ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Βρέθηκε το αρχαιότερο πλήρες ανθρώπινο ειδώλιο στην Κύπρο, και είναι 11.000 χρόνων! - του Γ. Λεκάκη

ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Βρέθηκε
το αρχαιότερο πλήρες
ανθρώπινο ειδώλιο στην Κύπρο,
και είναι 11.000 χρόνων!

Του Γιώργου Λεκάκη

Αντικείμενα που βρέθηκαν σε αρχαιολογικό χώρο στην Κύπρο, υποστηρίζουν μια νέα θεωρία ότι οι άνθρωποι κατέλαβαν το νησί της Μεσογείου, περίπου 1,000 χρόνια ενωρίτερα από ό,τι πίστευαν προηγουμένως οι επιστήμονες - μια ανακάλυψη που καλύπτει ένα σημαντικό κενό στην κυπριακή ιστορία!

Οι ανασκαφές στην Αγία Βαρβάρα - Ασπροκρεμνός (γνωστή συντομογραφικά ως AVA) από αρχαιολόγους από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, το Πανεπιστήμιο Cornell και το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποκάλυψαν, μεταξύ άλλων, το αρχαιότερο πλήρες ανθρώπινο ειδώλιο στο νησί. Η τοποθεσία έχει χρονολογηθεί με άνθρακα μεταξύ 8800 - 8600 π.Χ., κοντά στην αρχή της Νεολιθικής Περιόδου - επίσης γνωστή ως Ύστερη Εποχή του Λίθου - όταν συνέβαινε η μετάβαση από το κυνήγι στις αγροτικές οικονομίες.

«Αυτό μας λέει ότι η Κύπρος ήταν σε μεγάλο βαθμό μέρος της νεολιθικής επανάστασης που σημείωσε σημαντική ανάπτυξη στην γεωργία και την εξημέρωση των ζώων», λέει η Sally Stewart, ερευνήτρια στο U of T's Archaeology Center και στο Τμήμα Ανθρωπολογίας. «Με την γεωργία ήρθε ένα πλεόνασμα πλούτου, τόσο σε τρόφιμα όσο και σε χρόνο. Οι άνθρωποι είχαν πλέον τον χρόνο να ειδικευτούν σε άλλους ρόλους, όπως η κατασκευή, και είχαν το χρόνο να αφιερώσουν στη δημιουργία παραστατικής τέχνης».

Το ειδώλιο - ένα πλήρες γυναικείο αγαλματίδιο - βρέθηκε σε μια συλλογή από πυριγενή πέτρινα αντικείμενα, που περιελάμβανε επίσης δύο επίπεδα λίθινα εργαλεία, το ένα με εκτεταμένα υπολείμματα κόκκινης ώχρας. Η παρουσία εργαλείων παρέχει περαιτέρω στοιχεία για σημαντική μεταποιητική δραστηριότητα που σχετίζεται με την παραγωγή εργαλείων από πελεκητή πέτρα και την επεξεργασία της ώχρας. Πιθανότατα εξηγεί επίσης την θέση της τοποθεσίας, η οποία είναι δίπλα σε ένα στρώμα κιμωλίας και μεγάλες αποθέσεις θειώδους άλατος.

«Οι άνθρωποι θα είχαν δει τα βουνά και πιθανότατα θα τους προσέλκυε η αφθονία των βράχων», λέει η κ. Stewart. «Ήδη χρησιμοποιούσαν τσερτ για να φτιάξουν πέτρινα εργαλεία και θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους».

Η τοποθεσία στην Αγία Βαρβάρα - Ασπροκρεμνό ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Παρόμοιες τοποθεσίες βρέθηκαν το 1998 από τους Stewart και Carole McCartney του Πανεπιστημίου Κύπρου και η προκαταρκτική ανάλυση των αντικειμένων που βρέθηκαν σε αυτές οδήγησε τον McCartney στην θεωρία ότι τα αντικείμενα είναι αρχαιότερα από ό,τι επίστευαν προηγουμένως. Μέχρι το 2005, οι Stewart, McCartney και ο αρχαιολόγος Stuart Manning του Πανεπιστημίου Cornell - μέλος του U of T's Department of Art εκείνη την εποχή - άρχισαν να κάνουν σχέδια για να ερευνήσουν την τοποθεσία Αγίας Βαρβάρας - Ασπροκρεμνού και τελικά να πραγματοποιήσουν μια πλήρη ανασκαφή.

«Με αυτές τις ανακαλύψεις έχουμε πραγματικά μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πόσα πράγματα συνέβαιναν στην Κύπρο», λέει η κ. Stewart. «Δεν μπορούμε πλέον να θεωρούμε ότι βρίσκεται στο περιθώριο αυτού που συνέβαινε σε όλην την περιοχή εκείνην την εποχή».

ΠΗΓΗ: «Archaeologists find oldest evidence of Late Stone Age settlement on Cyprus», University of Toronto, Science Daily, 9.12.2013. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.12.2013.

Artifacts found at an archaeological site in Cyprus support a new theory that humans occupied the tiny Mediterranean island about 1,000 years earlier than previously believed -- a discovery that fills an important gap in Cypriot history.

αρχαιοτερο πληρες ανθρωπινο ειδωλιο Κυπρος, 11.000 χρονια πριν αρχαια αντικειμενα αρχαιολογικος χωρος Κυπρος, ανθρωποι κατοικηση νησι Μεσογειος ανακαλυψη κυπριακη ιστορια ανασκαφη Αγια Βαρβαρα - Ασπροκρεμνος αρχαιολογος ειδωλια μεγαλονησος ανθρακας 10.800 8800 - 10.000 10.600 8600 πΧ Νεολιθικη Περιοδος υστερη Εποχη του Λιθου παλαιολιθικη εποχη μεταβαση κυνηγι αγροτικη οικονομια επανασταση γεωργια εξημερωση ζωων ζωο ζωα πλουτος τροφιμα χρονος κατασκευες, δημιουργια παραστατικη τεχνη γυναικειο αγαλματιδιο πυριγενη πετρινα επιπεδο λιθινο εργαλειο κοκκινη ωχρα εργαλεια μεταποιηση πελεκητη πετρα κιμωλια θειο θειουχο θειωδες αλας βουνα βραχος τσερτ εκμεταλλευση φυσικοι ποροι Ασπρογκρεμνος πρωτη 1990 1998 2005, Ασπρογκρεμος ανασκαφες
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ