Ερωτικές περιπτύξεις με τον κυρ-Μέντιο: Η κτηνοβασία ως θέαμα στην ρωμαϊκή Ανατολή - διάλεξη του αρχαιολόγου Άγγ. Χανιώτη

Ερωτικές περιπτύξεις
με τον κυρ-Μέντιο:
Η κτηνοβασία ως θέαμα
στην ρωμαϊκή Ανατολή

«Ερωτικές περιπτύξεις με τον κυρ-Μέντιο: η κτηνοβασία ως θέαμα στην ρωμαϊκή Ανατολή», είναι ο τίτλος της διαλέξεως του κ. Άγγελου Χανιώτη (του Institute for Advanced Study, Princeton), την Δευτέρα, 17.10.2022.

Είναι γνωστή η απεικόνιση σε λύχνους γυναικών σε ερωτικές περιπτύξεις με όνους. Γνωστές είναι επίσης και οι ερωτικές περιπέτειες του μεταμορφωμένου σε όνο Λουκίου (στον Λούκιο του Ψευδο-Λουκιανού και στις Μεταμορφώσεις του Απουλήιου). Αυτές οι αρχαιολογικές και γραμματειακές μαρτυρίες δεν πρέπει να εξετάζονται απομονωμένα. Ένα παραμελημένο παπυρικό απόσπασμα και μια παρανοημένη επιγραφή οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κτηνοβασία ήταν θέμα μίμων των αυτοκρατορικών χρόνων (αλλά και πραγματικότητα την οποία καταδικάζουν πηγές της ύστερης αρχαιότητας και του Βυζαντίου).

Συνδιοργάνωση του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ, του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και της Γαλλικής Σχολής Αθηνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αμφιθέατρο Λεωνίδας Ζέρβας - Βασ. Κωνσταντίνου 48. 

ΠΗΓΗ: EFA / Γαλλική Σχολή Αθηνών, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.10.2022.

Ερωτικη περιπτυξη κυρ Μεντιος κτηνοβασια θεαμα ρωμαικη Ανατολη Ερωτικες περιπτυξεις διαλεξη Χανιωτης απεικονιση λυχνος γυναικα ερως ονος ερωτιας ερωτικη περιπετεια μεταμορφωμενος γαιδαρος Λουκιος ΨευδοΛουκιανος Μεταμορφωσεις Απουληιος αρχαιολογικη γραμματειακη μαρτυρια παπυρος αποσπασμα παρανοημενη επιγραφη μομος μιμηση αυτοκρατορικα χρονια ρωμαικα υστερη αρχαιοτητα Βυζαντιο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ