Ίδια μαγείρευαν στο Ζάκρος πριν 70.000 και στην Αργολίδα πριν 12.000 χρόνια! - του Γ. Λεκάκη

Ίδια μαγείρευαν στο Ζάκρος
πριν 70.000 χρόνια
και στην Αργολίδα
πριν 12.000 χρόνια!

Του Γιώργου Λεκάκη

Η έρευνα για την παλαιολιθική δίαιτα των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών έχει επικεντρωθεί στην κατανάλωση ζώων. Τα στοιχεία για την χρήση φυτικών τροφών είναι συγκριτικά περιορισμένα, αλλά αυξάνονται γρήγορα.

Μια μελέτη των απανθρακωμένων φυτών, που χρονολογείται πριν από 70.000 χρόνια, αποκάλυψε πώς οι άνθρωποι της Παλαιολιθικής εποχής παρασκεύαζαν τα τρόφιμά τους, για να τα κάνουν πιο εύγευστα.

Μια ομάδα ερευνητών, με επί κεφαλής την αρχαιολόγο Ceren Kabukcu από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ χρησιμοποίησε ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης για να αναλύσει θραύσματα φυτών, που επεξεργάστηκαν από Νεάντερταλ, μεταξύ 70.000 και 40.000 χρόνια πριν, στο σπήλαιο Shanidar, το οποίο βρίσκεται στα βορειοδυτικά βουνά Ζάκρος / Zagros του Ιράκ, καθώς και φυτά μαγειρεμένα από ανθρώπους, πριν από περίπου 12.000 χρόνια στο σπήλαιο Φράγχθι Αργολίδος στην Ελλάδα.

Διαπίστωσαν ότι, τόσο οι Νεάντερταλ, όσο και οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι, έφτιαχναν τροφές που περιείχαν πολλαπλά συστατικά: Κυρίως κοπανισμένα όσπρια (κοινό συστατικό στις μαγειρεμένες φυτικές τροφές, όπως φακές), μαζί με ξηρούς καρπούς και χόρτα. «Τα στοιχεία από ένα θραύσμα υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα: Ότι οι Νεάντερταλ, όπως και οι μεταγενέστεροι Homo sapiens (πρώιμοι σύγχρονοι άνθρωποι), μαγείρευαν τα φυτά», λέει η κ. Kabukcu. «Τα στοιχεία μας υποστηρίζονται επίσης από προηγούμενες μελέτες που έγιναν σε φυτικά άμυλα, παγιδευμένα στην πέτρα, που διατηρήθηκε σε δόντια Νεάντερταλ, που βρέθηκαν σε ταφές από την ίδια τοποθεσία [Shanidar]».

Και οι δύο ομάδες ετοίμαζαν τα φαγητά τους εμποτίζοντάς τα, χτυπώντας τα και τρίβοντάς τα, πολλά από τα οποία ήταν φυσικά πικρά και στυφά, λόγω των αλκαλοειδών και των τανινών στους σπόρους. Τέτοιες τεχνικές θα είχαν μειώσει, αλλά όχι εξαλείψει, την πικρή γεύση, λέει ο κ. Kabukcu.

ΠΗΓΗ: C. Kabukcu «Cooking in caves: Palaeolithic carbonised plant food remains from Franchthi and Shanidar», Antiquity, σελ. 1 – 17, DOI: https://doi.org/10.15184/aqy.2022.143, Cambridge University Press,  23.11.2022. Και Haaretz. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.11.2022.

μαγειρεμα Ζακρος πριν 70.000 χρονια Αργολις 12.000 παλαιολιθικη διαιτα κυνηγοι τροφοσυλλεκτες καταναλωση ζωων φυτικη τροφη απανθρακωμενο φυτα ανθρωπος εποχη τροφιμα γευση θραυσμα επεξεργασια Νεαντερταλ, 60.000 50.000 40.000 σπηλαιο σανινταρ Shanidar, βουνο Ζαγκρος / Zagros Ιρακ, μαγειρεμενο ανθρωποι 10000 πχ σπηλαιο Φραγχθι Αργολιδας Ελλαδα Φραχθι Αργολιδα Φραγχθη Φραχθη Νεαντερταλ, πρωτοι συγχρονοι τροφες συστατικα κοπανισμενα οσπρια οσπριο συστατικο μαγειρεμενη φυτικες τροφες, φακη φακες ξηροι καρποι χορτα χορτο Homo sapiens πρωιμοι συγχρονος ανθρωπος φυτικα αμυλα, πετρα δοντιων, δοντι δοντια ταφη χομοο σαπιενς φαγητα τριβειο φυσικα πικρα στυφα, αλκαλοειδη τανινες σποροι τεχνικη πικρη στυφη σπορος Cooking in caves: Palaeolithic carbonised plant food remains from Franchthi and Shanidar

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ