Κτιστή πέτρινη «παγίδα» για ψάρια 11.100 χρόνων βρέθηκε στην Αλάσκα! - του Γ. Λεκάκη

Κτιστή πέτρινη «παγίδα»
για ψάρια
11.100 χρόνων
βρέθηκε στην Αλάσκα!

Του Γιώργου Λεκάκη

Υπολείμματα ύψους 0,3 μ. ενός πέτρινου φράγματος για ψάρια, που πιστεύεται ότι κτίστηκε κοντά στην ακτή πριν από 11.100 χρόνια, εντοπίστηκαν σε βάθος 52 μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, περισσότερο από ένα μίλι μακριά από την ακτή της νοτιοανατολικής Αλάσκας.

Η «παγίδα» αποτελείται από 5-6 ημικυκλικές κατασκευές η κάθε μία, με πλάτος περίπου 1,8 μ. Αυτές οι κατασκευές πιστεύεται ότι διατηρήθηκαν εποχικά, με την επανατοποθέτηση των βράχων και ίσως ακόμη και ξύλινων πασσάλων, για να σχηματιστούν οι τοίχοι.

Κατά την διάρκεια της παλίρροιας, οι παγίδες καλύπτονταν με νερό, αλλά όταν η παλίρροια υποχωρούσε, λίγοι σολομοί θα είχαν απομείνει πίσω στο φράγμα, όπου θα μπορούσαν να πιαστούν με δίχτυα ή δόρατα. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΛΙΕΙΑ, ΕΔΩ.

«Τεκμηριώνει περαιτέρω την μεγάλη αρχαιότητα των ιθαγενών στην Νοτιοανατολική Αλάσκα», δήλωσε η κ. Rosita Worl του Ινστιτούτου Κληρονομιάς Sealaska. «Αποδεικνύει επίσης ότι οι ιθαγενείς είχαν αποκτήσει γνώσεις σχετικά με την συμπεριφορά και τις μεταναστεύσεις του σολομού και στην συνέχεια ανέπτυξαν την τεχνολογία για την συγκομιδή σημαντικού αριθμού σολομών», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: News Tribune, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.10.2022.

Κτιστη πετρινη παγιδα ψαρια 11.100 χρονια πριν Αλασκα πετρινο φραγμα ψαρι, 10.000 11.000 Αλασκας ημικυκλικη κατασκευη βραχος ξυλινος πασσαλος τοιχος παλιρροια παγιδες σολομος διχτυ δορυ ιθαγενεις μεταναστευση τεχνολογια συγκομιδη αρχαια αρχαιο αλιεια ψαρεμα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ