Ο πόλεμος στην όπερα του 20ού και του 21ου αιώνα - της Αν. Σιώψη

Ο πόλεμος στην όπερα
του 20ού και του 21ου αιώνα

Η Εταιρεία Κερκυραϊκων Σπουδών-Μουσείο Σολωμού Κερκύρας σας προσκαλεί την Τρίτη 1η Νοεμβρίου 2022 και ώρα 20:00 στην ομιλία της καθηγήτριας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, της Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου Αναστασίας Σιώψη (*) με θέμα «Ο πόλεμος στην όπερα του 20ού και του 21ου αιώνα».

Η ομιλία θα δοθεί δια ζώσης στην αίθουσα των εκδηλώσεων της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών στο Μουσείου Σολωμού της Κέρκυρας.

Δίνεται η δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Δεν υπάρχει καμμιά πλευρά της ανθρώπινης δραστηριότητας που να μην έχει σχέση, μικρή ή μεγάλη, με το θέμα του πολέμου. Ο πόλεμος αποτελεί μέρος της συνολικής ανθρώπινης εμπειρίας. Στην τέχνη συνολικά, εικόνες πολέμου κατέχουν κεντρική θέση, συμβάλλοντας τόσο στη διαμόρφωση όσο και στην αποδόμηση παραμέτρων που ορίζουν τις ‘αλήθειες’ μιας σύγκρουσης.

Η όπερα ανταποκρίνεται διαχρονικά στον πόλεμο, στην έννοια της βίας, και στους τρόπους με τους οποίους απεικονίζονται συναισθήματα (πατριωτισμός, ηρωισμός, και ούτω καθ' εξής) που βρίσκονται στον πυρήνα τέτοιων καταστροφικών δραστηριοτήτων και, με αυτό τον τρόπο, εκφράζει ιδεολογίες, πρακτικές, αξίες και σύμβολα του πολέμου.

Η παρούσα ομιλία εστιάζει κυρίως στον εικοστό αιώνα και, συγκεκριμένα, σε τρία θέματα/ερωτήματα που αντανακλούν σημαντικές πτυχές της εποχής μας:

- Στη φιγούρα του στρατιώτη ως αντιπροσώπου μιας καταπιεσμένης κοινωνικής τάξης,

- στην οπερετική αντανάκλαση της ώρας ‘μηδέν’ της ανθρωπότητας με τη ρίψη της ατομικής βόμβας το 1945 στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και

- στην έκκληση για ειρήνη ως βασικό διαχρονικό μήνυμα της οπερετικής τέχνης ενάντια στον πόλεμο.

(*) Η Αναστασία Σιώψη είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με ειδικότητα «Αισθητική της Μουσικής». Επίσης, διδάσκει την «Ιστορία των Τεχνών στην Ευρώπη», σπουδές στον «Ευρωπαϊκό Πολιτισμό», Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Είναι συνεκδότρια του ηλεκτρονικού διεθνούς μουσικολογικού περιοδικού με τίτλο Ελληνικό Περιοδικό για τη Μουσική, την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό (Hellenic Journal of Music, Education and Culture (HeJMEC), μαζί με τον prof. G. Welsh (Univ. of London), έκδοση Ένωσης Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΕΜΑΠΕ).

Είναι ιδρυτικό στέλεχος του Ελληνικού Μουσικολογικού Συλλόγου (έτος ίδρυσης 2011) και συντονίστρια της ομάδας του Συλλόγου για τη «Φιλοσοφία και Αισθητική της Μουσικής».

Έχει συγγράψει τις μονογραφίες με τίτλους

- Τρία Δοκίμια για τον ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ, Αθήνα: Ελληνικές Μουσικολογικές Εκδόσεις 4, Μουσικός Εκδοτικός Οίκος Παπαγρηγορίου-Νάκας, 2003,

- Η Μουσική στην Ευρώπη του 19ου Αιώνα, Αθήνα: Εκδόσεις Γιώργος Δαρδανός (Gutenberg), 2005,

- Η νεοελληνική πολιτισμική φυσιογνωμία μέσα από το ρόλο της μουσικής σε αναβιώσεις του αρχαίου δράματος (Μουσικές διαδρομές ως αντανακλάσεις της αρχαίας στη νεότερη Ελλάδα), Αθήνα: Εκδόσεις Gutenberg, 2012, και

- 200 χρόνια από τη γέννηση του Ρίχαρντ Βάγκνερ (1813-1883): Δοκίμια για την αισθητική του έργου του, Αθήνα: Ελληνικές Μουσικολογικές Εκδόσεις 16, Μουσικός Εκδοτικός Οίκος Παπαγρηγορίου-Νάκας, 2013. 

- Το επόμενο σύγγραμμα με τίτλο Με επίκεντρο το ‘συναίσθημα: πολιτισμικές αναγνώσεις της μουσικής, της ζωγραφικής και της όπερας, εκδίδεται προσεχώς (2022) στα Ανοικτά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα ΚΑΛΛΙΠΟΣ+.

Είναι Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου, για δεύτερη συνεχόμενη θητεία (2022/2023-2024/2025).

ΠΗΓΗ: Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών-Μουσείο Σολωμού Κερκύρας, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.10.2022.

πολεμος οπερα 20ος 21ος αιωνας Σιωψη ανθρωπος τεχνη συγκρουση βια, συναισθημα πατριωτισμος, ηρωισμος, καταστροφη ιδεολογια πρακτικη, αξια συμβολο στρατιωτης καταπιεση κοινωνικη ταξη οπερετικη ωρα μηδεν ανθρωποτητα ατομικη βομβα 1945 Χιροσιμα Ναγκασακι ΗΠΑ Ιαπωνια εκκληση ειρηνη διαχρονικο μηνυμα αμερικη Αισθητικη Μουσικης Ιστορια των Τεχνων στην Ευρωπη Ευρωπαικος Πολιτισμος μουσικη ηλεκτρονικο διεθνες μουσικολογικο περιοδικο Ελληνικο Περιοδικο για τη Μουσικη, την Εκπαιδευση και τον Πολιτισμο Hellenic Journal of Music, Education and Culture HeJMEC, εκδοση ενωση Εκπαιδευτικων Μουσικης Αγωγης Πρωτοβαθμιας Εκπαιδευσης ΕΕΜΑΠΕ Ελληνικος Μουσικολογικος Συλλογος 2011 Φιλοσοφια μονογραφια ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ 19ος νεοελληνικη πολιτισμικη φυσιογνωμια αναβιωση του αρχαιου δραματος αρχαια στη νεοτερη Ελλαδα Βαγκνερ ζωγραφικη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ