Το σπανιότερο μωσαϊκό όλων των εποχών, με τα Τρωικά, βρέθηκε στην Συρία! - του Γ. Λεκάκη

Το σπανιότερο μωσαϊκό
όλων των εποχών,
που απεικονίζει τον Τρωικό πόλεμο,
βρέθηκε στην Συρία

Του Γιώργου Λεκάκη

Αξιοσημείωτα άθικτο μωσαϊκό 1.300 τετρ. ποδιών, που ανακαλύφθηκε στην Συρία, και δείχνει σκηνές από τον Τρωικό Πόλεμο, είναι το πιο σπάνιο που ανακαλύφθηκε ποτέ…

Το υπέροχο έργο τέχνης δημιουργήθηκε πριν από 1.600 χρόνια. Είναι διακοσμημένο με εικόνες των ισχυρών Αμαζόνων, που πολέμησαν στο πλευρό του λαού της Τροίας, και πολεμιστών που κραδαίνουν ξίφη και ασπίδες… Αναγράφονται επίσης τα ονόματά τους!


Το μωσαϊκό που προσφάτως ανακαλύφθηκε στο Rastan / Ραστάν, βρέθηκε στην αρχαία ελληνική πόλη Έμεσα[1], της βόρειας Συρίας, το οποίο η κυβέρνηση απέκτησε από τους αντάρτες το 2018, μετά από χρόνια σφαγής. Έναν χρόνο ενωρίτερα, το 2017, ένοπλες ομάδες προσπάθησαν να πουλήσουν θραύσματα από το μωσαϊκό και τα ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!!!

Σύμφωνα με τον δρ. Humam Saad, αναπληρωτή διευθυντή της ανασκαφής και της αρχαιολογικής έρευνας το μωσαϊκό έχει εικόνες «πλούσιες σε λεπτομέρειες», από τον Τρωικό εμφύλιο πόλεμο (μεταξύ Αχαιών και Τρώων) και είναι ένα «εύρημα, που είναι μοναδικό σε παγκόσμια κλίμακα»!

Εικονίζονται από την ελληνική μυθιστορία:

- Η ελληνική φυλή των αγρίων γυναικών, οι Αμαζόνες, ζούσε στην περιοχή που είναι σήμερα η Ουκρανία. Η Πενθεσίλεια, μια βασίλισσα των Αμαζόνων, που πολέμησε στον Τρωικό Πόλεμο, και η αδερφή της, Ιππολύτη, η οποία διέθετε μια θαυματουργή ζώνη, ήταν δύο από τις πιο γνωστές βασίλισσες των γυναικών αυτών.

- Ο Ηρακλής, που καταδικάστηκε να κάνει 12 άθλους, επειδή σκότωσε την γυναίκα του και το παιδί του, όταν η θεά Ήρα τον έκανε να χάσει το μυαλό του…

Ο Ποσειδών, θεός της θάλασσας, μαζί με 40 ερωμένες του…

- Ο Τρώας πρίγκηπας Πάρις, που απήγαγε την Ωραία Ελένη, σύζυγο του Μενέλαου της Σπάρτης, και άρχισε ο διχασμός μεταξύ των αρχαίων Αχαιών και των κατοίκων της Τροίας, συμβατικά περίπου τον 12ο αιώνα π.Χ. Οι Τρώες αντιστάθηκαν στην απαίτηση του Μενέλαου για επιστροφή της συζύγου του και έτσι έπεισε τον αδελφό του, Αγαμέμνονα, να διοικήσει έναν στρατό εναντίον της Τροίας… Οι Αχαιοί επιτέθηκαν στην Τροία για εννέα χρόνια. Αλλά η Τροία άντεξε γιατί ήταν καλά αμυνόμενη. Επί κεφαλής της ήταν ο Έκτωρ και άλλοι γιοι του βασιλικού οίκου. Τέλος, οι Αχαιοί δημιούργησαν ένα τεράστιο ξύλινο άλογο, τον Δούρειο Ίππο, που ήταν κοίλο, και μέσα του περιείχε μια μικρή ομάδα πολεμιστών… Όλες οι φήμες και οι θρύλοι που σχετίζονται με τον πόλεμο είναι πλέον ακριβείς…

- Ο θρύλος Αχιλλεύς, που κέρδισε το άτρωτο αφού η μητέρα του τον βύθισε ως βρέφος στον ποταμό Στύγα… Ωστόσο, σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο, η πτέρνα του ήταν το μοναδικό του αδύνατο σημείο διότι ήταν το μόνο μέρος του σώματός του που η μάνα του δεν βούτηξε στο αθάνατο νερό – έκτοτε «αχίλλειος πτέρνα» κάθε αδύνατο σημείο… Αφού έμαθε ότι η αγαπημένη του είχε σφαγιαστεί από τον στρατό της Τροίας, ο Αχιλλέας - στην «Ιλιάδα» του Ομήρου - σκίζει την πανοπλία του σε μια κρίση οργής, αλλά κτυπιέται από ένα βέλος στην φτέρνα και πεθαίνει ακαριαία, κ.ά.

Αυτό το μωσαϊκό, είναι  κατά πολλούς - η σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη στην Συρία...

ΠΗΓΗ: Aλ. Aji «Syria digs up ‘rare’ Roman mosaic in former rebel stronghold», Associated Press, Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.10.2022. 



[1] Έμεσα ή Εμεσός > Νυν παραφρασμένα Homs Homss, Ḥimṣ, Ḥomṣ, / Χομς, η Hamath-zobah της εβραϊκής Βίβλου. Γεωργικό και εμπορικό κέντρο της βόρειας Συρίας, με Ακρόπολη από το 2300 π.Χ.

Στην περιοχή διεξήχθη μια μάχη (η Μάχη του Καντές), μεταξύ των δυνάμεων της Αιγυπτιακής Αυτοκρατορίας, υπό τον Ραμσή Β', και της Αυτοκρατορίας των Χετταίων, υπό τον Μουβατάλι Β', στην πόλη Καντές / Kadesh, στον ποταμό Ορόντη. Ήταν, πιθανώς, η μεγαλύτερη μάχη με άρματα που έγινε ποτέ, αφού υπολογίζεται πως έλαβαν μέρος 5.000 - 6.000 άρματα!

Η πόλη από τον 1ο αιώνα π.Χ., ήταν υπό την κυριαρχία των Σελευκιδών Μακεδόνων. Ξακουστή για τον ναό του θεού του ηλίου, Ηλιογάβαλου. Από αυτήν καταγόταν ο Ιάμβλιχος ο πάπας Ανίκητος, ο Ρωμανός ο Μελωδός, κ.ά.


σπανιοτερο μωσαικο του κοσμου Τρωικα, Συρια σπανιο αθικτο Τρωικος Πολεμος, εργο τεχνης 3ος 4ος αιωνας μχ, διακοσμηση Αμαζονες Τροια πολεμιστης ξιφος και ασπιδα επιγραφη Rastan / Ρασταν, αρχαια ελληνικη πολη Εμεσα ανταρτες 2018, σφαγη 2017, ενοπλες ομαδες θραυσμα ανασκαφη αρχαιολογια εμφυλιος πολεμος Αχαιοι Τρωες ευρημα, μοναδικο ελληνικη μυθολογια μυθιστορια ιφυλη αγριες γυναικες Αμαζονα Ουκρανια Πενθεσιλεια, βασιλισσα Ιππολυτη, θαυματουργη ζωνη, γυναικα Ηρακλης, καταδικη 12 αθλοι παιδι θεα ηρα μανια μυαλο θεος Ποσειδων, θαλασσας, σαραντα 40 ερωμενη ποσειδωνας δωδεκα Τρωας πριγκηπας Παρις, πριγκηψ Παρης απαγωγη Ωραια Ελενη, συζυγος Μενελαος Σπαρτη διχασμος αρχαοι Αχαια 12ος αιωνας πΧ Αγαμεμνονας, Αγαμεμνων στρατος Ελληνες εννεα 9 χρονια Εκτωρ εκτορας βασιλικος οικος ξυλινο αλογο, Δουρειος Ιππος, κοιλο, πολεμιστες φημη θρυλος Αχιλλευς, ατρωτο μητερα βρεφος βαπτιση ποταμος Στυγας Στυγξ ελληνικος μυθος, πτερνα αδυνατο σημειο σωμα μανα αθανατο νερο αχιλλειος φτερνα Αχιλλεας Ιλιαδα ιλιας Ομηρου ομηρος πανοπλια οργη βελος σημαντικοτερη αρχαιολογικη ανακαλυψη Syria rare Roman mosaic Εμεσος παραφραση εβραικη Βιβλος Γεωργια εμποριο ακροπολη 2300 4.300 χρονια πριν Μαχη του Καντες δυναμεις αιγυπτος Αιγυπτιακη Αυτοκρατορια Ραμσης Β Χετταιων, χεταιων χετταιοι χεταιοι Μουβαταλι Β Οροντης μεγαλυτερη μαχη αρματα αρμα μαχης 1ος Σελευκιδες Μακεδονες ναος του ηλιου θεος του ηλιος Ηλιογαβαλος Ιαμβλιχος παπας Ανικητος, Ρωμανος ο Μελωδος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ