Καρυάτιδες με …τζατζίκι - του Γ. Χ. Κουριαννίδη

Καρυάτιδες με …τζατζίκι

Του Γιάννη Χ. Κουριαννίδηendohora@yahoo.gr

δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» 

Διαβάσαμε πρόσφατα ανακοίνωση του Μουσείου Ακροπόλεως με την οποία μας προσκαλούσε να γιορτάσουμε την … Τσικνοπέμπτη στον χώρο του εστιατορίου του, με «λαχταριστά ορεκτικά, φρέσκιες σαλάτες και ποικιλίες κρεατικών». Ελάτε, λοιπόν, μας λένε οι υπεύθυνοι του μουσείου, στην … χασαποταβέρνα του Μουσείου Ακροπόλεως, να το τσούξουμε με ολίγην αίγλη Καρυάτιδων! Να μπαίνουμε δηλαδή σιγά – σιγά στο κλίμα, του πώς δηλαδή ονειρεύονται οι αρμόδιοι να εκτεθούν κάποια στιγμή και τα κλεμμένα γλυπτά μας του Παρθενώνα, σε περίπτωση που αυτά κάποτε μας τα επιστρέψουν!

Κι αν βιαστεί κανείς να αναφωνήσει «είναι τρελοί αυτοί οι Αθηναίοι», ας μη το κάνει, γιατί αυτό είναι μία από τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης των Μουσείων της πατρίδας μας, σύμφωνα με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή (Ν. 5021/2023). Με τον νόμο αυτόν, υποτίθεται ότι «εκσυγχρονίζεται η μουσειακή πολιτική και διευθετούνται ζητήματα διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς», ενώ παρέχεται «κρατική ασφάλιση της κινητικότητας των πολιτιστικών αγαθών»!

Τα 5 μεγάλα μουσεία που ιδιωτικοποιούνται μετατρεπόμενα σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο των Αθηνών και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ το οποίο έχει μάλιστα κριθεί ως ένα από τα ωραιότερα μουσεία του κόσμου! Οπότε, είναι πολύ πιθανό να βιώσουμε σύντομα αντίστοιχες καταστάσεις και στα εν λόγω μουσεία. Ενδεικτικά παραθέτω φωτογραφία από το Βρετανικό Μουσείο (από την ιστοσελίδα «ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ», του Γ. Λεκάκη).

Πρόκειται για την αίθουσα όπου φιλοξενείται το Μνημείο των Νηρηίδων, το οποίο είναι κλεμμένο από την αρχαία ελληνική Λυκία της Μικράς Ασίας. Το Μνημείο χρησιμεύει ως ντεκόρ για γάμους, δεξιώσεις και άλλα τοιαύτα!

Αυτά όλα βεβαίως είναι το έλασσον. Το πιο σημαντικό είναι ότι με το νέο νόμο τα μουσεία γίνονται ΝΠΔΔ, φεύγουν δηλαδή από τα χέρια της αρχαιολογικής υπηρεσίας και διορίζονται πλέον οι διοικήσεις τους από την κυβέρνηση. Αναλαμβάνουν δηλαδή τη διοίκησή τους χρυσοπληρωμένα στελέχη, με μοναδικό κριτήριο το κέρδος. Και πού αλλού μπορεί να είναι το μεγαλύτερο κέρδος από τη φυγάδευση των αρχαιοτήτων στο εξωτερικό για πολυετείς εκθέσεις, κάτι που μέχρι σήμερα είναι πολύ δύσκολο να γίνει και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις! Με τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ ανοίγει πλέον ορθάνοιχτα ένα παράθυρο για να γίνει αυτό πολύ εύκολο.

Αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος, ότι η διαφυγή εκθεμάτων από τα ελληνικά μουσεία σε άλλες χώρες, είναι κάτι που και τον τουρισμό θα πλήξει, αλλά και (κυρίως) θα θέσει σε κινδύνους την ασφάλειά τους. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία, οι Δήμοι, ξενοδοχειακοί και λοιποί τουριστικοί φορείς πρέπει συντονισμένα να διαμαρτυρηθούν άμεσα στην κυβέρνηση για την εξέλιξη αυτή και να ζητήσουν να διασφαλιστεί η παραμονή στη χώρα μας όλων των εκθεμάτων. Παράλληλα, θα πρέπει να απαιτήσουν να απαγορευτεί η χρήση τους με οποιονδήποτε άλλον τρόπο πέραν του εκθεσιακού και επιμορφωτικού.

Εικόνες όπως αυτή από το Βρετανικό Μουσείο, αλλά και πρωτοβουλίες όπως αυτή στο Μουσείο Ακροπόλεως απαξιώνουν την έννοια και τη σημασία της πολιτισμικής κληρονομιάς μας και εκχυδαΐζουν τον τρόπο αξιοποίησής τους, που απαιτεί σεβασμό σε ό,τι αυτή εκφράζει πνευματικά και αισθητικά. Μας δίνεται μία ευκαιρία να αποδείξουμε ως πολίτες ότι είμαστε άξιοι αυτής της κληρονομιάς. Ας μη την αφήσουμε να πάει (και αυτή) χαμένη…

ΠΗΓΗ: εφημ. «Δημοκρατία», 22.2.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 23.2.2023.

Καρυατιδες τζατζικι Κουριαννιδης, Μουσειο Ακροπολεως Τσικνοπεμπτη εστιατοριο Ακροπολης, καρυατιδα κλεμμενα γλυπτα Παρθενωνας, επιστροφη Αθηνα ιδιωτικοποιηση Μουσεια νομος ψηφος Βουλη Ν 5021/2023 μουσειακη πολιτικη διαχειριση πολιτιστικη κληρονομια κρατικη ασφαλιση πολιτιστικα αγαθα Νομικο Προσωπο Δημοσιου Δικαιου ΝΠΔΔ, Εθνικο Αρχαιολογικο Αθηνας Αρχαιολογικο Θεσσαλονικη Ηρακλειου, Βυζαντινο και Χριστιανικο Αθηναι Βυζαντινου Πολιτισμου Θεσσαλονικης, Βρετανικο Μουσειο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ