Της Εύας Μονοχάρη
Οι κατάδες, αν δεν ξέρεις,
ούτε που σου πάει στο μυαλό τι μπορεί να είναι! Σίγουρα η πρώτη σκέψη σου δεν
πάει σε φαγητό, πόσο μάλλον σε Χριστουγεννιάτικο γλυκό!
Οι κατάδες της Σάμου είναι ένας από τους πιο ξεχωριστούς κουραμπιέδες, που ακόμη και αν έχεις μαύρα
μεσάνυχτα στην κουζίνα δεν υπάρχει περίπτωση να μην σου πετύχει!
Το βόρειο Αιγαίο το λατρεύω, τα καταπράσινα νησιά του, τις θάλασσες, την γαστρονομική τους παράδοση, τους ίδιους τους ανθρώπους…
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ, ΕΔΩ.
Πριν φτάσω στους μοναδικούς κατάδες, πριν μερικές ημέρες ζυμωσα και έφτιαξα τους κατάδες, την συνταγή όπου μου την είχε δώσει η Σαμιώτισσα κυρά-Αγγελική που έμενε στην παλιά μου γειτονιά, τότε μου είχε πει να βάλω ούζο στην ζύμη, έτσι και έκανα.Προχθές βρέθηκα στο Αθηνόραμα
Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις, ένας ευγενικότατος κύριος με ρώτησε αν θα ήθελα να
δοκιμάσω ούζο, το οποίο είναι από την Σάμο, τον ρώτησα για τους κατάδες κι
εκείνος αφού έγνεψε καταφατικά μου έδειξε μια γλυκύτατη ζαχαροπλάστισσα της Σάμου, η οποία μου είπε για τους κατάδες, τον μπακλαβά της Σάμου με αράπικο
φυστίκι (ανυπομονώ να τον φτιάξω!) και μου πρόσφεραν ένα μπουκάλι ούζο.
Το ούζο Ζαρμπάνη συνοδεύσε
τους κατάδες μου γευστικά όσο τους φωτογράφιζα και επειδή τα καλά πρέπει να
λέγονται σας το προτείνω ανεπυφύλακτα, δεν είναι μόνο ένα ωραιότατο ούζο, έχει
και μια ένα προσεγμένο μπουκάλι, πράγμα που σημαίνει οτι νοιάζονται για το
προϊόν τους, κυρίως όμως έχουν ευγένεια και καλή διάθεση προς τον καταναλωτή
όπως φάνηκε, γιατί εκτός από το καλό-ποιοτικό προϊόν, η ευγένεια είναι ένα
σπουδαίο και άξιο προσοχής σημείο !
Φέτος δεν θέλω κλασικό
κουραμπιέ, φέτος θα προτιμήσω τους γεμιστούς, μυρωδάτους σαμιώτικους!
Κατάδες, Παραδοσιακοί
Κουραμπιέδες Σάμου
° Έτοιμο σε: 60-70′
° Ποσότητα: 40 κομμάτια
Υλικά
για την ζύμη
640 gr. αλεύρι
120 ml. ελαιόλαδο
120 gr. βούτυρο
110 gr. ζάχαρη
120 ml. χυμό πορτοκάλι
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
3 κουταλιές της σούπας ούζο
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα
πορτοκαλιού
1 κάψουλα βανιλλίνη
1 κουταλιά της σούπας
ροδόνερο
Άχνη
Για την γέμιση
120 gr. καρύδια
80 gr. σουσάμι
1½ κουταλιές της σούπας μέλι
½ κουταλάκι του γλυκού
κανελογαρίφαλα
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα
πορτοκαλιού
Άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση βήμα-βήμα
Στο μίξερ χτυάμε το
ελαιόλαδο, το βούτυρο και την ζάχαρη να ασπρίσουν και μέχρι να αφρατέψουν, σε
δυνατή ταχύτητα.
Διαλύουμε την σόδα στον χυμό
πορτοκαλιού και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο Κελσίου.
Προσθέτουμε το ξύσμα και μια
κουταλιά της σούπας αλεύρι στο μείγμα του μίξερ.
Προσθέτουμε το ούζο, τον
χυμό, την βανιλλίνη, το ροδόνερο και σταδιακά το αλεύρι.
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν
ξεκολλάει απο τα τοιχώματα ή δεν κολλάει στα χέρια μας και είναι απαλή και
εύπλαστη.
Ετοιμάζουμε την γέμιση,
καβουρδίζουμε αρχικά το σουσάμι και κατόπιν σπάμε το καρύδι με το σουσάμι,
προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και το μέλι, ανακατεύουμε
καλά.
Χωρίζουμε την ζύμη σε
μικρότερα ομοιόμορφα κομμάτια. Με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε την ζύμη σε
κυκλικούς δίσκους. Κόβουμε με ένα κυκλικό κουπ πάτ και γεμίζουμε τους κατάδες.
Κλείνουμε καλά σε σχήμα
μισοφέγγαρο και αραδιάζουμε τους κατάδες σε ταψί.
Ψήνουμε για 25-30 περίπου
λεπτά στους 175ο Κελσίου.
Μόλις βγάλουμε τους
κουραμπιέδες, ζεστούς, τους ραντίζουμε με ροδόνερο και τους πασπαλίζουμε με
άχνη.
ΠΗΓΗ: Ε. Μονοχάρη «Κατάδες, παραδοσιακοί κουραμπιέδες Σάμου», Funky Cook, 8.12.2014. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.12.2014.
ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook