ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ-ΒΟΜΒΑ από την από την Γνωμοδοτική Επιτροπή Ανωτέρων Σχολών Χορού του υπ. Πολιτισμού!

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ-ΒΟΜΒΑ
από την από την Γνωμοδοτική Επιτροπή
Ανωτέρων Σχολών Χορού
του ΥΠΠΟΑ

Με την παρούσα επιστολή βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να υποβάλω την παραίτησή μου απο τη Γνωμοδοτική Επιτροπή Ανωτέρων Σχολών Χορού του ΥΠΠΟ στην οποία είμαι μέλος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022, με τίτλο «Καθορισμός προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο - Κλαδολόγιο)».

Το ΠΔ προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις στον χώρο του Πολιτισμού.

Ο λόγος είναι ότι στο σχετικό παράρτημα οι απόφοιτοι των Καλλιτεχνικών Σχολών της χώρας εντάσσονται τελικώς στη βαθμίδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), δηλαδή θεωρούνται κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου !

Θεωρώ ότι η στάση της πολιτείας είναι λανθασμένη και άδικη απέναντι σε ολόκληρο το φάσμα του Χορού: Βασικές Σπουδές (Ερασιτεχνικές) - Επαγγελματικές Σπουδές – Επάγγελμα.

Στην τελευταία συνεδρίαση της γνωμοδοτικής επιτροπής την Τετάρτη 7.12.2022 επανέλαβα την ανάγκη για εις βάθος μελέτη και επίλυση βασικών θεμάτων των σπουδών χορού και μου ζητήθηκε να καταγράψω τις προτάσεις μου. Θα τις συζητούσαμε με συναδέλφους αλλά μας πρόλαβε η υπογραφή του ΠΔ και μας άφησε έκπληκτους.

Εδώ και πολλά χρόνια, τα πτυχία των Καλλιτεχνικών Σχολών είναι αδιαβάθμητα, ένα κενό που κυρίως αφορά την κατάσταση μετά το 2003. Πάγιο αίτημα του κλάδου είναι να ρυθμιστεί αυτή η συνθήκη, μόνο που το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα λειτουργεί ισοπεδωτικά προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Εφόσον ο νόμος 1158/81 δεν έχει αντίκρισμα και το τρέχον ΠΔ κατατάσσει τους “πτυχιούχους” στην ουσία σε μη πτυχιούχους, δε βλέπω τη χρησιμότητα των γνωμοδοτικών επιτροπών, των εισαγωγικών εξετάσεων, των πτυχιακών εξετάσεων και γενικά των όσων μέχρι τώρα μας έδιναν τη λανθασμένη εντύπωση οτι κάποιος ενδιαφέρεται ουσιαστικά για τον χορό στην Ελλάδα.

Ως εκ τούτου, εκφράζω ανοιχτά τη διαμαρτυρία μου για αυτή την αδιαφορία και αρνούμαι να συναινέσω σε αυτή την κατάσταση, που οδηγεί στην εκ νέου υποβάθμιση εμού και της τέχνης που αγαπώ και υπηρετώ με θυσίες και μεράκι για τουλάχιστον 45 χρόνια.

Με τιμή

Έλενα Βακαλοπούλου

ΠΗΓΗ: Έλενα Βακαλοπούλου, 25.12.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.12.2022.

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ