150 αρχαίοι τάφοι βρέθηκαν στην Πελίννα!

150 αρχαίοι τάφοι
βρέθηκαν στην Πελίννα!

Πέρα από τους γνωστούς αρχαιολογικούς τόπους, που αναδεικνύουν το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας, η αρχαιολογική ανασκαφή και η έρευνα αποκαλύπτουν εξόχως ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις στην αρχαία Πελίννα, ακριβώς απέναντι απο την δημοτική κοινότητα Πετροπόρου.

Εχει έρθει στο φως το δυτικό σκέλος της οχύρωσης της αρχαίας Πελίννας. Πρόκειται για μια ισχυρή κατασκευή μνημειακών διαστάσεων, ορατή δε μήκος εκατοντάδων μέτρων, με ισχυρούς τετράγωνους πύργους τοποθετημένους σε κανονικές αποστάσεις. τέλος, έχει έρθει στο φως χριστιανικός ναός των μεταβυζαντινών χρόνων, από την εποχή της βυζαντινής κατοίκησης της θέσης.

Η αρχαία πολιτεία περιβάλλεται από τείχη, που έχουν επιβλητική μορφή, ενώ εντυπωσιακά είναι τα δημόσια κτήρια και οι αρχαίοι δρόμοι. Ένα πραγματικά τιτάνιο εγχείρημα, αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για μια έκταση χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η έρευνα βρίσκεται ακόμη στο 10% περίπου. H αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως αρχαίους δρόμους, ένας εκ των οποίων πιθανότατα αποτελούσε την κεντρική οδική αρτηρία της αρχαίας Πελίννας, με ορατά ακόμα τα ίχνη την τροχήλατων αρμάτων. Επίσης, αποκαλυπτονται δημόσια οικοδομήματα εκατέρωθεν του αρχαίου δρόμου.

Tον γενικο συντονισμο του εργου μαζί με την προϊσταμένη Κρυσταλία Μαντζανά, εχουν ο αρχαιολόγος και τμηματαρχης προιστορικων κλασσικων αρχαιοτητων Γ. Κολομποτσιος, ο κ. Kωνσταντίνος Κουτσαδελης αρχαιολογος, η αρχαιολόγος Ευθυμία Ρουκα, η πολιτικος μηχανικός υπευθυνη τεχνικος ασφαλείας Μαρια Παπαστεργιου, η Δημητρα Βλαχαβα αρχιτεκτων μηχανικος και η Ιριδα Κολτσιδα πολιτικος μηχανικός. Η αγαστή συνεργασία ολης της ομαδας με επικεφαλής την προϊσταμένη καταφέρνει να ξεπεράσει εμποδια και δυσκολιες και να προχωρουν οι ανασκαφες απροσκοπτα.

ΠΗΓΗ: ΤΡΙΚΚΗ Press, 23.11.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.11.2022.

αρχαιοι ταφοι Πελιννα αρχαιολογικος χωρος αρχαια Ελλαδα αρχαιολογια ανασκαφη ανακαλυψη Πελινα, Πετροποροε τρικκαλων τρικαλων τρικκαλα τρικαλα οχυρωση μνημειο τετραγωνος πυργος χριστιανικος ναος μεταβυζαντινα χρονια βυζαντιο τειχη, δημοσιο κτηριο αρχαιος δρομος αρχαιολογος οδικη αρτηρια ιχνος τροχηλατο αρμα οικοδομημα ανασκαφες
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ