Δυο συλλεκτικές εκδόσεις στην μνήμη του δικαστού Γ. Χ. Παναγιωτόπουλου

Δυο συλλεκτικές εκδόσεις
στην μνήμη του δικαστού
Γ. Χ. Παναγιωτόπουλου

Το 2022 κυκλοφόρησαν από τον εκδοτικό οίκο Σάκκουλα δυο συλλεκτικές εκδόσεις αφιερωμένες στην μνήμη του ποριώτικης καταγωγής Γιώργου Χ. Παναγιωτόπουλου, ενός δικαστού από τους πιο σημαντικούς της γενεάς του, που ανήλθε και στο ύπατο αξίωμα του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σε αναγνώριση της μεγάλης, ανεκτίμητης, πολυετούς προσφοράς του στην Δικαιοσύνη, στην νομική επιστήμη και στην ελληνική κοινωνία, η ανταπόκριση και η απόδοση τιμής από συναδέλφους, συνεργάτες και φίλους είναι μεγάλη και οδήγησε στις πολύτιμες αυτές εκδόσεις.

Λίγα επί μέρους σχόλια για κάθε έκδοση:

Α. Στο ένα βιβλίο, έναν ογκώδη τόμο με τίτλο ‘’Συ και δικαστής άριστος’’, περιλαμβάνονται 105 μελέτες ακαδημαϊκών, δικαστών, καθηγητών πανεπιστημίων, επιστημόνων διαφόρων επιστημονικών κλάδων με τους οποίους συνεργάσθηκε, και φίλων του που τιμούν με τις μελέτες τους την μνήμη του.

Ο τίτλος του βιβλίου προέρχεται από επαινετική φράση Βυζαντινού αξιωματούχου του 14ου αιώνα σε επιστολή του προς έναν επάξιο δικαστή της εποχής του.

Οι μελέτες παρουσιάζονται κατά την αλφαβητική σειρά των ονομάτων των συγγραφέων. Honoris causa προηγούνται οι συμβολές

            - του π. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου,

            - του επί τιμή καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών, του τ. πρωθυπουργού, αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως κ. Παναγιώτη Πικραμμένου

και

            - του τ. αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως και υπουργού κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, καθηγητή της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Λόγω της ποριώτικης καταγωγής της μητέρας του τιμωμένου Γ. Χ. Παναγιωτόπουλου, στα σύμμεικτα ανθολογήθηκαν και δυο μελέτες που αφορούν το νησί την ιστορική περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Η μία, γραμμένη από τον Ποριώτη δικηγόρο και ιστορικό ερευνητή Αντώνη Βιρβίλη, έχει τίτλο «Ο Διπολισμός της Ποριώτικης Κοινωνίας στο Κίνημα του 1831 – ‘’Η των ονομάτων επίσκεψις’’ – Προβληματισμοί και υποθέσεις», και αφορά στην ολέθρια πόλωση που επικρατούσε μεταξύ των τότε κατοίκων του νησιού και τους χώριζε σε Κυβερνητικούς και Αντιπολιτευόμενους τον Κυβερνήτη Ιω. Καποδίστρια - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Επίτομος βιογραφία του Ιωάννη Καποδίστρια" - μέσα σε ένα ευρύτερο εμφυλιοπολεμικό περιβάλλον που οδήγησε και στα τραγικά γεγονότα του Αυγούστου.

Η δεύτερη μελέτη, γραμμένη από την καθηγήτρια Ιστορίας ΕΚΠΑ και σύζυγο του τιμωμένου δικαστή Κέλλυ Μπουρδάρα, έχει τίτλο «Οι ‘’Νόμοι’’ του Πόρου το 1818». Στην μελέτη αναλύεται η εθιμική νομοθεσία που ίσχυε προεπαναστατικά στην κοινωνία του νησιού και απορρέει από τον ‘’Κώνδηκα του Κοινού του Πόρου’’ του ιστορικού Αρχείου του Ποριώτη προκρίτου Κωσταντίνου Λογοθέτη Δουζίνα περιόδου 1803 - 1831, την έκδοση του οποίου έχει ήδη επιμεληθεί η ίδια συγγραφέας και ιστορικός.

Β. Το άλλο βιβλίο περιλαμβάνει τα κείμενα των ομιλιών που εκφωνήθηκαν σχετικά με τη ζωή και το έργο του εκλιπόντος σε επιστημονική εκδήλωση στη μνήμη του στον αύλειο χώρο του Παντείου Πανεπιστημίου στις 29.6.2021 και οργανώθηκε από τον δικαστικό κόσμο σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και την Εταιρεία Διοικητικών Μελετών.

Η έκδοση περιλαμβάνει τις επιστημονικές εισηγήσεις από την Πρόεδρο του Σ.τ.Ε. και την Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου που προηγήθηκαν, τις ομιλίες για την ζωή και το έργο του τιμωμένου, και εκείνες που ακολούθησαν σε δυο επόμενες συνεδρίες για την κοινωνική ασφάλιση και την αστική ευθύνη του κράτους, θέματα με τα οποία είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα κατά τη δικαστική του σταδιοδρομία ο Γ. Παναγιωτόπουλος. Τέλος η σύζυγος του, καθηγήτρια Νομικής ΕΚΠΑ, συνόψισε τα όσα ελέχθησαν σε δυο σημαντικότερα σημεία:

α. Στη χάραξη νέων δρόμων σε δύσκολα και πρωτόγνωρα δικαστικά θέματα και με πνεύμα συνεργασίας με τους συναδέλφους του, και

β. Στην αγάπη και τη μέριμνα για τους νέους δικαστικούς λειτουργούς, τους οποίους με υπομονή ενημέρωνε για τα καθήκοντά τους, εμφυσώντας σε αυτούς την αγάπη και τον σεβασμό προς το Δικαστήριο.

ΠΗΓΗ: Δημοτική βιβλιοθήκη Πόρου, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 23.2.203.

συλλεκτικη εκδοση δικαστικος Παναγιωτοπουλος 2022 εκδοσεις Σακκουλα νησι πορος δικαστης προεδρος Συμβουλιο της Επικρατειας Δικαιοσυνη, νομικη επιστημη ελληνικη κοινωνια, επαινετικη φραση Βυζαντινος αξιωματουχος 14ος αιωνας μχ επιστολη Ελληνικη Δημοκρατια Παυλοπουλος πρωθυπουργος Πικραμμενος Βενιζελος συμμεικτα ανθολογια νησος ιστορια Ελληνικη Επανασταση 1821 δικηγορος Βιρβιλης, Διπολισμος Ποριωτικη Κινημα του 1831 πολωση Κυβερνητικος Αντιπολιτευομενος Κυβερνητης καποδιστριας εμφυλιος πολεμος Αυγουστος Μπουρδαρα, Νομοι Πορου 1818 εθιμικη νομοθεσια προεπαναστατικα χρονια κωδικας Κωνδηκας του Κοινου του Πορου κοινο ιστορικο Αρχειο προκριτος Λογοθετης Δουζινας 1803 ομιλια Παντειο Πανεπιστημιο Εταιρεια Διοικητικων Μελετων εκδοση ΣτΕ κοινωνικη ασφαλιση αστικη ευθυνη του κρατους, δικαστικα θεματα δικαστικος λειτουργος, Δικαστηριο Δημοτικη βιβλιοθηκη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ