Ο γορίλλας επήρε το όνομά του από τους Γόριλλες, λαό που περιγράφει ο Άννων – δέρματα γυναικών Γορίλλων φυλάσσονταν στον ναό της Ήρας - του Γ. Λεκάκη

Ο γορίλλας επήρε το όνομά του
από τους Γόριλλες,
λαό που περιγράφει ο Άννων
– δέρματα γυναικών Γορίλλων
φυλάσσονταν στον ναό της Ήρας

Του Γιώργου Λεκάκη

Ο Άννων (> Annōn, Hanno) ο θαλασσοπόρος ήταν εξερευνητής ή/και βασιλιάς της Χαλκηδόνος (> Καρχηδόνος) του 6ου - 5ου αιώνα π.Χ., που εξερεύνησε την δυτική ακτή της Αφρικής στον Ατλαντικό Ωκεανό. Το ταξείδι – εκστρατεία του, γνωστό ως «Περίπλους» σώζεται στα αρχαία ελληνικά[1].

Η άποψις του Gosselin στο «Recherches sur la Geogr. des Anc.» ότι ο Άννων «έζησεν τόσον απώτατα, ήμισυ αιώνα προ της εποχής του Ησιόδου, δηλ. τον 11ο αι., περί το 1000 π.X.» απερρίφθη, διότι κατέτασσε τον Άννωνα στους Έλληνες, κυριάρχους της Χαλκηδόνος, αφού οι… Φοίνικες εμφανίζονται εκεί, λένε, το 810 π.Χ…

Κατά τα άλλα το ταξείδι ξεκινά κατ’ εντολήν του Νεχώ, με τον απόπλου από τις λιβυκές περιοχές, πάει πέρα ​​από τους Στύλους του Ηρακλέους (νυν Γιβραλτάρ), στον Ατλαντικό, όπου αφιέρωσε στο ιερό του Κρόνου, που ήταν ιδρυμένο εκεί.

Είναι η πρώτη γραπτή πηγή για ναυτικό ταξείδι στον Ατλαντικό…(*)

Με 60 πλοία και 30.000 άτομα, ο Άννων εστάλη να ιδρύσει πόλεις – αποικίες – εμπορεία, κατά μήκος της ατλαντικής αφρικανικής ακτής.

Οι ιστορικοί λένε ότι έφθασε έως την νυν Γκαμπόν, άλλοι έως νότιο Μαρόκο.

Ακτή Κάλπη των Ηρακλείων Στηλών, Θυμιατήριον, ακρωτηριον Σολόεις (με βωμό του Ποσειδώνος) λίμνη με καλαμώνες και ελέφαντες, Καρικόν (**) Τείχος, Γύττη, Άκρα, Μελίττα, Αράμβυς, Λίξος, στομαλίμνη νήσος Κέρνη, ποταμός Χρέτης, μέγας ποταμός με ιπποποτάμους και κροκόδειλους, μεγάλα επί των ορέων δάση (σημ. Πράσινο Ακρωτήριο), το αμέτρητο της θαλάσσης χάσμα, η στομαλίμνη του συγχρόνου Γαμβία ποταμού, κόλπος Εσπέρου Κέρας, όρος Θεών Όχημα, «νησος των γοριλλών», νυν Sherboro Sound.
(**) Το όνομα μαρτυρά πως οι αρχαίοι πρωτο-Έλληνες Κάρες είχαν φτάσει έως εκεί...

Το τέλος του «Περίπλου» του Άννωνος, περιγράφει ένα νησί κατοικημένο με τριχωτούς και άγριους ανθρώπους. Έγιναν προσπάθειες σύλληψης ανδρών του νησιού, αλλά απέτυχαν. Μόνο τρεις από τις γυναίκες του λαού αυτού συνελήφθησαν, αλλά ήταν τόσο άγριες, που οι ναύτες του αναγκάσθηκαν και τις εσκότωσαν. Τα δε δέρματά τους μεταφέρθηκαν ως αναθήματα στην Καρχηδόνα - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Τάματα και αναθήματα"… Και φυλάσσονταν στον Ναό της Ήρας, μέχρι την ρωμαϊκή καταστροφή της Καρχηδόνος το 146 π.Χ., περίπου 350 χρόνια μετά την εκστρατεία του Άννωνος!.. [Όπως έκαναν και με το δέρμα του πολύ καλού μουσικού, αλλά καυχησιάρη και ασεβή, Μαρσύα, από την Φρυγία, που το δέρμα του έγινε ασκός και κρεμάστηκε από την Ακρόπολη Αθηνών - ΔΙΑΒΑΣΤΕΓ. Λεκάκη "Μουσικής Μύησις"].

Το κείμενο του Άννωνος ήταν γνωστό στον Ρωμαίο Πλίνιο τον Πρεσβύτερο (23 – 79 μ.Χ.) και στον Έλληνα Αρριανό της Νικομήδειας (86 – 160 μ.Χ.).

Το διασωθέν κείμενο αντέγραψε άγνωστος Έλλην, πιθανώς εκ Σικελίας, ο οποίος μετέβη σε άγνωστη εποχή στην Καρχηδόνα. Ήταν γραμμένο στο τέμενος του Βάαλ (όπου και ο ναός της Ήρας-Αστάρτης). Μοναδικό αντίγραφο της μεταφράσεως αυτής ευρέθη στην βιβλιοθήκη της Χαϊδελβέργης (Cod. Pal. Graec. 398).

Ο περίπλους του Άννωνος κατέρριπτε το αφήγημα των Πορτογάλων, ότι θαλασσοπόροι τους στα σύγχρονα χρόνια ήταν οι πρώτοι εξερευνητές της ατλαντικής Αφρικής, και ότι οι αρχαίοι Έλληνες δεν ταξείδευσαν πέραν της Μεσογείου. Γι’ αυτό και για αρκετό καιρό εθεωρείτο ένα σύνολο (παρα)μύθων…

Οι Αφρικανοί διερμηνείς του Άννωνος (των αφρικανικών φυλών Λιξιτών[2] ή Νασαμώνων[3]) αποκαλούσαν τους τριχωτούς αυτούς ανθρώπους Γόριλλες (Γόριλλαι) – βλ. Αρριανός «Ινδ.» 43,11.

Το 1847 περιγράφηκε επιστημονικά ένα είδος ανθρωποειδούς πιθήκου «ο μεγαλύτερος πάντων των πιθήκων και ο περισσότερον ομοιάζων προς τον άνθρωπον», επήρε το όνομά του από τους Γόριλλες > ο γορίλλας[4]… Είναι το μεγαλύτερο από όλα τα πρωτεύοντα που ζουν σήμερα!

Εκδόσεις του «Περίπλου» του Άννωνος:

- 1533 η πρώτη δημοσίευσις του «Περίπλου του Άννωνος» έγινε στην Βασιλεία Ελεβετίας, ως προσάρτημα στον «Περίπλου της Ερυθράς θαλάσσης» του Αγαθαρχίδου.

- 1797 Falconer, Λονδινο.

- 1807 «Συλλογή των εv επιτομή τοις πάλαι γεωγραφηθέντων, τύποις εκδοθέντων φιλοτίμω δαπάνη των εξ Ιωαννίνων φιλογενεστάτων αδελφών Ζωσιμαδών, χάριν των της ελληνικής παιδείας εφιεμένων Ελλήνων». Ήταν 2 τ. εκδοθέντες εν Βιέννη της Αυστρίας, εκ της Σχραιμβλικής τυπογραφίας, ΑΩΖ.

- 1829 Kliige, Λειψία,

- 1853, Didot, Παρίσι. Πλουτισμένη με σχόλια του Car. Muller – θεωρείται η τελειοτέρα έκδοσίς του).

Ο «Περίπλους» του Άννωνος έχει σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές γλώσσες μεταφρασθεί και σχολιασθεί.

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης «Ελληνική Βιβλιογραφία». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.11.2020.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

- Αρριανός «Ινδ.», 43,11, Πλίνιος ο Πρεσβύτερος (V,36), Μολίνος (I,1).

- Οικονομίδης Αλ. «Periplus, or Circumnavigation (of Africa)», β΄ έκδ., εκδ. Ares Publishers, Σικάγο, 1974, 1977.

- Hoyos D. «The Carthaginians», εκδ. Routledge, 2010.

- Lendering J. "Hanno the Navigator", εκδ. Livius, 1998, 2020.

- Savage Th. St., Wyman J. "Notice of the External Characters and Habits of Troglodytes gorilla, a New Species of Orang from the Gaboon River», Boston Journal of Natural History, Boston Society of Natural History, 5 (4): 417–442, Δεκ. 1847.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] Σε αυτόγραφο χειρόγραφο του σερ Richard Francis BURTON (1821-1890), με τίτλο "Capt. XI Mr., Mrs. & Master Gorilla" (1876), ανάμεσα στα αγγλικά, υπάρχουν και μερικά αποσπάσματα στα ελληνικά.

Από το ταξείδι στην Αφρική του Μπάρτον, το 1876 «Two Trips to Gorilla Land and the Cataracts of the Congo», που χρηματοδοτήθηκε από την Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία (1856-1860), για τον προσδιορισμό της πηγής του Νείλου. Ο Burton, μαζί με τον John Hanning Speke πραγματοποίησαν δύο οδοιπορικά στο εσωτερικό της Αφρικής από την Ζανζιβάρη. Λόγω ασθένειας, ο Burton δεν μπόρεσε να συνοδεύσει τον Speke στο δεύτερο ταξείδι, που έφτασε στην λίμνη Victoria. Μετά την επιστροφή τους στο Λονδίνο, οι δυο τους μπλέχτηκαν σε μια μακροχρόνια και δημόσια διένεξη που έπληξε την φήμη και των δύο. Η αποστολή πάντως έδωσε στον Μπάρτον πολύ υλικό που παρήγαγε δύο βιβλία, ξεκινώντας με την Ζανζιβάρη, την πόλη, το νησί και την ακτή το 1872 καθώς και δύο ταξείδια το 1876.

Ο Μπάρτον γράφει ότι ο ναύαρχος Άννων της Καρχηδόνας ήταν ο πρώτος που «ανακάλυψε» τους μεγάλους πιθήκους και γράφει και άλλες αναφορές του ζώου από αρχαίους συγγραφείς. Αλλά, ολόκληρο το απόσπασμα κόπηκε και η επόμενη παράγραφος προχωρά με την περιγραφή των ζώων από τον... Andrew Battel η οποία είναι γραμμένη στα τέλη του 16ου αιώνα. Μετά τον θάνατό του το 1890, η χήρα του Μπάρτον, η Ιζαμπέλ έκαψε πολλά από τα χειρόγραφά του, αλλά σημαντικά τμήματα των χειρογράφων του σώθηκαν, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην Βιβλιοθήκη Χάντινγκτον. Βλ. Christie's, Νέα Υόρκη, 8 Νοεμβρίου 1995, αρ. 10.

[2] Οι Λιξίτες κατοικούσν γύρω απόι τον ποταμό Λιξό / Ληξό – νυν  Draa, Asif en Dra, wad dərʿa, Dra ή Drâa, Darha'a).

Οι υιοί της Καλιάδνης (μία από τις Ναϊάδες Νύμφες), συνδεόμενη με τον ποταμό Νείλο (και ίσως κόρη του), από τον Αίγυπτο έτεκε 12 υιούς. Ένας εκ των 50 Αιγυπτιαδών ήταν και ο Λίξος. Η Κλεοδώρη υπανδρεύθηκε τον Λίξο και τον εδολοφόνησε την πρώτη νύχτα του γάμου τους, όπως έπραξαν με τους συζύγους τους και οι άλλες 48 από τις Δαναΐδες

Αλλά ο ΛΙΞ ήταν χαραγμένος και στο βάθρο του μεγάλου αγάλματος της Αρτέμιδος της Εφεσίας, στην Έφεσο, και ήταν στοιχείο των Εφεσίων γραμμάτων-αλεξιφαρμάκων.

Η πόλις Λιξός – LΗΣΗΣ – έγινε στα ρωμαϊκά χρόνια η περίφημη Βολούμπιλις, στην νυν έκταση του Μαρόκου.

"Φεύγοντας από αυτό το μέρος φτάσαμε στον μεγάλο ποταμό Λιξό, που προέρχεται από την Λιβύη. Στις όχθες νομάδες, οι Λιξίτες, τάιζαν τα κοπάδια τους. Μείναμε για λίγο με αυτούς τους ανθρώπους και κάναμε φιλίες μαζί τους. Πιο πάνω ζούσαν οι εχθροί τους, οι Αιθίοπες των οποίων η γη είναι γεμάτη άγρια ​​θηρία και κατακερματισμένη από ψηλά βουνά, από όπου λένε ότι πηγάζει ο Λιξός. Λένε επίσης ότι σε αυτά τα βουνά κατοικούν οι παράξενοι Τρωγλοδύτες. Οι Λιξίτες ισχυρίζονται ότι μπορούν να τρέξουν πιο γρήγορα από τα άλογα. Πήραμε διερμηνείς Λιξίτες με πλεύσαμε κατά μήκος της ερήμου προς νότια κατεύθυνση για δύο ημέρες, μετά προς τον ανατέλλοντα ήλιο για μια ακόμη ημέρα. Στην συνέχεια, βρήκαμε στην άκρη μιας εισόδου ένα μικρό νησί σε περιφέρεια πέντε στάδια. Το ονομάσαμε Κέρνη (νήσος Πράσινου Ακρωτηρίου / île de Herné / Νησί του Δράκου, κοντά στην Ντάχλα, νυν Herne στην ακτή της Δυτικής Σαχάρας) και αφήσαμε αποίκους εκεί».

Ο ποταμός Λιξός ήταν επίσης πολύ γνωστός στους αρχαίους Ρωμαίους και αναφέρεται και στον πρώτο παγκόσμιο χάρτη στην ιστορία, που έφτιαξε ο Έλλην Κλαύδιος Πτολεμαίος (90-168 μ.Χ.).

[3] Γενάρχης τους ο Νασάμων, κατά την ελληνική μυθολογία υιός του Αμφίθεμι, υιού του θεού Απόλλωνος και της πριγκηποπούλας της Κρήτης, Ακάλλης ή Ακακαλλίδας, θυγατέρας του Μίνωος και της Πασιφάης. Ο Αμφίθεμις είχε τρεις ομοθαλείς αδελφούς: Τον Μίλητο, τον Γαράμα και τον Όαξο - ο πρώτος και ο τελευταίος έδωσαν τα ονόματά τους σε ομώνυμες πόλεις, ο μεσαίος σε λαό που κατοίκησε στην Αφρική. Ο Αμφίθεμις ερωτεύθηκε την νύμφη Τριτωνίδα / Τριτονίδα (της ομώνυμης λίμνης αλμυρού νερού στην Λιβύη) και απέκτησαν μαζί δύο υιούς: τον Νασάμωνα και τον Κάφαυρο ή Κεφαλίωνα. Η Τριτωνίς έτεκε επίσης και την θεά Αθηνά (από τον Ποσειδώνα) – εξ ης και το επίθετο Τριτωνίς / Τριταία της θεάς.

Οι Νασάμωνες ήταν αρχαία φυλή, που μαζί με τους Γαραμάντες - ΔΙΑΒΑΣΤΕ για τους ΓΑΡΑΜΑΝΤΕΣ, ΕΔΩ - ελέγοντο Άμμωνες. Διότι λάτρευαν τον κριοκέρατο θαό Άμμωνα / Αμούν. Στην μυθολογία των Βερβερίνων ήταν ο μεγαλύτερος αρχαίος θεός τους. Τιμήθηκε και από τους αρχαίους Έλληνες στην Κυρηναϊκή και αργότερα συγκεράστηκε με τον θεό Βάαλ-Άμμων / Baal-hamon των Φοινίκων / Καρχηδονίων. Απεικονίσεις κριαριού υπάρχουν σε όλην την Βόρειο Αφρική, από την λιθική περίοδο (από το 9600 π.Χ.). Ο πιο διάσημος ναός του Άμμωνος στην αρχαία Λιβύη ήταν ο ναός στην όαση της Σίουα, όπου επήγε και ο Μ. Αλέξανδρος.

Νασαμών ήταν ο πλούσιος Δορύλας τον οποίο εσκότωσε ο Αλκυονεύς ο Βάκτριος / Halcyoneus, ο σύντροφος του Φινέα. Ο Δορύλας, ήρθε στους γάμους του Περσέα και κατά την διάρκεια των γάμων του ήρωος,  εφονεύθη. Ο Αλκυονεύς βλέποντάς τον να ξεψυχά μέσα σε λυγμούς, του είπε: «Ο χώρος τον οποίο καλύπτει το σώμα σου είναι ό,τι σου υπολείπεται από τα απέραντα κτήματά σου». Τότε ο Περσεύς σήκωσε τον Δορύλα και τον εκσφενδόνισε μακριά, αποτελειώνοντάς τον…

Κατοικούσαν περί την νυν Λιβύη, στα ΝΑ. παραλία της μεγάλης Σύρτεως, από όπου τους εξεδίωξαν οι αρχαίοι Έλληνες στο εσωτερικό της χώρας τους (αργότερα και οι Ρωμαίοι), περιορίζοντάς τους στο εσωτερικό της Μαρμαρικής. Ασκούσαν την πολυγαμία και την κοινογαμία. Λαός σκληρός και τραχύς. Γνώριζαν την μαντική τέχνη, ορκίζονταν και έθαβαν τους νεκρούς τους καθήμενους, όπως εξακολουθούσαν να το κάνουν έως προσφατως οι Ντάνι στην Παπούα Νέα Γουνιέα! - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.

Μουμιοποιημένος νεκρός, καθήμενος, της φυλής Dani,
στην Παπούα - Νέα Γουινέα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Τάματα και αναθήματα".

– βλ. Ηρόδοτος, Απολλώνιος Ρόδιος «Αργοναυτικά» 4.1493 ff, Υγίνος «Fabulae» 14, Παυσανίας «Ελλάδος περιήγησις» 1.14.6, Οβίδιος «Μεταμορφώσεις».

[4] Κακώς εξαπλουστευμένος ως γορίλας.

Οι γορίλλες διαβιούν αποκλειστικά στα υγρά τροπικά δάση, στην Γκαμπόν, το Καμερούν, την Νιγηρία, και το Κονγκό.

Ο γορίλλας θεωρείται είδος υπό απειλή εξαφάνισης, λόγω των εκτεταμένων καταστροφών των βιοτόπων του και του εντατικού κυνηγιού του από τον άνθρωπο. Στις 24.11.2003, πέθανε ο μοναδικός λευκός γορίλλας στον κόσμο, στον ζωολογικό κήπο της Βαρκελώνης Ισπανίας. Ένας άλλος σημαντικός γορίλας, ο Τάιτους, πέθανε στην αιχμαλωσία στην Ρουάντα, σε ηλικία 35 ετών, τον Σεπτέμβριο του 2009. Σήμερα, ο αριθμός των σπάνιων γορίλλων του ποταμού Κρος της Νιγηρίας, έχει μειωθεί σε μόνο περίπου 300 άτομα, λόγω λαθροθηρίας…

(*) Είναι γνωστό πως - προ Άννωνος - και ο Οδυσσέας και οι Αργοναύτες ταξείδευσαν στον Ατλαντικό, και οι Κρήτες είχαν εμπορείο στον νυν Καναδά, κ.ά. Ενώ ο Φωκιανός ωκεανοπόρος Πυθέας ο Μασσαλιώτης βγήκε στον Ατλαντικό τον 4ο αι. π.Χ.

γοριλας Γοριλλες, λαος αννων 5ος αιωνας πΧ δερμα δερματα γυναικων γυναικας γυναικα Γοριλλων ναος ηρα θεα ηρα γοριλλας Γοριλες ανων (> Annon, Hanno αρχαιος θαλασσοπορος εξερευνητης βασιλιας Χαλκηδονα Καρχηδονα 6ος δυτικη ακτη Αφρικη Ατλαντικος Ωκεανος ταξειδι – εκστρατεια Περιπλους αννωνος αρχαια ελληνικα Gosselin Ησιοδος, 11ος 10ος 1000 πX αρχαιοι ελληνες, Χαλκηδων Φοινικες 9ος 810 Καρχηδων ταξιδι νεχο Νεχω αποπλους λιβυη Στυλοι του Ηρακλεους Γιβραλταρ ιερο Κρονου, κρονος Ηρακλη Ηρακλης πρωτη γραπτη πηγη ναυτικο πλοιο πολη αποικια εμπορειο ατλαντικη αφρικανικη ακτες Γκαμπον, Μαροκο νησι τριχωτος αγριος ανθρωπος γυναικες αγριες, αγρια ναυτης αναθημα ρωμαικη εποχη καταστροφη 146 Ρωμαιος Πλινιος ο Πρεσβυτερος Ελληνας Αρριανος της Νικομηδεια 1ος 2ος μΧ κειμενο αντιγραφη Ελλην, Σικελια τεμενος Βααλ Ασταρτη αντιγραφο μεταφραση βιβλιοθηκη Χαιδελβεργη κωδικας κωδιξ αφηγημα Πορτογαλοι θαλασσοποροι πρωτοι εξερευνητες αρχαιοι Ελληνες Μεσογειος παραμυθι μυθος Πορτογαλια, Αφρικανοι διερμηνεας αφρικανικη φυλη Λιξιτες Nasamonians / Νασαμωνοι ανθρωποι Γοριλλαι / Gorillai Αρριανος 1847 ειδος ανθρωποειδης πιθηκος πιθηκοι πρωτεοοντα ζωο πρωτεοον εκδοσεις εκδοση 1533 δημοσιευσις Βασιλεια Ελεβετιας, προσαρτημα Ερυθρα θαλασσ Αγαθαρχιδης 1797 φαλκονερ ελβατια Falconer, Λονδινο 1807 Συλλογη επιτομη παλαι γεωγραφια τυπος φιλοτιμο δαπανη Ιωαννινα φιλογενεστατος αδελφοι Ζωσιμαδες ελληνικη παιδεια Βιεννη Αυστριας, αυστρια Σχραιμβλικη τυπογραφια ΑΩΖ 1829 κλιιγκε Kliige, Λειψια 1853, διδοτος Didot, Παρισι σχολια μυλλερ μιλερ Car. Muller εκδοσις μεταφραση Μολινος Οικονομιδης Σικαγο, ΗΠΑ 1974, 1977 τρωγλοδυτες Gaboon River βοστωνη 1847 Ακτη Καλπη των Ηρακλειες Στηλες Θυμιατηριον, Θυμιατηριο ακρωτηριον ακρωτηριο Σολοεις βωμος θεος Ποσειδωνας ποσειδων λιμνη καλαμωνας ελεφαντας, Καρικον Τειχος, Καρικο Καρες Γυττη, γυτη ακρα, Μελιττα, Μελιτα Αραμβυς, Λιξος, στομαλιμνη νησος Κερνη, ποταμος Χρετης, ιπποποταμος κροκοδειλος, δασος Πρασινο Ακρωτηρι αμετρητο θαλασσας χασμα, Γαμβιας ποταμι κολπος Εσπερου Κερας, εσπερος ορος Θεων οχημα, σερβορο σαουντ Sherboro Sound σερμπορο αυτογραφο χειρογραφο του σερ Μπαρτον Richard Francis BURTON 1876, ελληνικα Αφρικη Βασιλικη Γεωγραφικη Εταιρεια 1856 1860 πηγες Νειλος Σπεκε John Hanning Speke οδοιπορικο Ζανζιβαρη λιμνη Βικτωρια Victoria αποστολη βιβλιο 1872 ναυαρχος Καρχηδονας ανακαλυψη συγγραφεας αποσπασμα ζωα μπατελ μπαττελ Andrew Battel 16ος 1890, χειρογραφα Χαντινγκτον.Λιξος / Ληξος Draa, ντραα ασιφ εν ντρα Asif en Dra, wad dera, Dra Darhaa Καλιaδνη Ναιαδες Νυμφες Αιγυπτος υιοι 50 Αιγυπτιαδες Κλεοδωρη γαμος δολοφονια πρωτη νυχτα γαμου συζυγος 48 Δαναιδες ΛΙΞ χαραγμενο βαθρο αγαλμα θεα Αρτεμιδος της Εφεσιας, Αρτεμις Αρτεμη Εφεσος, Εφεσια γραμματα αλεξιφαρμακα γραμμα αλεξιφαρμακο ΛΗΣΗΣ ρωμαικα χρονια Βολουμπιλις, νομαδες, Ληξιτες, κοπαδι Αιθιοπες αιθιοπια αγρια ​​θηρια τρεξιμο αλογα αλογο ερημος Cerne île de Herné / δρακος Δρακου, Dakhla / Νταχλα, Herne Δυτικη Σαχαρα πρωτος παγκοσμιος χαρτης Κλαυδιος Πτολεμαιος γεναρχης Νασαμων, ελληνικη μυθολογια Αμφιθεμις, υιος Απολλωνας απολλων πριγκηποπουλα Κρητη Ακαλλη Ακακαλλις, Ακαλλις Ακακαλλιδα θυγατερα Μινως μινωας Πασιφαη Αμφιθεμης ομοθαλεις αδελφοι Μιλητος, Γαραμας οαξος Τριτωνιδα / Τριτονιδα αλμυρο νερο Καφαυρος Κεφαλιωνας Κεφαλιων Τριτωνις Τριτονις Αθηνα Τριται φυλη Γαραμαντες Αμμωνες κριος κριοκερατος κερατο κερατα θεος Αμμωνας / αμμων Αμουν Βερβερινοι Βερβεροι Κυρηναικη Βαλ Baal hamon Φοινικη Καρχηδονιοι κριαρι βοριεα Βορειος λιθικη λιθινη περιοδος 11.600 χρονια πριν παλαιολιθικη νεολιθικη 9600 Αμμωνος οαση της Σιουα, οασις σιβα Μεγας Αλεξανδρος πλουσιος Δορυλας Αλκυονευς ο Βακτριος / Halcyoneus, συντροφος Φινεας φινευς γαμοι Περσεας περσευς ηρωας, Αλκυονεας σωμα κτημα εκσφενδονιση μεγαλη Συρτη Συρτις Ρωμαιοι Μαρμαρικη πολυγαμια κοινογαμια μαντικη τεχνη, ορκος θανατος νεκρος καθημενος καθιστος μαντεια Ηροδοτος, Απολλωνιος Ροδιος Αργοναυτικα Υγινος Παυσανιας Οβιδιος Μεταμορφωσει υγρο τροπικο δασος, Γκαμπον, Καμερουν, Νιγηρια, Κονγκο ειδη υπο απειλη εξαφανισης, απειλουμενα εξαφανιση καταστροφες βιοτοπος κυνηγι 2003, μοναδικος λευκος ζωολογικος κηπος Βαρκελωνη Ισπανιας ισπανια Ταιτους, αιχμαλωσια Ρουαντα, 2009 σπανιο Κρος ατομα, λαθροθηρια πρωτοελληνες Μουμιοποιημενος νεκρος, φυλη Ντανι Dani, Παπουα - Νεα Γουινεα μουμια μουμιες μουσικος, καυχησιαρης ασεβης, Μαρσυας Φρυγια, ασκος κρεμασμα Ακροπολη Ακροπολις Αθηνων μουσικη Οδυσσεας Αργοναυτες Κρητες εμπορειος Καναδας φωκαια Φωκιανος ωκεανοπορος Πυθεας ο Μασσαλιωτης 4ος πυθευς μασσαλια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ