Δημιουργίες γυναικών από τους απομακρυσμένους οικισμούς της ορεινής Θράκης, που πλέκοντας δημιουργούν και παράγουν πολιτισμό!

Δημιουργίες γυναικών
από τους απομακρυσμένους οικισμούς
της ορεινής Θράκης,
που πλέκοντας δημιουργούν
και παράγουν πολιτισμό!

Το Medley (Καρυάτιδων 8, Ακρόπολη, Αθήνα) χώρος τέχνης στην Αθήνα θα φιλοξενήσει από τις 19 Νοεμβρίου 2022 και μέχρι το τέλος της χρονιάς τις δημιουργίες της ΠΛΕΤΕΝΟ, μιας ομάδας γυναικών από τους απομακρυσμένους οικισμούς της ορεινής Θράκης, που δημιουργεί πλέκοντας και παράγει πολιτισμό.

Η πλούσια αλλά παραμελημένη χειροτεχνική παράδοση της Ελλάδας μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική πολιτιστική και οικονομική αναζωογόνηση πλήθους τοπικών κοινωνιών, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, αξιοποιώντας βιώσιμα τοπικούς πόρους και υλικά.

Αυτή την ευκαιρία είδαν οι γυναίκες της ΠΛΕΤΕΝΟ που με την καθοδήγηση της Αγγέλας Γιαννακίδου, ιδρύτριας το Εθνολογικού Μουσείου Θράκης και του δικτύου χειροτεχνών ΡΙΖΑ, πλέκουν και υφαίνουν με μεράκι πρωτότυπες δημιουργίες για το σπίτι από ανακυκλώσιμα βαμβακερά κορδόνια, βάφουν με φυτικές βαφές μεταξωτές μαντήλες και τις στολίζουν με όμορφες λεπτοδουλεμένες δαντέλες, μαζεύουν βότανα και καρπούς από το βουνό για να φτιάξουν γλυκά και μαρμελάδες, κόβουν σίκαλη από τα χωράφια για να φτιάξουν αλογάκια και αστέρια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Η αειφορία είναι για την ομάδα ΠΛΕΤΕΝΟ τρόπος ζωής.

Οι δημιουργίες της θα παρουσιαστούν ολοκληρωμένα για πρώτη φορά στην Αθήνα, μυώντας μας στην μαγεία της χειροτεχνίας και αναδεικνύοντας μια αγνή αισθητική προσέγγιση.

Στα εγκαίνια θα παρευρεθούν κάποιες από τις δημιουργούς και φυσικά η εμψυχώτρια και μέντοράς τους στο δύσκολο δρόμο της γυναικείας επιχειρηματικότητας, Αγγέλα Γιαννακίδου.

ΠΗΓΗ: ΕΜΘ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 15.11.2022.

Δημιουργιες γυναικων ορεινη Θρακη, πλεξιμο δημιουργια πολιτισμος τεχνη Αθηνα δημιουργιες ΠΛΕΤΕΝΟ, γυναικα χειροτεχνικη παραδοση Ελλαδα πολιτιστικη και οικονομικη αναζωογονηση τοπικη κοινωνια εργασια τοπικος πορος υλικα Γιαννακιδου, Εθνολογικο Μουσειο Θρακης χειροτεχνης υφαντικη ανακυκλωσιμα βαμβακερα κορδονια, βαφη φυτικη βαφες μεταξωτη μαντηλα μαντηλι δαντελα βοτανα καρπος βουνο γλυκα μαρμελαδα, σικαλη χωραφι αλογακι αστερι χριστουγεννιατικο δεντρο αειφορια χειροτεχνια αισθητικη δενδρο σικαλις
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ