Το άγριο σταμναγκάθι στο νησί της Λέρου - του Fr. DiPierro

Το άγριο σταμναγκάθι
στο νησί της Λέρου

Του Frantsesko DiPierro 

Πάνε χρόνια πολλά που η μάνα μου με τραβολογούσε κάθε χειμώνα μέσα στο κρύο σε συγκεκριμένες απόκρημνες και βραχώδης ακτές του νησιού της Λέρου για να μαζέψουμε εκείνα τα αγριόχορτα με τα οδοντωτά φύλλα. Ήταν επάνω σε αγκάθια που τα τρυφερά χεράκια μου δεν ήταν για την μούρη τους. Ήταν μια επίπονη εργασία και προτιμούσα το παιχνίδι από αυτό που δεν μου άρεσε καθόλου! Θυμάμαι κατά τη διάρκεια του μαζέματος όλο μου έλεγε.. «τα τρώει ο πατέρας σου και πρέπει να μαζέψουμε αγριορραδίκια».

Τα χρόνια πέρασαν και η μάνα που τα μάζευε πήγε στην αγκαλιά των αγγέλων, όμως σε μένα έμεινε η συνήθεια. Στην σκέψη εκείνης της γυναίκας ακολουθούσα κάθε χρόνο σαν τα αποδημητικά πουλιά τον δρόμο για να πάω και εγώ στον πατέρα τα αγριορραδίκια που τόσο πολύ του αρέσαν. Ο κόσμος εκμοντερνίστηκε και οι ατέλειωτες πληροφορίες τρέχουν πλέον μέσα στο σύγχρονο Ιντερνέτ.

Έμαθα μέσα από εκεί λοιπόν ότι εκείνο το αγριορράδικο που πλήγωνε τα χέρια της μάνας, σήμερα το ονομάζουμε σταμναγκάθι και βρίσκεται εύκολα μιας και είναι καλλιεργήσιμο στην πλούσια φρουτεμπορική του κ. Κόρακα, απαλλαγμένο από εκείνα τα μυτερά αγκάθια, εύκολο στο μάζεμα αφού το έχει μέσα στα καθαρά γαλάζια καφάσια.

Σταμναγκάθι χωρίς βελόνες! Βλέπεις σήμερα δεν βάζουμε το νερό στις στάμνες και δεν χρησιμοποιούμε πλέον τα αγκάθια αυτού του κάκτου για πώμα. Ήταν εκείνο που κράταγε μακριά τα ανώφελα ζουζούνια που περιφέρονταν γύρω από τον λαιμό της στάμνας. (Στάμνα και αγκάθι δηλαδή σταμναγκάθι).

Και βέβαια για να μην μου διαφύγει, πρέπει να σας πω ότι το φυτό αυτό ήταν γνωστό και ως βότανο από την αρχαιότητα. Το αναφέρουν για τις διουρητικές ιδιότητες του ο ιατρός και βοτανολόγος Διοσκουρίδης καθώς και ο Αριστοφάνης και ο Θεόφραστος.

Σήμερα οι σύγχρονες έρευνες  των επιστημόνων αναφέρουν ότι το φυτό αυτό είναι:

- Τονωτικό του στομάχου και ευνοεί την πέψη. Βοηθά στην απομάκρυνση της χοληστερίνης από το αίμα, ενώ αναφέρεται πως το αφέψημα των φύλλων του δρα κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

- Αντιρρευματικό: Εξ αιτίας αυτής της ιδιότητας βοηθά και στην αντιμετώπιση των ρευματισμών. Επίσης όλα τα είδη ραδικιών έχουν διουρητικές ιδιότητες και είναι κατά της κατακράτησης υγρών κατά την διάρκεια της έμμηνου ρύσεως.

- Αδένες: Δρα ρυθμιστικά στην λειτουργία πολλών αδένων.

- Δέρμα: Θεραπεύει πολλές δερματικές παθήσεις. Αναφέρεται πως από τα αρχαία χρόνια το χρησιμοποιούσαν για την θεραπεία κρεατοελιών, σπυριών και κάλων.

- Χολαγωγό – ηπατικό: Στα αρχαία χρόνια το χρησιμοποιούσαν για την θεραπεία προβλημάτων της χολής και του ήπατος, κτλ. κτλ.»

Άρα εσύ σύγχρονε άνθρωπε της πολυθρόνας, σήκω και βάλε τα άρβυλα σου για να μπορείς να πατάς επάνω στις κοφτερές πέτρες, πάρε μαζί σου το μικρό σου το παιδί καθώς το μικρό ψαλιδάκι συγκομιδής για να μην καταστρέψεις το φυτό και γίνε ένας σταμναγκαθοκυνηγός.

 Αυτή η όμορφη αναζήτηση θα σε βγάλει από την κατάθλιψη και θα κάνει καλό στην λειτουργία της καρδιάς σου.

Το άγριο σταμναγκάθι της Λέρου μην ξεχνάς ότι βρίσκεται στις απόκρημνες ακτές, ζει και μεγαλώνει μέσα σε μια χούφτα χώμα και το μάζεμα του αρχίζει από τα μέσα Φλεβάρη μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Μπορείς να το φας ωμό ή βρασμένο. Ο πατέρας το συνόδευε πάντα από εξαιρετικό αγουρέλαιο και λεμόνι που βγάζει το νησί μας. Σήκω ντύσου πήγαινε για την μικρή συγκομιδή σου και μετά σχολίασε την εμπειρία σου!

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 30.11.2022.

αγριο σταμναγκαθι νησι Λερος δωδεκανησων χειμωνας αποκρημνη βραχωδης ακτη αγριοχορτα αγριοχορτο οδοντωτο φυλλο αγκαθια αγριορραδικια αγκαθι αγριορραδικι αγριοραδικια αγριοραδικι ραδικια ραδικι καλλιεργησιμο φυτο μυτερα αγκαθια, βελονες σταμνα κακτος πωμα ζουζουνια ζουζουνι βοτανο βοτανα αρχαιοτητα διουρητικο ιατρος και βοτανολογος Διοσκουριδης Αριστοφανης Θεοφραστος Διοσκοριδης Τονωτικο στομαχι τονωση πεψη χοληστερινη αιμα, αφεψημα φυλλα διαβητης παχυσαρκια Αντιρρευματικο ιδιοτητες ρευματισμοι ειδος διουρητικες κατακρατηση υγρων εμμηνος ρυση διουρηση ουρηση αδενες ρυθμιστικο αδενας δερμα Θεραπεια δερματικες παθησεις θεραπεια κρεατοελια σπυρι καλος ελια Χολαγωγο – ηπατικο αρχαια χρονια χολη ηπαρ συκωτι Φλεβαρης Μαρτιος ωμο ή βρασμενο αγουρελαιο λεμονι φεβρουαριος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ