Αποξηλώθηκε ιστορικό διατηρητέο λιθόστρωτο στο Κάστρο Ιωαννίνων, από τον ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς επίβλεψη αρχαιολόγου!!! - του Γ. Λεκάκη

Αποξηλώθηκε ιστορικό
διατηρητέο λιθόστρωτο
στο Κάστρο Ιωαννίνων,
από τον ΔΕΔΔΗΕ,
χωρίς επίβλεψη αρχαιολόγου!!!

Του Γιώργου Λεκάκη

Απάντηση της υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη στην με αριθμό πρωτοκόλλου 1896/24.1.2023 ερώτηση με θέμα: «Λιθόστρωτο αιώνων ξηλώνεται στην Καστροπολιτεία Ιωαννίνων».

Το λιθόστρωτο κάποτε...

«Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 1896/24.1.2023 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Εντός του αρχαιολογικού χώρου του Κάστρου Ιωαννίνων, που έχει χαρακτηριστεί ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο και αρχαιολογικός χώρος μετά των εν αυτώ οικοδομημάτων και οδών» (ΦΕΚ 35/Β/2-2-1962), υλοποιείται από τον ΔΕΔΔΗΕ υποέργο για την υπογειοποίηση δικτύων στην πλατεία Γλυκήδων και στις οδούς Ιστορικού Προκοπίου, Γλυκήδων και Σουγδουρή, στο πλαίσιο της πράξης «Διασύνδεση, ανάπλαση, αναβάθμιση και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων, υφιστάμενου δικτύου πεζόδρομων, κοινόχρηστων οδών και πλατειών στο Κάστρο Ιωαννίνων». Οι εργασίες που αφορούν στο ανωτέρω υποέργο έχουν εγκριθεί με την αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΙΩΑ/708742/504790/7344/07-02-2020 Απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων (ΑΔΑ: ΨΠΘ14653Π4-Ζ5Μ).

Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, στις 16 Δεκεμβρίου 2022, διαπιστώθηκε η πραγματοποίηση εκσκαφικών εργασιών από τον ΔΕΔΔΗΕ, και συγκεκριμένα η αποξήλωση λιθόστρωτου τμήματος στην οδό Σουγδουρή, εντός του Κάστρου, χωρίς προηγούμενη επίβλεψη από την Εφορεία, όπως προβλέπεται στους όρους της ανωτέρω Απόφασης. Κατόπιν τούτου, η Εφορεία προέβη σε προσωρινή διακοπή των εργασιών και ήρθε σε επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ και τον Δήμο Ιωαννιτών, φορείς υλοποίησης της πράξης, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα της αποκατάστασης του λιθόστρωτου. Σύμφωνα με την Εφορεία, η αποκατάσταση του λιθόστρωτου θα γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών φωτισμού της οδού από τον Δήμο Ιωαννιτών, με βάση τη λεπτομερή φωτογραφική αποτύπωση που έχει προηγηθεί της έναρξης των εργασιών, και σύμφωνα με τις υποδείξεις της Εφορείας.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ
».

Για την ιστορία η ερώτηση είχε ως εξής:

«Κυρία Υπουργέ,

Όπως ενημερωθήκαμε από κατοίκους Ιωαννίνων και βάσει τοπικών δημοσιευμάτων, πρόσφατα και κατά τη διάρκεια εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ διαπιστώθηκε, στην Καστροπολιτεία Ιωαννίνων και μεταξύ της Ακρόπολης του Ιτς Καλέ και του Δημοτικού Μουσείου, αφαίρεση λιθόστρωτου δρόμου τριακοσίων (300) ετών. Όταν έκπληκτοι οι περίοικοι αντιλήφθηκαν τη χρήση σκαπτικών μηχανημάτων και εκσκαφέων από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, επικοινώνησαν με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και σε προφορική ενημέρωση προς αυτήν δηλώθηκε άγνοια εξ αυτής για τα πεπραχθέντα του ΔΕΔΔΗΕ.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Πώς προτίθεστε να διαχειριστείτε την αυθαιρεσία του ΔΕΔΔΗΕ και πώς εν γένει θα αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν εκ της δεδομένης πια αποξήλωσης του εν λόγω λιθόστρωτου δρόμου (καλντεριμιού), προκειμένου να επανέρθει στην πρότερή του κατάσταση;».

ΠΗΓΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ & ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ, Μπουμπουλίνας 20-22, 106 82, τηλέφωνο: 2131322-362, 363, 368, τηλεομοιότυπο (και όχι… Fax): 210 - 82.01.426, email: atneke@culture.gr

Εσωτερική Διανομή:

1.                Γραφείο Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού

2.                ΓΔΑΠΚ

3.                ΕΦΑ Ιωαννίνων

4.                ΥΝΜΤΕ Ηπείρου.

Αποξηλωση ιστορικο διατηρητεο λιθοστρωτο Ιωαννινα, ΔΕΔΔΗΕ, επιβλεψη Αρχαιολογια ξηλωμα Καστροπολιτεια Ιωαννινων Βελοπουλος αρχαιολογικος χωρος Καστρο Γιαννενα ιστορικα διατηρητεα μνημεια αρχαιολογος οικοδομη οδοι 1962, υποεργο υπογειοποιηση δικτυων πλατεια Γλυκηδων οδος Ιστορικου Προκοπιου, Γλυκηδων Σουγδουρη, Διασυνδεση, αναπλαση, αναβαθμιση κοινοχρηστοι χωροι δικτυο πεζοδρομος, πλατειες 2020 Εφορεια Αρχαιοτητων Ιωαννινων 2022, εκσκαφη Καστρου, Δημος Ιωαννιτων, αποκατασταση φωτισμος φωτογραφικη αποτυπωση Υπουργος Πολιτισμου ΜΕΝΔΩΝΗ Καστροπολιτεια Ακροπολη Ιτς Καλε Δημοτικο Μουσειο αφαιρεση λιθοστρωτου δρομου ζημια καλντεριμι ηπειρος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ