Αρχαίο «υπερ-πλοίο» με 900 αμφορείς με κρασί από την Χίο, στην θάλασσα της Κύπρου! - του Γ. Λεκάκη

Αρχαίο «υπερ-πλοίο»
με 900 αμφορείς
με κρασί από την Χίο,
στην θάλασσα της Κύπρου…

Του Γιώργου Λεκάκη

Οι αρχαιολόγοι ξεκίνησαν έρευνα σε ένα από τα αρχαιότερα γνωστά αρχαία ναυάγιο, στα ανοιχτά της Κύπρου, το οποίο βυθίσθηκε με εκατοντάδες αμφορείς κρασιού, πριν από 2.350 χρόνια!

Ήταν ένα υπερ-πλοίο των αρχαίων χρόνων!

Κύπριοι θαλάσσιοι αρχαιολόγοι λένε ότι φαίνεται να είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ναυάγια στην περιοχή, με εκατοντάδες αμφορείς κρασιού που χρονολογούνται από τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ.

 «Έχουμε πολύ λίγα ναυάγια τόσο καλά διατηρημένα στην ανατολική Μεσόγειο που χρονολογούνται από την κλασσική περίοδο», εδήλωσε η δρ. Στέλλα Δεμέστιχα, επισκέπτρια λέκτορας υποβρύχιας αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Αρχαία και σύγχρονα ναυάγια των ελληνικών θαλασσών".

Οι ερευνητές βρήκαν 500 μεγάλους κεραμικούς αμφορείς κρασιού ή άλλα αγγεία, και πιστεύουν ότι άλλα 300 - 400 θα μπορούσαν να έχουν θαφτεί στην άμμο, μαζί με το κύτος του σκάφους. Το σχήμα τους υποδηλώνει ότι προέρχονται από την Χίο, είπε η κ. Δεμέστιχα.

 «Γνωρίζουμε ότι η Χίος φημιζόταν για το υψηλής ποιότητας κόκκινο κρασί της και πιστεύουμε ότι οι αμφορείς περιείχαν αυτό το κρασί». [Γνωστός ο αριούσιος οίνος, - από την θέση Άριος - ακόμη και από τον Όμηρο]. - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ...

Το κρασί ήταν το κύριο προϊόν του νησιού του βορείου Αιγαίου κατά την αρχαιότητα, το οποίο εξαγόταν σε χαρακτηριστικά αγγεία με στενό πάτο με μακρύ στέλεχος / λαιμό.

«Έχουμε επίσης σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε ότι το κύτος του πλοίου είναι καλά διατηρημένο στην άμμο», είπε.

Το ναυάγιο βρίσκεται περίπου 45 μ. βάθος, 2 χλμ. από την νότια ακτή της Κύπρου! [Θυμίζω πως ενώ πολύς λόγος γίνεται για την ΑΟΖ, ούτε η Κύπρος, ούτε η Ελλάς έχουν ορίσει Θαλάσια Αρχαιολογική Ζώνη - ΘΑΖ].

«Είναι το μεγαλύτερο ναυάγιο που έχουμε βρει στην Κύπρο μέχρι σήμερα», εδήλωσε ο κ. Παύλος Φλουρέντζος, διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

ΠΗΓΗ: M. Kambas «Cyprus researches millenia-old wine jars in wreck», Reuters30.5.2008. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.6.2008.

Αρχαιο υπερπλοιο αμφορεις κοκκινο κρασι Χιου, θαλασσα Κυπρου αρχαιολογος αρχαιοτερο αρχαια ναυαγιο, Κυπρος, αμφορεας κρασιου, 2.350 χρονια πριν πλοιο αρχαιολογια ναυαγια αμφορευς 4ος αιωνας πΧ ανατολικη Μεσογειος κλασσικη εποχη περιοδος υποβρυχια κεραμικος αμφορεις αγγειο αμμος, κυτος σκαφος ποιοτητα αριουσιος οινος ομηρος βορειο Αιγαιο αρχαιοτητα, εξαγωγη σχημα στενος πατος μακρυ στελεχος / λαιμος ΑΟΖ, Κυπρος, Ελλας Θαλασια Αρχαιολογικη Ζωνη θαζ αριος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ