Μετά το Ασκληπιείο, αρχαίο δημόσιο ωδείο ή βουλευτήριο απεκαλύφθη στην απρόσιτη Λισσό Χανίων, έδρα του Κοινού των Ορείων

Μετά το Ασκληπιείο,
αρχαίο δημόσιο ωδείο
ή βουλευτηρίο
απεκαλύφθη στην απρόσιτη 
Λισσό Χανίων,
έδρα του Κοινού των Ορείων

Για πρώτη φορά μετά από 62 χρόνια, στο πλαίσιο έργου ανάδειξης και προστασίας στον αρχαιολογικό χώρο της Λισού, στα Χανιά, πραγματοποιήθηκε ανασκαφική έρευνα, η οποία έφερε στο φως μεγάλο τμήμα από δημόσιο κτήριο, στη μορφή ωδείου ή βουλευτηρίου, με προσανατολισμό στα ανατολικά.

Η Λισός, αρχαία αυτόνομη πόλη, θρησκευτικό κέντρο και έδρα του Κοινού των Ορείων κατά τον 3ο αιώνα π.Χ., αναπτύχθηκε στην περίκλειστη από βουνοκορφές και κατάφυτη κοιλάδα του Αϊ-Κυρκού, που έχει έξοδο στο νοτιοδυτικό Κρητικό πέλαγος. Το Ασκληπιείο, που ήρθε στο φως το 1959, αρχιτεκτονικά κατάλοιπα δημόσιων κτισμάτων, η εντυπωσιακή νεκρόπολη των ελληνορωμαϊκών χρόνων και οι δύο μονόχωροι βυζαντινοί ναοί, συνθέτουν ένα μοναδικό αρχαιολογικό τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο γίνεται είτε διά θαλάσσης είτε μέσω του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, με αποτέλεσμα η περιοχή να παραμένει αλώβητη από νεώτερες επεμβάσεις αλλά συγχρόνως η εκτέλεση των εργασιών να αντιμετωπίζει αντικειμενικές δυσκολίες.

Στην πρώτη φάση της έρευνας, αποκαλύφθηκε μέρος της σκηνής, δύο πλευρικοί θάλαμοι με καμαροσκέπαστη οροφή και 14 σειρές εδωλίων από το κοίλο, το οποίο διαθέτει κτιστή υπόβαση και είναι πιθανότατα θεμελιωμένο στο φυσικό έδαφος. Τα περισσότερα ακέραια εδώλια διατηρούνται στα νότια και νοτιοδυτικά. Αντιθέτως, το βορειοδυτικό τμήμα του κοίλου είναι ιδιαίτερα διαταραγμένο. Η καταστροφή του προκλήθηκε όταν τεράστιοι βράχοι, φερτοί από τον παρακείμενο χείμαρρο, διαπέρασαν το κτίσμα διαγώνια με κατεύθυνση προς τα ανατολικά. Η υπερχείλιση του χειμάρρου ενδεχομένως οφείλεται στο σφοδρό σεισμικό γεγονός των όψιμων ρωμαϊκών χρόνων (4ος αι. μ.Χ.), που κατέστρεψε τις περισσότερες αρχαίες θέσεις της δυτικής Κρήτης. Η κατασκευή του αξιόλογου αυτού μνημείου, με μια πρώτη εκτίμηση, προσδιορίζεται στους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους (1ος αι. μ.Χ.).

Η αρχαία ακρόπολις της Λισσού.

Σε επόμενη ερευνητική φάση απαιτείται η ολοκλήρωση της ανασκαφής, προκειμένου να διευκρινιστεί αν το μνημείο πλαισιώνεται από εξωτερική τοιχοδομία, στοιχείο απαραίτητο για την εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης και ανάδειξής του. Σε κάθε περίπτωση, η αποκάλυψη ενός οικοδομήματος δημόσιας λειτουργίας σε κεντρικό σημείο της αρχαίας πόλης και σε εγγύτητα με το φημισμένο Ασκληπιείο προσθέτει νέα δεδομένα στον αρχαιολογικό και ιστορικό ορίζοντα της περιοχής.

Ο βυζαντινός ναός της Παναγίας, στην παραλία της Λισσού.

Το έργο ανάδειξης υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, με προϋπολογισμό 300.000€ και χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κρήτης. Στο πλαίσιο του έργου, πραγματοποιήθηκαν διευθετήσεις και διαμορφώσεις στα μονοπάτια περιήγησης που διασχίζουν τον αρχαιολογικό χώρο και περιβάλλουν τους δύο βυζαντινούς ναούς. Επισκευάστηκε το φυλακείο και το στέγαστρο, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη των αρχιτεκτόνων μηχανικών, Ισίδωρου Πλακωτάρη και Νίκου Χατζηδάκη, δημιουργήθηκαν πινακίδες πληροφόρησης και κατεύθυνσης, και εκδόθηκε έντυπο φυλλάδιο για τον αρχαιολογικό χώρο της Λισού.

To έργο υλοποιήθηκε με τον συντονισμό της Δρ Ελένης Παπαδοπούλου, Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων και τη διεύθυνση της δρ Αικατερίνης Τζανακάκη, αναπληρώτριας Προϊσταμένης στο Τμήμα Προϊστορικών-Κλασικών Αρχαιοτήτων & Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων. Στην ομάδα επίβλεψης συμμετείχαν οι υπάλληλοι της Εφορείας, Ιωάννης Γιακουμάκης, αρχαιοφύλακας Λισού και η Χριστίνη Φραγκονικολάκη, τοπογράφος μηχανικός. Η λογιστική-διοικητική υποστήριξη, οφείλεται στη λογίστρια της Εφορείας, Αργυρώ Φελεσάκη. Οι αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις και ο σχεδιασμός των ενημερωτκών πινακίδων έγιναν από τον Ισίδωρο Πλακωτάρη, αρχιτέκτονα μηχανικό ενώ η τοπογραφική και φωτογραμμετρική αποτύπωση από τον Ανδρέα Κανελλάκη, τοπογράφο μηχανικό.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.10.2022.

Από το ωδείο στην απομακρυσμένη αρχαία πόλη Λισσό, στο νησί της Κρήτης, που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ. αποκαλύφθηκε μέρος της σκηνής, 14 σειρές καθισμάτων και δύο θολωτοί πλευρικοί θάλαμοι. Εδώ πιθανότατα πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις, θεατρικές παραστάσεις και λογοτεχνικοί και μουσικοί διαγωνισμοί. Λόγω της θέσης του κοντά στο κέντρο της πόλεως, μπορεί να χρησιμοποιήθηκε ως βουλευτήριο και για τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, πρόσθεσε η κ. Κατερίνα Τζανακάκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων.

Η Λισσός ευρίσκεται στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος, απέναντι από την Μεσόγειο Θάλασσα και από την αρχαία ελληνική πόλη της Λιβύης, Κυρήνη. Η Λισσός ήταν, πιθανότατα, στάση στους εμπορικούς δρόμους της Μεσογείου.

ΠΗΓΗ: Killgrove Kr. «Rare ancient odeon discovered at remote archaeological site in Crete - Archaeologists in Crete have discovered an ancient Roman odeon that might have been used for events such as lectures, musical contests and city council meetings», Live Science, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9.11.2022.

Ασκληπιειο, αρχαιο δημοσιο ωδειο βουλευτηριο Λισος Χανιων, εδρα Κοινο των Ορειων Ορειοι Ορειεις αρχαιολογικος χωρος Λισσος, Χανια, ανασκαφη βουλη προσανατολισμος αυτονομη πολη, θρησκευτικο κεντρο 3ος αιωνας πΧ περικλειστη βουνοκορφη κοιλαδα αι Κυρκου, αη αγιου Κυρκος Κρητικο πελαγος Ασκληπιειον, Ασκληπιος 1959, αρχιτεκτονικη κτισμα νεκροπολη ελληνορωμαικα χρονια μονοχωρος βυζαντινος ναος παναγιας, παναγια ακροπολη ακροπολις αρχαιολογια ιδιαιτερο φυσικο καλλος ευρωπαικο μονοπατι Ε4, σκηνη πλευρικος θαλαμος καμαροσκεπαστη οροφη 14 σειρες εδωλιων κοιλο, εδωλιο κτιστη υποβαση θεμελιο ακεραια εδωλια κοιλον καταστροφη βραχος χειμαρρος, υπερχειλιση σεισμος οψιμα 4ος μΧ μνημειο πρωιμα 1ος ανασκαφη τοιχοδομια αποκατασταση αναδειξη αποκαλυψη οικοδομηματο αρχαια πολη Εφορεια Αρχαιοτητων Χανων, χανια βυζαντιο παραλια Λισου λισσου ωδεια απομακρυσμενη αρχαια πολη νησι Κρητης, 4ος σκηνη καθισματα θολωτος πλευρικος θαλαμος αρχαιες διαλεξεις, θεατρικες παραστασεις λογοτεχνικοι μουσικοι διαγωνισμοι βουλευτηριο συνεδριαση δημοτικο συμβουλιο Τζανακακη Νοτιο Κρητικο Πελαγος, Μεσογειος Θαλασσα Λιβυη, Κυρηνη εμποριο εμπορικος δρομος Μεσογειου διαλεξη, θεατρικη παρασταση λογοτεχνικος μουσικος διαγωνισμος λογοτεχνια μουσικη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ