Πινακίδα με γραφή 3.000 χρόνων στο Μεξικό! Οι Ινδιάνοι είχαν γραφή! - του Γ. Λεκάκη

Πινακίδα με γραφή
3.000 χρόνων στο Μεξικό!
Οι Ινδιάνοι είχαν γραφή!

Του Γιώργου Λεκάκη

Οι Ολμέκοι, η πρώτη πολύπλοκη κοινωνία στην Κεντρική Αμερική. Άκμασε στην νότια ακτή του Κόλπου του Μεξικού, ήδη από το 1200 π.Χ. και έως περίπου το 400 π.Χ.


Όταν οι χωρικοί στη Βερακρούζ του Μεξικού βρήκαν ένα γδαρμένο πέτρινο τετράγωνο μπλοκ, ενώ έφτιαχναν έναν δρόμο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, δεν μπορούσαν να φανταστούν πόσο σημαντικό ήταν.

Το 2006, η προσεκτική μελέτη της πινακίδας έδειξε ότι κατασκευάσθηκε από τους Ολμέκους και περιέχει το αρχαιότερο παράδειγμα γραπτής γλώσσας που βρέθηκε ποτέ στην Αμερική, έως τώρα - πριν από τα παραδείγματα γραφής των Ζαποτέκων, και μάλιστα κατά αρκετές εκατοντάδες χρόνια. Είναι γραμμένη στις αρχές του 10ου αι. π.Χ. (περί το 900 π.Χ.), την λεγομένη Μέση Κλασσική περίοδο, «αλλά μπορεί να είναι παλαιότερη», λένε…

Έτσι η πινακίδα αυτή φέρει μια από τις αρχαιότερες γραφές που βρέθηκαν ποτέ στο δυτικό ημισφαίριο!

Ανακαλύφθηκε στην μικρή πόλη του Cascajal, σε μικρή απόσταση από το κέντρο των Ολμέκων, το San Lorenzo…

Είναι από σερπεντίνη, ένα ημίσκληρο πέτρωμα. Οι ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ της είναι 14 1/8 x 8 1/4 x 5 1/8 ίντσες, βάρους 11,8 κιλά.

Οι ερευνητές αναζήτησαν μοτίβα στα ιερογλυφικά για να προσδιορίσουν εάν η πινακίδα περιείχε κάτι περισσότερο από όμορφες εικόνες. «Είναι γραφή, και όχι απλώς εικονογραφία ή μια ακολουθία συμβόλων», λέει ο Stephen Houston, αρχαιολόγος (Πανεπιστήμιο Brown). Η πινακίδα έχει όλα τα χαρακτηριστικά της γραπτής γλώσσας, λέει, συμπεριλαμβανομένων του συντακτικού, της σειράς λέξεων και της επανάληψης.

Από τα 28 γλυφικά , πολλά επαναλαμβάνονται. Αν και αρκετά από τα σύμβολα είναι γνωστά από άλλα τεχνουργήματα των Ολμέκων, οι ερευνητές είναι δύσπιστοι σχετικά με την αποκρυπτογράφηση του κειμένου και δεν γνωρίζουν πώς σχετίζεται με τις γλώσσες των Mixe-Zoquean, που ίσως μιλούσαν οι Ολμέκοι.

Αλλά άλλα χαρακτηριστικά της πινακίδας μπορούν να πουν στους αρχαιολόγους κάτι για το πώς χρησιμοποιήθηκε. Το σχετικά μικρό της μέγεθος και η αχνή γραφή υποδηλώνουν ότι επρόκειτο για ιδιωτικό έγγραφο και όχι για επιγραφή δημόσιου μνημείου. Επί πλέον, επειδή η επιφάνεια γραφής είναι ελαφρώς κοίλη, το μπλοκ μπορεί να έχει τριφτεί και ξαναγραφεί, μια πρακτική που δεν έχει ξαναγίνει σε αυτό το μέρος του κόσμου.

Η πινακίδα Cascajal τερματίζει την συζήτηση για το εάν οι Ολμέκοι είχαν γραπτή γλώσσα και προτείνει ότι ήταν σε θέση να αναπτύξουν ένα κωδικοποιημένο νομικό σύστημα, να μεταδίδουν θρησκευτικές τελετουργίες και να διεξάγουν επικοινωνία και εμπόριο σε μεγάλες αποστάσεις.

ΠΗΓΗ: «The Cascajal Block», AJA, vol. 60, αρ. 1, Ιανουάριος/Φεβρουάριος 2007. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.3.2007.

Πινακιδα αρχαια γραφη 3.000 χρονια πριν, Μεξικο Ινδιανοι Ολμεκοι / Olmec, Κεντρικη Αμερικη Κολπος του Μεξικο 1200 400 πΧ Βερακρουζ Μεξικου πετρινο τετραγωνο μπλοκ, 1990, 2006, πινακιδιο αρχαιοτερο γραπτη γλωσσα ζαποτεκοι Zapotec, 10ος αιωνας 900 Μεση Κλασσικη περιοδος, αρχαιοτερη γραφη γραφες δυση δυτικο ημισφαιριο πολη κασκαγιαλ Cascajal, σαν λορεντσο San Lorenzo σερπεντινης, ημισκληρο πετρωμα ιερογλυφικα εικονες εικονογραφια ακολουθια συμβολικη αρχαιολογια συντακτικο σειρα λεξη επαναληψη 28 γλυφικα, γλυφικο συμβολα συμβολο τεχνουργημα αποκρυπτογραφηση κειμενο Mixe Zoquean, μιξ ζοκεαν ζοκουεαν αχνη ιδιωτικο εγγραφο επιγραφη δημοσιο μνημειο γραπτα κωδικοποιημενο νομικο συστημα, θρησκευτικη τελετουργια επικοινωνια εμποριο Ινδιανικη Ινδιανικα Ινδιανικο Veracruz Olmecs glyphs Serpentine Mexico
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ