικής και της συγχρόνου φυσικής και αστρονομίας.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.10.2022.

περιπατος Μινυων Γκανασος Μινυες καστρο του Ορχομενου 2016, Ορχομενος βοιωτιας βοιωτια Αρχαιολογικο Παρκο Ορχομενου Αγιος Βλασιος Πανοπευς μυθολογια Μυθος - Ιστορια - Παραδοση δεκαπεντασυλλαβος ΠΑΝΟΠΙΑΣ επος Αργοναυτες Πανοπεας φιλοσοφια Πλατωνος Τιμαιος Κοσμογονια, Ψυχογονια ανθρωπογονια Πλατωνα μαθηματικα, μουσικη, φυσικη αστρονομια πλατων
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ