Τα κοιτάσματα αυτοφυούς χρυσού στην Ελλάδα

Τα κοιτάσματα
αυτοφυούς χρυσού
στην Ελλάδα

Κατά τις πολύχρονες έρευνες της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Βορείου Ελλάδος» στην Μακεδονία βρέθηκαν μια σειρά πρωτογενείς εμφανίσεις χρυσού. Οι κυριότερες περιοχές με τέτοιες εμφανίσεις είναι:

1. Η οροσειρά των Κρουσείων, με χαλαζιακές φλέβες, που έχουν ως 4 γραμμ./τ. χρυσό μέσα σε κοιτάσματα πυρίτη υψηλής θερμοκρασίας καθώς και σε κοιτάσματα χαλκού και αρσενοπυρίτη με περιεκτικότητα 8 γραμμ./τ. μεταλλεύματος.

2. Η οροσειρά του Αγγίστρου (Τσιγγέλι), όπου βρίσκονται συνδεδεμένα με όξινα εκρηξιγενή πετρώματα, κοιτάσματα χαλκού, μολύβδου και ψευδαργύρου με περιεκτικότητες σε χρυσό 3-7 γραμμ./τ.

3. Στην ίδια περιοχή υπάρχουν και κοιτάσματα μαγγανίου με γαληνίτη και βαριτίνη, που περιέχουν χρυσό 0,5-6 γραμμ./τ.

4. Τα κοιτάσματα που βρίσκονται βορειοανατολικά από το Κάτω Νευροκόπι και δυτικά, στο Μπακίρ Τεπέ, περιέχουν χρυσό 8 γραμμ./τ.

5. Στην οροσειρά του Μενοικίου, ανατολικά από τις Σέρρες, βρίσκονται σε πολλές θέσεις ίχνη από παλαιότερη μεταλλευτική δραστηριότητα. Τα εκεί μεταλλεύματα περιέχουν 3 γραμμ./τ.

6. Στην οροσειρά του Παγγαίου υπάρχουν πολλές εμφανίσεις και παλιές στοές από μεταλλευτική δραστηριότητα, όπου βρέθηκε μετάλλευμα με περιεκτικότητα ως 37 γραμμ./τ.

7. Στα βουνά του Τσάλ-Νταγκ, βόρεια από την Καβάλα, υπάρχουν μεταλλεύματα με περιεκτικότητα ως 11 γραμμ./τ.

8. Στην οροσειρά του Συμβόλου, δυτικά από την Καβάλα, υπάρχουν επίσης μια σειρά από εμφανίσεις, με περιεκτικότητα γύρω στα 3 γραμμ./τ.

9. Στην Χαλκιδική διαπιστώθηκαν πολλά κοιτάσματα και εμφανίσεις χρυσοφόρων μεταλλευμάτων με περιεκτικότητα 3-10 γραμμ./τ. Εδώ ο χρυσός είναι συνδεδεμένος με τα μεταλλεύματα χαλκού και πυρίτη, όμως υπάρχουν κάπου-κάπου και χρυσοφόρες χαλαζιακές φλέβες.

10. Εμφανίσεις χρυσοφόρων μεταλλευμάτων είναι γνωστές και στην οροσειρά του Βερμίου, δυτικά από τη Νάουσα, καθώς και στην Θράκη με περιεκτικότητα σε χρυσό ως 30 γραμμ./τ.

Η περιεκτικότητα σε χρυσό των μεταλλευμάτων της Αττικής, νότια από την Αθήνα, και της Πελοποννήσου παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία κυμαινόμενη από 0,5 ως 20 γραμμ./τ.  και τ' αποθέματά τους εκτός από κάποιες εξαιρέσεις δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Ο χρυσός στα ελληνικά ποτάμια και ρυάκια

Με βάση τα ως τώρα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών, μπορεί να εκτιμηθεί κατά προσέγγιση ο χρυσός, που περιέχεται στα ελληνικά ποτάμια και ρυάκια. Η συνολική έκταση, στην οποία υπάρχουν ελπίδες για ανεύρεση χρυσοφόρου άμμου και κροκαλοπαγων, φθάνει τα 100.000 στρέμματα, το μέσο βάθος της τα 10-20 μέτρα και η μέση περιεκτικότητα σε χρυσό σε 100 mgr/ κυβικό μέτρο. Η αξία του χρυσού αυτών των κοιτασμάτων το 1974 υπολογιζόταν ότι ξεπερνούσε τα 10 δισεκ. δρχ. (1979).

Ο χρυσός στον Γαλλικό ποταμό

Ο Γαλλικός ποταμός είναι ο αρχαίος Ποταμός Εχέδωρος. Βρίσκεται στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, πηγάζει από τα Κρούσσια Όρη του ν. Κιλκίς και εκβάλλει στον Θερμαϊκό κόλπο. Το μήκος του είναι 70 χλμ.

Η σημερινή ονομασία του προέρχεται - κατά μίαν άποψη - από την ρωμαϊκή αποικία Καλλίκουμ (Callicum), του 1ου αιώνα π.Χ. Callicum ονομαζόταν το κόσκινο από δέρμα κατσίκας, με το οποίο συνέλεγαν την χρυσόσκονη. Η αποικία ήταν κέντρο συλλογής χρυσού.

 Στο πρόσφατο παρελθόν ο Γαλλικός ήταν ξερός το καλοκαίρι και μόνο το χειμώνα έχει κάποιες μικρές ποσότητες υδάτων. Τα τελευταία χρόνια έχουν μεταφερθεί στο δέλτα του ποταμού ποσότητες ύδατος από τον Αλιάκμονα με αποτέλεσμα το δέλτα του Γαλλικού να έχει αναγεννηθεί.

Η πλωτή βυθοκόρος, που κατασκευάσθηκε το 1939 από την εταιρεία Flaming and Ferguson για λογαριασμό της εταιρείας ''Χρυσωρυχεία Βορείου Ελλάδος'' άρχισε να λειτουργεί από το 1940 στην κοίτη του Γαλλικού (Εχέδωρος) ποταμού, βόρεια από την Θεσσαλονίκη. Η δυναμικότητά της ήταν 5.000 κυβικά μέτρα την ημέρα. Οι κροκάλες της κοίτης κοσκίνιζαν με περιστροφικό κόσκινο, ανοίγματος περίπου 8 mm κι από το διερχόμενο υλικό λαμβανόταν ο χρυσός με αμαλγάμωση. Από το 1941 η βυθοκόρος δεν λειτούργησε ως το 1953 οπότε ξανακατασκευάστηκε από την εταιρεία Yuba Manufacturing Co San Francisco και ξανάρχισε η λειτουργία της με ετήσια παραγωγή ως εξής:

Παραγωγή χρυσού με βυθοκόρο στον Γαλλικό ποταμό

Έτος                      χλγρ.                  καθαρότητα

1953                    70,6                       902/1000

1954                   223,2                      805/1000

1955                   228,8                      910/1000

1956                   113,7                       911/1000

1957                   244,2                       916/1000

1958                   215,5                       910/1000

1959-1960          259,2                       915/1000

Σύνολο:             1.355,2

Ο Σωτ.Σοφιανόπουλος για τον χρυσό στον Γαλλικό ποταμό

O ιδιοκτήτης της ΧΡΩ.ΠΕΙ. Σ. Σοφιανόπουλος, από ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές είχε επανειλημμένα επισημάνει πως ο Κ. Καραμανλής ο πρεσβύτερος, ο οποίος την περίοδο 1958-1961 ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδος προκειμένου να σταματήσει την επένδυση εύρεσης και αξιοποίησης του χρυσού στον Γαλλικό ποταμό προέβη στην μερική αποξήρανσή του! Αποτέλεσμα ήταν το ειδικό πλοιάριο που έφερε τα μηχανήματα κοσκινίσματος της άμμου και συλλογής του χρυσού να μην μπορεί να πλεύσει, οπότε η όλη προσπάθεια εγκαταλείφθηκε.

ΠΗΓΗ: «Ο Ελληνικός Ορυκτός Πλούτος», έκδ. Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Αθήναι, 1979. Ξενοφών Οικονομικός, Hellas Economy, 11.3.2021.

κοιτασματα αυτοφυης χρυσος Ελλαδα ερευνα Χρυσωρυχεια Βορειου Ελλαδος Μακεδονια πρωτογενης εμφανιση χρυσου οροσειρα των Κρουσειων, Κρουσιων χαλαζιακη φλεβα κοιτασμα πυριτης υψηλης θερμοκρασιας χαλκος αρσενοπυριτης περιεκτικοτητα μεταλλευμα Κρουσεια, Κρουσια ορη χαλαζιας Χρυσωρυχειο Βορειας Ελλαδας Αγγιστρο σερρων σερρες Τσιγγελι οξινα εκρηξιγενη πετρωματα, χαλκου μολυβδος ψευδαργυρος χρυσο μαγγανιο γαληνιτης βαριτινης, Κατω Νευροκοπι δραμας δραμα Μπακιρ Τεπε, Μενοικιον, Μενοικιο ορος μεταλλευτικη δραστηριοτητα μεταλλευματα Παγγαιο Τσαλ Νταγκ, Καβαλα, Τσαλνταγκ, Τσαλνταγ Τσαλ νταγ Συμβολο, Συμβολον Χαλκιδικη χρυσοφορο πυριτης, χρυσοφορια Βερμιο Ναουσα ημαθιας ημαθια Θρακη Αττικη Αθηνα, Πελοποννησος ελληνικα ποταμια και ρυακια ελληνικο ποταμι και ρυακι χρυσοφορος αμμος οριζοντας κροκαλοπαγη αξια 1974 Γαλλικος ποταμος αρχαιος Εχεδωρος Κεντρικη Κρουσσια Κρουσια ορη Κιλκις εκβολες Θερμαικος κολπος ρωμαικη αποικια Καλλικουμ Callicum, 1ος αιωνας πΧ κοσκινο δερμα κατσικας, αιγας χρυσοσκονη κατσικα, αιγα Καλικουμ ξερος καλοκαιρι χειμωνας δελτα Αλιακμονας αλιακμων πλωτη βυθοκορος, 1939 1940 κοιτη Θεσσαλονικη κροκαλα περιστροφικο αμαλγαμωση 1941 1953 Παραγωγη 1954 1955 1956 1957 1958 1959 1960 Σοφιανοπουλος ΧΡΩΠΕΙ ραδιοφωνικη και τηλεοπτικη εκπομπη Καραναλης 1961 πρωθυπουργος επενδυση αποξηρανση πλοιαριο κοσκινισμα αμμου συλλογη Ο Ελληνικος Ορυκτος Πλουτος ορυκτα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ