«Η μοναδική περιπέτεια του Οδυσσέα», από τον Γάλλο Bach, το 1923 - του Γ. Λεκάκη

«Η μοναδική περιπέτεια
του Οδυσσέα»,
από τον Γάλλο Bach, 
το 1923

Του Γιώργου Λεκάκη

Ο Ferdinand-Sigismond Bach / Bac (1859 - 1952) ήταν Γάλλος[1] σκιτσογράφος, χιουμορίστας καλλιτέχνης, συγγραφέας, αρχιτέκτων κηπων[2], υιός του Jérôme Bonaparte, βασιλιά της Βεστφαλίας[3], άρα πρώτος εξάδερφος του - ελληνικής καταγωγής - Ναπολέοντα Γ'. Έτσι, ανατράφηκε στις παρυφές της αυλής της Δεύτερης Αυτοκρατορίας.

Ανήκε στην Belle Époque. Ο Μπακ έγινε ένας από τους κορυφαίους σχεδιαστές, σκιτσογράφους και γελοιογράφους της εποχής του, με φήμη εφάμιλλη των σύγχρονων του (Robida, Job, Sem, Jean-Louis Forain και Caran d'Ache). Τα σχέδια του Μπακ ήταν συχνά ριψοκίνδυνα.

Γνωστός για τις καρικατούρες του, έγραψε επίσης ογκώδη για κοινωνικά, ιστορικά και πολιτικά θέματα.

Τα πρώτα σχέδια του Ferdinand Bac εδημοσιεύθησαν στο σατυρικό εβδομαδιαίο περιοδικό «La Caricature», που επιμελήθηκε μεταξύ 1880 και 1890 ο Albert Robida.

Ο Bac συνδέθηκε με την Madeleine Jacquemaire (τότε Jung), κόρη του Georges Clemenceau, την οποία έβλεπε καθημερινά και στην οποία, ωστόσο, έστελνε ένα γράμμα κάθε πρωί! Αυτή η ερωτική αλληλογραφία, ανακαλύφθηκε σε μια ντουλάπα, όταν εκείνη πέθανε, σε ηλικία 78 ετών, το 1949, και κατεστράφη στην συνέχεια από τους κληρονόμους της!!!

Εταξείδεψε πολύ στην Ευρώπη, επισκέφθηκε την Τουρκία, την Σικελία, την Ισπανία, την Νορβηγία, το Μαρόκο, την Ταγγέρη… Έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για την Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία. Του απονεμήθηκε το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής το 1913, από την Γαλλική Ακαδημία. Αλλά αναγκάστηκε να εξοριστεί το 1940, και είδε μερικά από τα έργα του να καίγονται στο Rimont το 1944... Προσπάθησε να αφήσει μέρος του έργου του σε πολλά μουσεία και βιβλιοθήκες, όπως η Bibliothèque de l'Arsenal στο Παρίσι, η Δημοτική Βιβλιοθήκη στο Menton και η Bibliothèque Cessole στην Νίκαια.

Γενικώς το έργο του έχει σε μεγάλο βαθμό ξεχαστεί.  Και επειδή ο θείος Όμηρος δεν άφησε κανένα μεγάλο πνεύμα ασυγκίνητο, ανάμεσα σε αυτό και τα:

- «Odysseus. Une aventure singulière / Οδυσσέας. Μια μοναδική περιπέτεια» (είχε 65 έγχρωμες ολοσέλιδες εικονογραφήσεις), έκδοση του 1923 και

- «L'Aventure singulière d'Odysseus en quarante et une fresques / Η μοναδική περιπέτεια του Οδυσσέα» με 41 μεγάλες εικόνες, επίσης το 1923. Την ίδια χρονιά, το παραπάνω έργο κυκλοφόρησε και σε συλλεκτική αριθμημένη έκδοση (500 αντιτύπων) με τον τίτλο «LAventure Singulière dOdysseus en Quarante et Une Fresques traces», από τις εκδ. Librairie Louis Conrad, Παρίσι, 1923. Σε μεγάλο σχήμα 4ο, με 41 εικόνες, σε στυλ αρτ νουβω.

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Ελληνική Βιβλιογραφία". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.2.2017.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Γεννήθηκε στην Στουτγκάρδη.

[2] Οι κήποι που δημιούργησε στο Les Colombières στην Μεντόν στην Γαλλική Ριβιέρα έχουν χαρακτηριστεί ως Ιστορικό Μνημείο.

[3] Μητέρα του αναφέρεται η Ernestine de Puckler-Limburg, κόμισσα του Loewenstein.


μοναδικη περιπετεια του Οδυσσεα Γαλλος Bach, 1923, Bac σκιτσογραφος, χιουμοριστας καλλιτεχνης, συγγραφεας, αρχιτεκτων κηπων νοθος ανεψιος αυτοκρατορας Ναπολεοντας, μεγας Ναπολεων Γ μποναπαρτε μπουοναπαρτε βοναπαρτης Jérôme Bonaparte, βασιλιας Βεστφαλια μπελ εποκ, Belle Époque Μπακ σχεδιαστης, σκιτσο γελοιογραφια Robida, Job, Sem, Jean-Louis Forain και Caran d'Ache σχεδια ρομπιντα τζομπ σεμ φοραιν καρικατουρα σατυρικο εβδομαδιαιο περιοδικο σατυρα La Caricature κλεμανσω Clemenceau, γραμμα ερωτικη αλληλογραφια ερως ντουλαπα, Ευρωπη, Τουρκια, Σικελια, Ισπανια, Νορβηγια, Μαροκο Γερμανια, Αυστρια Ιταλια μεταλλιο Λεγεωνα της Τιμης Γαλλικη Ακαδημια εξορια 1940, καψιμο εργων ριμοντ Rimont 1944 μουσειο βιβλιοθηκη, Bibliothèque de l'Arsenal Παρισι, Δημοτικη Βιβλιοθηκη Menton Bibliothèque Cessole Νικαια εργο εργα Odysseus. Une aventure singulière / Οδυσσευς. Μια μοναδική περιπέτεια εγχρωμη ολοσελιδη εικονογραφηση εκδοση 1923 εικονα συλλεκτικη αριθμημενη εκδοσεις αρτ νουβο Στουτγκαρδη Στουτγαρδη κηπος Μεντον Γαλλικη Ριβιερα Ιστορικο Μνημειο πουκλερ λιμπουργκ Puckler Limburg, κομισσα του Loewenstein λοουενσταιν λεβενσταιν Ταγγερη ομηρου οδυσσεια ομηρος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ