170 ψηφιδωτά δάπεδα έχουν βρεθεί στην Σπάρτη! Εγκαινιάσθηκε η αρχαία «Οικία των Ψηφιδωτών»! Με την Αρπαγή της Ευρώπης και τον Ορφέα που παίζει λύρα!

170 ψηφιδωτά δάπεδα
έχουν βρεθεί στην Σπάρτη!
Εγκαινιάσθηκε η αρχαία
«Οικία των Ψηφιδωτών»!
Εικονίζουν την Αρπαγή της Ευρώπης
και τον Ορφέα που παίζει λύρα!

Η «Οικία των Ψηφιδωτών» αποτελεί έναν ξεχωριστό αρχιτεκτονικό χώρο, η ιστορία του οποίου αρχίζει στους ρωμαϊκούς αυτοκρατορικούς χρόνους και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. [ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη: Αυτό δεν είναι ορθό. ΔΙΑΒΑΣΤΕ παρακάτω (*)].


Τα δύο ψηφοθετήματα, με παράσταση της αρπαγής της Ευρώπης και του Ορφέα που παίζει λύρα, είναι περίτεχνα δάπεδα δύο χώρων γειτονικών πολυτελών ρωμαϊκών επαύλεων [σ.σ.: επαύλεων ρωμαϊκών χρόνων] φιλοτεχνημένα στο β ́ μισό του 3ου και στις αρχές του 4ου αι. μ.Χ., αντίστοιχα. Η κατασκευή των δύο στεγάστρων, στα τέλη του 19ου αι., που αποτελούν στην ουσία την νεώτερη «Οικία» των αρχαίων ψηφοθετημάτων, υπήρξε καταλυτικής σημασίας για την προστασία τους, αλλά δεν επέτρεψε την περαιτέρω επέκταση της ανασκαφικής έρευνας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΨΗΦΙΔΩΤΑ, ΕΔΩ.

Ως εκ τούτου, δεν τεκμηριώθηκε επαρκώς ούτε ο ακριβής χαρακτήρας και η λειτουργία των χώρων που διακοσμούσαν ούτε και η πιθανή συνάφειά τους. Ωστόσο, νεώτερα ανασκαφικά δεδομένα υποδεικνύουν, όπως αναφέρθηκε, την απόδοσή τους σε δύο γειτονικές πλούσιες ρωμαϊκές οικίες (domus). Το ψηφιδωτό της Ευρώπης μπορεί να συσχετιστεί με τα ψηφιδωτά δάπεδα δύο χώρων μιας οικίας που εκτείνεται στα ανατολικά, ενώ το ψηφιδωτό του Ορφέα πιθανότατα αποτελούσε χώρο λουτρού (βαλανείου) μιας άλλης έπαυλης, ανασκαφικά διαπιστωμένου νότια, κάτω από την οδό Διοσκούρων.

Τα ψηφιδωτά της Ευρώπης και του Ορφέα αποτελούν λαμπρές μαρτυρίες της ακμής της Σπάρτης των αυτοκρατορικών ρωμαϊκών χρόνων και της προνομιακής θέσης που κατέχει, ως ελεύθερη πόλη, στην αυτοκρατορία. Χάρις στον καταλυτικό ρόλο του Σπαρτιάτη (Γάιου Ιούλιου) Ευρυκλή στην ανάπτυξη των στενών σχέσεων Σπάρτης – Ρώμης, η πόλη γνωρίζει σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Ο θαυμασμός των Ρωμαίων αυτοκρατόρων για την Σπάρτη και οι επισκέψεις τους στην πόλη έχουν ως αποτέλεσμα τον εξωραϊσμό της πόλης με σημαντικά δημόσια έργα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΣΠΑΡΤΗ, ΕΔΩ.

Στο βόρειο τμήμα της πόλης, κατ' εξοχήν νότια και νοτιοδυτικά της ακρόπολης, η ανασκαφική έρευνα έχει φέρει στο φως πολυτελείς ρωμαϊκές κατοικίες με αίθρια, κήπους με υδάτινα στοιχεία, πρόπυλα με μαρμάρινα αρχιτεκτονικά στοιχεία και χώρους κοσμημένους με ψηφιδωτά δάπεδα και τοιχογραφίες. Συνολικά έχουν ανασκαφεί 170 ψηφιδωτά δάπεδα σε 128 θέσεις στην πόλη της Σπάρτης που χρονολογούνται από τους ελληνιστικούς χρόνους (3ος, 2ος αι. π.Χ.) έως τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους.

Πιο αναλυτικά, κατά το δεύτερο μισό του 3ου αιώνα και στις αρχές του 4ου αι. μ.Χ. η παραγωγή των ψηφιδωτών δαπέδων στην Σπάρτη παρουσιάζει εντυπωσιακή αύξηση. Την περίοδο αυτή δραστηριοποιήθηκαν στην Σπάρτη δύο τοπικά εργαστήρια παραγωγής ψηφιδωτών, που απέδωσαν εξαιρετικά έργα τέχνης. Τα ψηφοθετήματα διακρίνονται για την σύνθεση, τους πλούσιους χρωματισμούς και την δεξιότητα στην απόδοση. Περισσότερα από τα μισά ψηφιδωτά δάπεδα διακοσμούνται αποκλειστικά με γεωμετρικά θέματα. Εν τούτοις, τα συνηθισμένα γεωμετρικά μοτίβα στα ρωμαϊκά ψηφοθετήματα, εμπλουτίζονται από τους Σπαρτιάτες ψηφοθέτες με νέα στοιχεία, ξεπερνώντας την χρήση τους ως απλών πλαισίων των εικονιστικών σκηνών.

Η Οικία των Ψηφιδωτών άνοιξε τις πύλες της στο κοινό στις 17 Μαΐου 2021 και έκτοτε έχει υποδεχθεί πάνω από 8.000 επισκέπτες.

Την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 18:00 έγιναν τα εγκαίνιά της. Τα διοργάνωσαν ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Φίλοι των Ψηφιδωτών της Σπάρτης» και ο πρόεδρός του, κ. Ι. Βαρβιτσιώτης. Ο συγκεκριμένος χώρος προστασίας και ανάδειξης των ψηφιδωτών δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του πρώην Υπουργού Ιωάννη Μ. Βαρβιτσιώτη και με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Η μελέτη αδειοδότησης του έργου χρηματοδοτήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη. Η έγκριση της μελέτης και η επίβλεψη του έργου έγινε από το ΥΠΠΟΑ.

Η Οικία των Ψηφιδωτών ευρίσκεται στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 108 και Διοσκουρων, στην Σπάρτη.

(*) Τα περίφημα ψηφιδωτά, τα οποία ευρέθησαν στην Σπάρτη χρονολογούνται στην βασιλεία του Αρέως Α΄ (320 / 312 - 265 π.Χ.), από την δυναστεία των Αγιαδών (309 - 265 π.Χ.).

Ξεχωριστό και το Ψηφιδωτό του Αχιλλέως στην Σκύρο - Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, αρ. 280. Ευρέθη το 1874 στον κήπο της οικίας του Γεωργίου Μουραμπά στην Σπάρτη.

Στην αρχαία πόλη του Γυθείου Λακωνίας, την νυν λεγομένη «Παλαιόπολη» (βορειοανατολικό τμήμα του σημερινού Γυθείου) στον παρακείμενο θαλάσσιο βυθό, ευρέθησαν επίσης ψηφιδωτά δάπεδα, αρχαία μάρμαρα, τμήματα αγαλμάτων θεών, ηρώων και αρχόντων, θεμέλια οικοδομών, κλπ.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε και το ψηφιδωτό του Ταινάρου, το οποίο καταστρέφεται από τον καιρό και την αδιαφορία - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ...

ΠΗΓΗ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις». Γ. Λεκάκης «Λακώνων Γη». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.11.2022.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

- Legras και Christien «Sparte héllenistique».

αρχαια Οικια των Ψηφιδωτων Σπαρτη Αρπαγη της Ευρωπης Ορφεας λυρα Ψηφιδωτα αρχιτεκτονικη ρωμαικα αυτοκρατορικα χρονια ψηφοθετημα παρασταση Ευρωπη Ορφευς δαπεδο πολυτελης ρωμαικη επαυλη επαυλις 3ος 4ος αιωνας μΧ 19ος ψηφοθετηματα προστασια ανασκαφη ανασκαφες πλουσια οικια ντομους domus ψηφιδωτο δαπεδα λουτρο βαλανειο οδος Διοσκουρων ακμη Σπαρτης ελευθερη πολη, αυτοκρατορια Σπαρτιατης Γαιος Ιουλιος Ευρυκλης Ρωμη οικονομια Ρωμαιος αυτοκρατορας εξωραισμος δημοσια εργα ακροπολη πολυτελεια κατοικια αιθριο, κηπος υδατινα στοιχεια, προπυλο μαρμαρινο αρχιτεκτονικο στοιχειο τοιχογραφια ελληνιστικα 2ος πρωτοβυζαντινα χρονοι εργαστηριο εργο τεχνης χρωματισμος δεξιοτητα διακοσμηση γεωμετρικα θεματα γεωμετρικο μοτιβο θεμα Σπαρτιατες ψηφοθετης εικονιστικη σκηνη 2021 Φιλοι των Ψηφιδωτων της Σπαρτης Βαρβιτσιωτης Ιδρυμα Σταυρος Νιαρχος ΙΣΝ Λεβεντη ΥΠΠΟΑ Παλαιολογου βασιλεια Αρευς Α 320 / 312 - 265 δυναστεια των Αγιαδων 309 - 265 βασιλιας Αρεας Αγιαδες Αχιλλεας Αχιλλευς Σκυρος Αρχαιολογικο Μουσειο 1874 οικια Μουραμπα Μουραμπας Γυθειο Λακωνιας, Παλαιοπολη θαλασσιος βυθος, μαρμαρο, θραυσμα αγαλμα θεου, ηρωας και αρχοντας θεμελια οικοδομη ταιναρου ταιναρο ταιναρον Λακωνια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ