Αρχαίο αριστούργημα υπερφυσικού μεγέθους Ηρακλή με Λέοντα, βρέθηκε στους Ωρεούς Ευβοίας - της Έ. Σαπουνά-Σακελλαράκη

Αρχαίο αριστούργημα
υπερφυσικού μεγέθους 
Ηρακλή με Λέοντα,
βρέθηκε στους Ωρεούς Ιστιαίας Ευβοίας

Της Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη 

Από τον Πρόλογο του βιβλίου της αρχαιολόγου Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη με τίτλο «Σύμπλεγμα Ηρακλή με Λέοντα, από τους Ωρεούς Ιστιαίας», διαβάζουμε:

Το 1992 στη θέση Σταφίδα του Νέου Πύργου Ωρεών, κατά τη διάρκεια γεωργικών εργασιών, βρέθηκε τμήμα αρχαϊκού συμπλέγματος, το οποίο μαζί με την κεφαλή μεγάλου κούρου, που βρέθηκε στη Χαλκίδα το 1993, αποτελούν σημαντική συμβολή στη γνώση της ιστορίας της αρχαϊκής πλαστικής στην Εύβοια.


Το υπερφυσικού μεγέθους σύμπλεγμα (*) του Ηρακλή με λέοντα από τον Νέο Πύργο Ωρεών αποτελεί ένα αριστούργημα της αρχαϊκής πλαστικής. Για τον λόγο αυτό κρίθηκε απαραίτητη η ανασκαφή στον χώρο εύρεσής του, ώστε να κατανοηθεί η σημασία της θέσης όπου είχε στηθεί και να μην εξεταστεί ανεξάρτητα ως έργο τέχνης και μόνον. - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Πόλεις της αρχαίας Ευβοίας".

Πριν από τη μελέτη του συμπλέγματος, περιγράφονται αναλυτικά αφ' ενός η ανασκαφή, που διεξήχθη το 1996 στον χώρο όπου αυτό βρέθηκε, και αφ' ετέρου τα όποια στοιχεία καταφέραμε να συλλέξουμε από έναν χώρο που υπέστη εκτός από σοβαρές καθιζήσεις και πολλές καταστροφές.

Εκτός από το σύμπλεγμα του Ηρακλή με λέοντα μελετάται, πολύ κοντά χρονολογικά στο σύμπλεγμα, η ωραία κεφαλή του κούρου της Χαλκίδας. Η κεφαλή αυτή εξετάζεται μαζί με άλλα αρχαϊκά έργα της Εύβοιας, ώστε να καταδειχθεί η συνέχεια στην ιστορία της πλαστικής του νησιού στον 6ο αιώνα π.Χ.

Στην ανασκαφή έλαβαν μέρος οι αρχαιολόγοι Ευάγγελος Νικολόπουλος, επιμελητής της Εφορείας, και η δρ Πολίνα Σαπουνά, η οποία εξεπόνησε και τα σχέδια της κεραμικής. Οι κατόψεις της ανασκαφής οφείλονται στη σχεδιάστρια Δέσποινα Χρήστου, ενώ τη συντήρηση του αγάλματος έκαναν ο Ζαχαρίας Μάτζαρης και ο Γιώργος Μέλλιος. Όλους τους ευχαριστώ θερμά, καθώς και τον φύλακα της περιοχής Γιώργο Μαυροζούμη.

Ευχαριστώ θερμά, επίσης, τον δήμαρχο Αθανάσιο Τζάντζαλο, καθώς και τον δημοσιογράφο Χρήστο Χριστοδουλίδη, που μας στήριξαν στην προσπάθειά μας να ξεπεράσουμε τις αντιξοότητες που αντιμετωπίσαμε.

Ευχαριστίες οφείλω ακόμη στον γλύπτη Γιάννη Παρμακέλη για τις σημαντικές συζητήσεις μας σχετικά με το σύμπλεγμα του Νέου Πύργου Ωρεών αλλά κυρίως για την εκπόνηση των σχεδίων, σύμφωνα με την εικονογραφία της εποχής που του υπέδειξα. Ζωντανή παραμένει η ανάμνηση της επίσκεψης του γλύπτη Στέλιου Τριάντη για τις εύστοχες παρατηρήσεις του.

Ευχαριστώ τους Γιώργο Δεσπίνη, Γεωργία Κοκκορού, Helmut Kyrieleis και Adolf Borbein, με τους οποίους αντάλλαξα απόψεις κατά την επίσκεψή τους στο Μουσείο Ερετρίας, και τον Ηλία Ηλιάδη, για την εξαιρετική απόδοση των φωτογραφιών.

Ο διευθυντής του Επιγραφικού Μουσείου Χαράλαμπος Β. Κριτζάς μελέτησε με την ειδική γνώση του την επιγραφή του συμπλέγματος και έγραψε το επίμετρο. Τον ευχαριστώ πολύ.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στο Συμβούλιο της Αρχαιολογικής Εταιρείας, και ιδιαίτερα στον Γενικό Γραμματέα Ακαδημαϊκό Βασίλειο Χ. Πετράκο, που συμπεριέλαβε τη μελέτη μου αυτή στη σειρά των δημοσιευμάτων της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Η Λούση Μπρατζιώτη έφερε εις πέρας με το αξιοθαύμαστο μεράκι της τη δημιουργία του βιβλίου και η Μαρία Γαβρίλη επιμελήθηκε το κείμενο με μεγάλη φροντίδα. Η άρτια εμφάνισή του ήταν η φυσική συνέπεια. Τις ευχαριστώ ολόψυχα.

Τέλος, ευχαριστώ τον σύζυγό μου Γιάννη Σακελλαράκη για τις χρήσιμες συμβουλές του».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από την ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ της εν ΑΘΗΝΑΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (αρ. 260).

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.3.2010.


(*) Θυμίζω, στην Εύβοια, σύμπλεγμα λέοντος να κατασπαράζει ζώο, ευρέθη στον Πλατανιστό Καρυστίας (Μ. Χαλκίδος, αρ. 102). Είναι μαρμάρινο εναέτιο ανάγλυφο.


εν ΑΘΗΝΑΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Αρχαιο συμπλεγμα Ηρακλης λεων Λεοντας, Ωρεοι Ιστιαιας Ευβοιας Σαπουνα Σακελλαρακη βιβλιο αρχαιολογος Λιονταρι, Ιστιαια 1992 θεση Σταφιδα Νεος Πυργος Ωρεων, γεωργικη εργασια αρχαικο κεφαλη μεγαλος αρχαιος κουρος, Χαλκιδα 1993, αρχαικη πλαστικη αρχαια ΒΟΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΣ Ευβοια υπερφυσικο μεγεθος αριστουργημα ανασκαφη εργο τεχνης ανασκαφες 1996 6ος αιωνας πΧ λεονταρι κατασπαραζει ζωο, Πλατανιστος Καρυστιας Καρυστια Καρυστος Αρχαιολογικο Μουσειο Χαλκιδος, μαρμαρο μαρμαρινο εναετιο αναγλυφο επιγραφη ΦΥΛΙΟΝ ΑΝΕΘΕΚΕΝ ΦΥΛΙΩΝ ΦΥΛΙΟΣ ΚΥΛΙΟΝ ΚΥΛΙΟΣ ΚΥΛΙΩΝ αναθημα QΥΛΙΟΝ QΥΛΙΟΣ QΥΛΙΩΝ ελληνικο γραμμα Q Κ Φ ΚΥΜΗ, ΟΞΥΛΙΘΟΣ, ΕΝΟΡΙΑ ΚΥΜΗΣ, ΤΥΜΒΟΣ ΣΑΛΓΑΝΕΑ ΣΑΛΓΑΝΕΑΣ ΣΑΛΓΑΝΕΥΣ, ΑΝΘΗΔΩΝ ΑΝΘΗΔΟΝΑ ΑΜΑΡΥΝΘΟΣ, ΕΡΕΤΡΙΑ ΛΕΥΚΑΝΤΙ, ΑΙΓΕΣ ΑΙΓΑΙ ΛΙΜΝΗ ΡΟΒΙΕΣ ΑΙΔΗΨΟΣ ΛΙΧΑΔΑ ΓΙΑΛΤΡΑ ΚΗΡΙΝΘΟΣ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ