Εγκαίνια έκθεσης «Η ανάγκη της θύμησης»

Εγκαίνια έκθεσης
«Η ανάγκη της θύμησης»

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022, στις 19:00,

στο Επιγραφικό Μουσείο

Το σωματείο «Ένωση Καλλιτεχνών-Συντηρητών Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού» διοργανώνει σε συνεργασία με το Επιγραφικό Μουσείο την εικαστική έκθεση «H ανάγκη της θύμησης» για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 είχε καταλυτική σημασία στον τρόπο που δομήθηκε η ελληνική κοινωνία σε οικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό επίπεδο. Μέσα από την τέχνη, για άλλη μια φορά οι συμμετέχοντες στην έκθεση εικαστικοί αναζητούν τη συνάντηση με το παρελθόν. Τι σημαίνει για κάποιον η Μικρασιατική καταστροφή το 2022; Ποια είναι η σύνδεσή του με την ιστορία; Πώς προσεγγίζει κανείς τις ιστορικές αναπαραστάσεις της εποχής; Με ποιους τρόπους οι καλλιτέχνες μέσα από το εικαστικό τους έργο ανιχνεύουν την ατομική και τη συλλογική μνήμη; Ποια πλευρά του παρελθόντος φωτίζουν; Με ποιον τρόπο βιώθηκε κοινωνικά και εγγράφηκε στην ιστορική μνήμη το τραύμα; Είναι μερικά από τα καίρια ερωτήματα που θέτει μια έκθεση σύγχρονης τέχνης με αφορμή και θέμα ένα ιστορικό γεγονός.

Συμμετέχουν 15 καλλιτέχνες, υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, με πλούσιες και διαφορετικές αισθητικές και μορφολογικές αναζητήσεις. Τα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, εγκατάστασης και άλλων μέσων χαρακτηρίζουν τον πλουραλιστικό και πολυφωνικό χαρακτήρα της έκθεσης. Πρόθεσή τους είναι να συνδέσουν το παρελθόν και τη Μικρασιατική καταστροφή με τη σημασία που αποκτά στο σήμερα, εκφράζοντας σύγχρονες ιδέες με διαφορετικές ανησυχίες και τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης στην ιστορία, στη φιλοσοφία, στην κοινωνιολογία και ψυχολογία με κύριο στόχο τον βαθύ και ουσιαστικό διάλογο με το κοινό.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ιωάννα Βλάχου, Δέσποινα Ζηλίδου, Κωσταντίνος Ζιαμπάρας, Δημήτρης Καννάς, Ανδρέας Κοντονής, Δημήτρης Μαστορόπουλος, Δήμητρα Μπακογιαννάκη, Αλέξανδρος Νίκας, Διονύσιος Νινιός, Τερψιχόρη Ξανθοπούλου, Παναγιώτα Πιτσιρή, Νικόλαος Σφήκας, Αντώνης Τριανταφύλλου, Αντώνης Φουκαράς, Χρύσα Φωτιάδου

Διοργάνωση έκθεσης: «Ένωση Καλλιτεχνών- Συντηρητών Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού» - Επιγραφικό Μουσείο

 Επιμελήτρια έκθεσης: Νίκη Παπασπύρου

 Χώρος Διεξαγωγής: Επιγραφικό Μουσείο, Τοσίτσα 1, 106 82 Αθήνα

 Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, 19:00 – 22:00

 Διάρκεια έκθεσης: 10 Νοεμβρίου 2022 έως 8 Ιανουαρίου 2023

 Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Δευτέρα: 08:30-15:30, Τρίτη: κλειστό

ΠΗΓΗ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ - ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.11.2022.

ενωση Καλλιτεχνων Συντηρητων Υπαλληλων Υπουργειο Πολιτισμου Επιγραφικο Μουσειο εικαστικη εκθεση H αναγκη της θυμησης Μικρασιατικη καταστροφη Καλλιτεχνες Συντηρητης ΥΠΠΟΑ ΥΠΠΟ εικαστικα θυμηση Μικρα ασια 1922
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ