Τα Πρακτικά του Ζ΄ Διεθνούς Συνεδρίου «Φεραί – Βελεστίνο - Ρήγας»

Τα Πρακτικά
του Ζ΄ Διεθνούς Συνεδρίου
«Φεραί – Βελεστίνο - Ρήγας»

Η έκδοση των Πρακτικών του Ζ΄ Διεθνούς Συνεδρίου «Φεραί Βελεστίνο - Ρήγας», που διοργανώθηκε προ πενταετίας με επιτυχία στο Βελεστίνο, ολοκληρώνεται εντός του μηνός Νοεμβρίου 2022 από το Εθνικό Τυπογραφείο με την άμεση συμπαράσταση του δημάρχου Ρήγα Φεραίου κ. Δ. Νασίκα.

Ο 7ος τόμος με τίτλο «Υπέρεια», στην αρχή περιλαμβάνει τα σχετικά με την διοργάνωση του Ζ΄ Διεθνούς Συνεδρίου κατά το τριήμερο του Οκτωβρίου του 2017, το φωτογραφικό υλικό, τις ανακοινώσεις των εργασιών των Συνέδρων και των άλλων εκδηλώσεων.

Ακολουθεί η τιμητική εκδήλωση για τον συμπατριώτη καθηγητή από το Μεγάλο Μοναστήρι, Αστέριο Αργυρίου, με δύο εισηγήσεις για τη ζωή και το έργο του καθώς και την επιστημονική εργογραφία του.

Στη συνέχεια καταχωρίζονται οι μελέτες για τις τρεις θεματικές ενότητες του Συνεδρίου «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας». Στο πρώτο μέρος για τις αρχαίες «Φερές» περιλαμβάνονται 8 ενδιαφέρουσες μελέτες. Για την δεύτερη θεματική ενότητα, το «Βελεστίνο», περιέχονται 16 ανακοινώσεις και για το τρίτο μέρος το αφιερωμένο στον επαναστάτη «Ρήγα Βελεστινλή» καταχωρίζονται συνολικά 37 μελέτες. Ένας πλούσιος τόμος με τις χίλιες σελίδες, μια μεγάλη επιστημονική συγκομιδή.

Ο 7ος τόμος των Πρακτικών εκδίδεται με την επιμέλεια του Δρ Δημ. Καραμπερόπουλου, προέδρου της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, και θα αναρτηθεί, όπως και οι προηγούμενοι τόμοι των Διεθνών Συνεδρίων, στην ιστοσελίδα www.rhigassociety.gr και θα είναι ελεύθερα προσβάσιμος.

Καθώς ολοκληρώνεται η έκδοση του 7ου τόμου ΥΠΕΡΕΙΑ, με τα Πρακτικά του Ζ΄ Διεθνούς Συνεδρίου «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας», που είχε διοργανωθεί με επιτυχία το 2017, η Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου αναγγέλλουν τη σύγκληση στη γενέτειρα του Ρήγα Βελεστινλή, το Βελεστίνο, του Η΄ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ «ΦΕΡΑΙ – ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ – ΡΗΓΑΣ - Ιστορία-Αρχαιολογία-Λαογραφία, περιοχής Δήμου Ρήγα Φεραίου», που θα γίνει στο Βελεστίνο, 5-7 Μαΐου 2023.

Κατά τις εργασίες του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου, το τριήμερο 5-7 Μαΐου 2023, επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων θα είναι δυνατόν να προβούν σε ανακοινώσεις σχετικά με τις αρχαίες Φερές, τη ζωή και το έργο του επαναστάτη Ρήγα Βελεστινλή και το νεότερο Βελεστίνο με την γύρω περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Οι επιστήμονες, οι οποίοι θα επιθυμούσαν να συμμετάσχουν με ανακοίνωση στις εργασίες του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας», παρακαλούνται όπως αποστείλουν ηλεκτρονικά τον τίτλο της ανακοινώσεώς τους μέχρι 31 Μαρτίου 2023, με το ονοματεπώνυμο, την ιδιότητα και τον αριθμό τηλεφώνου τους στο e-mail: karamber@otenet.gr

Οι Σύνεδροι, όπως και στα προηγούμενα 7 Συνέδριά μας, θα είναι φιλοξενούμενοι του Δήμου Ρήγα Φεραίου και της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, που θα μεριμνήσουν και για την μετάβασή τους στο Βελεστίνο.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.10.2022.

ΥΠΕΡΕΙΑ, τόμ. 7

Πρακτικά του Ζ΄ Διεθνούς Συνεδρίου «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας»

Εκτυπώθηκαν τελικώς τα εκτυπωμένα Πρακτικά του Ζ΄ Διεθνούς Συνεδρίου «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας», που με την συμμετοχή των επιστημόνων από την Ελλάδα και το Εξωτερικό διοργανώθηκε το 2017 με μεγάλη επιτυχία στο Βελεστίνο.

Στους δύο πολυσέλιδους τόμους, με 1.163 συνολικό αριθμό σελίδων, παρουσιάζονται οι εργασίες για τις τρεις θεματικές ενότητες, 9 για τις αρχαίες Φερές, 26 για το νεότερο Βελεστίνο και 38 για τον Ρήγα Βελεστινλή, με πολλά καινούργια στοιχεία που εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας και την μέχρι τώρα βιβλιογραφία.

Στο εισαγωγικό μέρος των Πρακτικών γίνεται αναφορά στο Χρονικό διοργάνωσης του Ζ΄ Συνεδρίου, καθώς επίσης και στα 30χρονα της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα (1987-2017) με την πλούσια δράση και την για πρώτη φορά το 2006 ολοκληρωμένη επανέκδοση όλων των έργων, των Απάντων, του Ρήγα Βελεστινλή, σε αναστατική μορφή, με ευρετήρια και σχόλια.

Επί πλέον, στο Εισαγωγικό μέρος των Πρακτικών περιέχονται τα σχετικά με την τιμητική εκδήλωση από την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα για τον συμπατριώτη καθηγητή Αστέριο Αργυρίου, η πλούσια εργογραφια του και δύο ομιλίες για το έργο του τιμώμενου, από τον καθηγητή κ. Δημ. Παντελοδήμου και τον καθηγητή και Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγόριο Παπαθωμά.

Η σελιδοποίηση και εκτύπωση του 7ου τόμου ΥΠΕΡΕΙΑ με τα Πρακτικά του Ζ΄ Διεθνούς Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο με την οικονομική στήριξη του Δημάρχου Ρήγα Φεραίου κ. Δημ. Νασίκα.

Η επιμέλεια των Πρακτικών του Ζ΄ Συνεδρίου ήταν του δρ. Δημ. Καραμπερόπουλου, προέδρου της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα.

Τα Πρακτικά του Ζ΄ Συνεδρίου θα παρουσιαστούν προσεχώς στον Βόλο και το Βελεστίνο, όπου θα γίνει αναφορά στις επί μέρους εργασίες και την συνεισφορά τους στην έρευνα για τις αρχαίες Φερές, το νεότερο Βελεστίνο και τον Ρήγα Βελεστινλή.

ΠΗΓΗΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.2.2024.

Πρακτικα Ζ Διεθνες Συνεδριο Φεραι – Βελεστινο - Ρηγας Φερες Εθνικο Τυπογραφειο δημαρχος Ρηγα Φεραιου Νασικας Υπερεια 2017, καθηγητης Μεγαλο Μοναστηρι, Αστεριος Αργυριου, επιστημονικη εργογραφια Φεραιος Βελεστινλης Καραμπεροπουλος Επιστημονικη Εταιρεια Μελετης Φερων Βελεστινου Ρηγα, αρχαιες Φερες, επαναστατης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ