Η Σμύρνη στις αρχές του 20ού αι. μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γ. Λαμπάκη

Η Σμύρνη στις αρχές του 20ού αι.
μέσα από τα μάτια
του βυζαντινολόγου
Γ. Λαμπάκη

Επιστολικόν δελτάριον (καρτ-ποστάλ) με καμηλιέρηδες στην Σμύρνη.

Αρχείο Οικογένειας Λαμπάκη.

Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 18:30, εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η περιοδική έκθεση με τίτλο: “Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αι. Μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη”, η οποία συνδιοργανώνεται από το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική» και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Το αρχείο της οικογένειας Λαμπάκη, πολύτιμη πηγή για τις Ελληνικές κοινότητες της Μικράς Ασίας πριν το 1922, παρέχει την πλειονότητα των εκθεμάτων, τα οποία εμπλουτίζονται και από αντικείμενα των συλλογών του ΒΧΜ.

Φωτογραφία από την ανασκαφή του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στην Έφεσο,
όπου διακρίνονται κιονόκρανα.
Αντίστοιχα, εκτίθεται και η γυάλινη φωτογραφική πλάκα
(γυάλινο αρνητικό) της φωτογραφίας.
Ιστορικά και Φωτογραφικά Αρχεία ΒΧΜ, Αρχείο Γ. Σωτηρίου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΕΦΕΣΟ, ΕΔΩ.

Το Αρχείο Οικογένειας Λαμπάκη περιλαμβάνει τα αρχεία των μελών της οικογένειας, που από τα τέλη του 19ου αιώνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ελληνική κοινωνία. Ιδιαίτερα, στο αρχείο του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη συγκεντρώνεται πλήθος πληροφοριών τόσο για τα μνημεία όσο και για τις ελληνικές κοινότητες της Μικράς Ασίας των αρχών του 20ού αιώνα. Το Αρχείο αυτό, ένα σημαντικό εργαλείο για τους ερευνητές, αποτελείται από επί μέρους αρχεία, όπως είναι το αρχείο επιγραφών, όπου διασώζονται ελληνικές επιγραφές σε ναούς και αντικείμενα, που σήμερα έχουν οριστικά χαθεί, το αρχείο επιστολών από σημαντικούς παράγοντες των ελληνικών κοινοτήτων, όπου αναδύονται τα προβλήματα, οι αγωνίες και οι αντιθέσεις του Ελληνισμού της περιοχής και το αρχείο των ημερολογίων από τις περιηγήσεις του Γεωργίου Λαμπάκη, που δεν πρόλαβε να δημοσιεύσει και αφορούν κυρίως χριστιανικά μνημεία κάθε περιόδου. Ο Γεώργιος Λαμπάκης, και λόγω της θέσης του, ως ιδιαίτερος Γραμματέας της βασίλισσας Όλγας, επιχειρεί να παίξει ένα ρόλο διαμεσολαβητικό ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας.

 Η έκθεση συνιστά να συνεργατικό εγχείρημα με πολυεπίπεδα αποτελέσματα.

Ημίεργη σχιστολιθική πλάκα, 5ος – 6ος αιώνας μ.Χ.

Η πλάκα βρέθηκε τυχαία από τον Γεώργιο Σωτηρίου

στον αρχαιολογικό χώρο της μεσαιωνικής Εφέσου (Αγιασολούκ).

- Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ΒΧΜ 2911. 

Ο Νετζάτι Τζουμαλί (1921-2001), στο ποίημά του «Αφιέρωση» του 1983, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «…Οι πόλεις αν ζήσουν στη μνήμη μας, θα ζήσουν με τους έρωτές τους…». Αυτή, λοιπόν, η επιστροφή στις ζωηρές και ξέγνοιαστες αναμνήσεις, οι κοινωνικές σχέσεις των ανθρώπων και η βιωμένη μνήμη είναι οι αφετηρίες για τη διοργάνωση αυτής της έκθεσης. Η ίδια η έκθεση αποτελεί παράλληλα ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο για τους φοιτητές του «Διεπιστημονικού Σεμιναρίου» του Δ.Π.Μ.Σ. «Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική». Στο πλαίσιο αυτό, οι φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με τις πραγματικές συνθήκες οργάνωσης μιας περιοδικής έκθεσης, σε συνεργασία με το πολύπειρο προσωπικό του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Με γνώμονα την πολυαισθητηριακή εμπειρία, δημιουργείται μια νεωτερική μουσειολογική και μουσειογραφική προσέγγιση που συνδυάζει: ιστορικά αρχειακά τεκμήρια, ψηφιακό οπτικοακουστικό υλικό και μια pop εκδοχή της Σμύρνης, μέσω ενός γκραφίτι, από τον νεαρό καλλιτέχνη Soteur - Σωτήρη Φωκέα.

Φωτογραφία με παιδιά πιθανόν από σχολείο ή σύλλογο στην Σμύρνη.

Αρχείο Οικογένειας Λαμπάκη. 

Η έκθεση χρησιμοποιεί το αρχείο του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη ως όχημα για να παρουσιάσει τη Σμύρνη, την πρωτεύουσα της Ιωνίας, την κοινωνία, τα μνημεία και τους ανθρώπους της ως παράδειγμα ανάμεσα στις υπόλοιπες πόλεις της Μικράς Ασίας. Αρχικά, σκιαγραφούνται το έργο και η προσωπικότητα του Γεωργίου Λαμπάκη, καθώς και οι γενικότερες ιστορικές και κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της δράσης του. Η περιοχή της Μικράς Ασίας, αλλά και ο τρόπος που την αντιλαμβάνεται ο Γεώργιος Λαμπάκης, μέσα από το βιβλίο του Οι Επτά Αστέρες της Αποκαλύψεως είναι το επόμενο σημείο ενδιαφέροντος για τον επισκέπτη. Η Σμύρνη, τα κτήρια, η κοινωνία, οι άνθρωποι εμφανίζονται μέσα από επιστολές, εφημερίδες, φωτογραφίες και καρτ-ποστάλ της εποχής των αρχών του 20ού αιώνα. Το τελευταίο μέρος της έκθεσης παρουσιάζει την πρόσληψη των μνημείων από τον Γεώργιο Λαμπάκη, που καταγράφει τα μνημεία της Μικράς Ασίας, αρχαία και βυζαντινά, την ανάδειξη του τόπου μαρτυρίου του αγίου Πολυκάρπου ως τόπου μνήμης για την ελληνική κοινότητα της πόλης, τη σημασία των ελληνικών επιγραφών και, τέλος, το ρόλο που έπαιξε η αρχαιολογία στο πλαίσιο της Μεγάλης Ιδέας. Το αρχείο του Γεωργίου Σωτηρίου, που φυλάσσεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, επιτρέπει την επέκταση της αφήγησης της έκθεσης έως πριν την καταστροφή του 1922, καθώς εκείνος διηύθυνε ανασκαφές στην περιοχή της Σμύρνης, την περίοδο της ελληνικής διοίκησης της περιοχής.

Διάρκεια έκθεσης: 23 Δεκεμβρίου 2022 έως 30 Απριλίου 2023

ΠΗΓΗ: ΒΧΜ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.12.2022.

Σμυρνη 20ος αιωνας μΧ βυζαντινολογος Λαμπακης Βυζαντινο και Χριστιανικο Μουσειο βυζαντιο ελληνικες κοινοτητες Μικρα Ασια 1922, εκθεμα αντικειμενο συλλογη Αρχειο Οικογενεια Λαμπακη 19ος ελληνικη κοινωνια κοινοτητα επιγραφη ναος αντικειμενα, επιστολη ελληνισμος ημερολογιο περιηγηση χριστιανικα μνημεια ιδιαιτερος Γραμματεας Βασιλισσα ολγα διαμεσολαβητης ελληνικο κρατος Νετζατι Τζουμαλι ποιημα μνημη αρχειακα τεκμηρια, γκραφιτι, Soteur Φωκεας πρωτευουσα Ιωνια Επτα Αστερες της Αποκαλυψεως Αποκαλυψης Αποκαλυψη κτηριο, ανθρωποι επιστολες, εφημεριδες, φωτογραφιες και καρτ ποσταλ αρχαια βυζαντινα μαρτυριο αγιος Πολυκαρπος μνημη αρχαιολογια Μεγαλη Ιδεα καταστροφη ανασκαφες Επιστολικον δελταριον καμηλιερηδες Επιστολικο δελταριο καμηλιερης καμηλα σχολειο συλλογος Σμυρνης Ημιεργη σχιστολιθικη πλακα, 5ος – 6ος Σωτηριου αρχαιολογικος χωρος μεσαιωνικη Εφεσος Αγιασολουκ μεσαιωνας ανασκαφη ΙΝ Αγιου Ιωαννου Θεολογου ιερος ναος Αγιος Ιωαννης Θεολογος κιονοκρανα γυαλινη φωτογραφικη πλακα γυαλινο αρνητικο φωτογραφιας κιονοκρανο υαλινη φωτογραφια υαλινο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ