Μας επέστρεψαν 15 αρχαία αντικείμενα με δικαστική απόφαση της Γενεύης κατά γνωστού εμπόρου αρχαιοτήτων

Μας επιστρέφουν
15 αρχαία αντικείμενα
με δικαστική απόφαση της Γενεύης
κατά γνωστού εμπόρου αρχαιοτήτων

Επαναπατρίζονται στην Ελλάδα από την Ελβετία 15 αρχαία αντικείμενα που χρονολογούνται από την προϊστορική μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο, τα οποία ανακτήθηκαν κατόπιν δικαστικής απόφασης στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας, στο δικαστήριο της Γενεύης κατά γνωστού εμπόρου αρχαιοτήτων [σ.σ.: Το όνομά του δεν δόθηκε στην δημοσιότητα από το ΥΠΠΟΑ!!!].

Ρυτά πήλινα με κεφαλή αγριόχοιρου.
Πρώιμων κλασικών χρόνων.

Πρόκειται για ειδώλια, πήλινα και χάλκινα αγγεία, ένα χρυσό διάδημα με φύλλα δάφνης, ένα κορμό γυμνής ανδρικής νεαρής μορφής, ένα χάλκινο αγαλματίδιο γυμνού αθλητή, ένα ζεύγος χάλκινων περικνημίδων και ένα αργυρό νόμισμα (στατήρας).

Κύλιξ 6ος αι. π.Χ. ​Μελανόμορφη τύπου Σιάννων.
Εικονίζει πυγμαχία, παρουσία κριτών
Στον τόντο απεικονίζεται αλέκτωρ.

Τα αντικείμενα αυτά τελούσαν υπό συντηρητική κατάσχεση από τις Αρχές της Γενεύης. Το ΥΠΠΟΑ, αφού ενημερώθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας για την υπόθεση, όρισε πληρεξούσιο δικηγόρο  [σ.σ.: Το ΥΠΠΟΑ δεν έχει δικές του νομικές υπηρεσίες;;;], προκειμένου να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στο σύνολο των αντικειμένων που ήταν υπό κατάσχεση. Ανάμεσά τους διαπιστώθηκε η ύπαρξη 15 αρχαιοτήτων ελληνικού ενδιαφέροντος. Μετά την σχετική τεκμηρίωση, με δικαστική απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2022, τα αντικείμενα αυτά αποδόθηκαν οριστικά στο ελληνικό κράτος, ως προϊόντα παράνομης διακίνησης.

Μαρμάρινος κορμός άνδρα, νεαρού γυμνού, πιθανότατα Έρωτος.
Ρωμαϊκών χρόνων.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, δίνει μεγάλη σημασία στον επαναπατρισμό κάθε πολιτιστικού αγαθού το οποίο συνδέεται αναπόσπαστα με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στον γενέθλιο τόπο τους [σ.σ.: Όχι γενικώς και οριζοντίως. Σφάλλει η υπούργος! Τα κλεμμένα αρχαία πρέπει να επιστρέφονται στον γενέθλιο τόπο τους, μόνο εάν αυτός συνεχίζει να κατοικείται από τον λαό που τα γέννησε. Άρα γε γνωρίζουμε από ποιες συγκεκριμένες περιοχές εκλάπησαν τα εν λόγω επαναπατρισθέντα; Υπάρχει η ταυτότητά τους; Ή εχάθη, ως συνήθως συμβαίνει με τους λαθρεμπόρους αρχαίων; Εάν ισχύει το δεύτερο, πώς τεκμηριώθηκαν και επαναπατρίσθηκαν στην Ελλάδα; Ήταν αρκετή η γενική παραδοχή της ελληνικής τους καταγωγής; Εάν ναι, τότε ανοίγονται νέοι μεγάλοι δρόμοι...] πέρα από οικουμενικό ζήτημα, αποτελεί ηθική υποχρέωση μεταξύ των λαών στο πλαίσιο του σεβασμού και της προστασίας της κοινής παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς. 

Διάδημα χρυσό, με φύλλα δάφνης, ελληνιστικών χρόνων.
Η αναγκαιότητα επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα ή με διαδικασίες αμφιβόλου νομιμότητας υπαγορεύεται από τις θεμελιώδεις αρχές των διεθνών συμβάσεων, ανεξαρτήτως χρονικών ορίων ή περιορισμών. Εκτός από τα προϊόντα αρχαιοκαπηλίας με τη στενή έννοια του όρου, υπάρχουν αρχαιότητες που έχουν απομακρυνθεί και σε κάθε περίπτωση με τρόπο επαχθή για το μνημείο ή το αρχαιολογικό περιβάλλον στο οποίο εντάσσονται. Εργαζόμαστε συστηματικά στη βάση ενός ολιστικού σχεδίου διαχείρισης, με κύριους άξονες: Τη διεύρυνση της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών, την πάταξη της παράνομης διακίνησης και την επιστροφή των ελληνικών αρχαιοτήτων στον τόπο τους.

Ζεύγος χάλκινων περικνημίδων, με οπές στο άνω μέρος του κάθε σκέλους
για την στερέωση της εσωτερικής επένδυσης
Κλασσικών χρόνων.

Η αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, σε συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, εργάζεται, ακούραστα και με προσήλωση, προκειμένου να πετύχει τόσο την επιστροφή των παρανόμως διακινηθέντων μνημείων αλλά και την ευαισθητοποίηση κάθε πολίτη, στο πρόβλημα της αρχαιοκαπηλίας. Η προσπάθεια αυτή έχει αποδώσει πολύ σημαντικά αποτελέσματα και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη επιτυχίες. Θέλω να ευχαριστήσω τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Γενεύη κ. Αλέξανδρο Γεννηματά για την καθοριστική συμβολή του στην ανάδειξη της υπόθεσης και τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων, τον πληρεξούσιο δικηγόρο του Ελληνικού Δημοσίου κ. Ρωμανό Σκανδάμη, καθώς και για τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε στην αίσια έκβαση της υπόθεσης αυτής, την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, καθώς και τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών για όλες τις ενέργειές της».

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.2.2023.

Αττικός μελανόμορφος κιονωτός κρατήρ,
που αποδίδεται στην ομάδα του αγγειογράφου Λυδού.
Στην κυρία όψη απεικονίζεται σκηνή πάλης του Ηρακλέους
με τον κένταυρο Νέσσο. 
Γύρω στα μέσα του 6ου αι. π.Χ.

επιστροφη αρχαια αντικειμενα δικαστικη αποφαση Γενευη εμπορος αρχαιοτητων ​επαναπατρισμος Ελλαδα Ελβετια αντικειμενο προιστορια ρωμαικη περιοδος, εποχη ανακτηση δικαστηριο ποινικη διαδικασια Γενευης εμπορια αρχαιοτητες ΥΠΠΟΑ ειδωλια, πηλινα χαλκινα αγγεια, χρυσο διαδημα φυλλα δαφνης, κορμος γυμνος ανδρας νεαρος χαλκινο αγαλματιδιο γυμνοι αθλητης, ζευγος χαλκινες περικνημιδες αργυρο νομισμα στατηρας στατηρ συντηρητικη κατασχεση 2022, ελληνικο κρατος, προιοντα προιον παρανομη διακινηση Υπουργος Πολιτισμου Μενδωνη, Υπουργειο Πολιτισμου πολιτιστικο αγαθο πολιτιστικα αγαθα πολιτιστικη κληρονομια οικουμενικο ζητημα, ηθικη υποχρεωση σεβασμος προστασια κοινη παγκοσμια παρανομα νομιμοτητα διεθνης συμβαση αρχαιοκαπηλια μνημειο αρχαιολογικο περιβαλλον Ελβετικη Αρχαιολογικη Σχολη Αττικος μελανομορφος κιονωτος κρατηρας κρατηρ ομαδα του αγγειογραφος Λυδος παλη Ηρακλης κενταυρος Νεσσος 6ος αιωνας πΧ Ζευγος χαλκινη περικνημιδα οπη σκελος στερεωση εσωτερικη επενδυση Κλασσικα χρονια δαφνης ελληνιστικα ερωτας ερως αγαλμα Κυλιξ μελανομορφη κυλικα τυπου Σιαννων πυγμαχια, κριτης τοντο κοκορας κοκκορας αλεκτωρ πυγμαχος πυγμαχοι Ρυτο πηλινο κεφαλη αγριοχοιρος πρωιμα καπρος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ