Ο βασιλιάς της Σουηδίας έκλεψε θραύσμα αρχαίου σφραγιδοκύλινδρου από την Ασίνη Αργολίδος και η Σουηδία, μετά από 100 χρόνια, το επέστρεψε… Τα υπόλοιπα κλεμμένα εξ Ελλάδος που βρίσκονται στην Σουηδία;

Ο βασιλιάς της Σουηδίας
έκλεψε θραύσμα
αρχαίου σφραγιδοκύλινδρου
από την Ασίνη Αργολίδος
και η Σουηδία, μετά από 100 χρόνια,
το επέστρεψε…
Τα υπόλοιπα κλεμμένα εξ Ελλάδος
που βρίσκονται στην Σουηδία;

Έπειτα από 100 χρόνια παραμονής στο Μουσείο της Ουψάλα, το θραύσμα του μοναδικού πήλινου σφραγιδοκύλινδρου της Ασίνης, από την εποχή του Χαλκού, επιστρέφει στον γενέθλιο τόπου του στην Αργολίδα και επανενώνεται με το θραύσμα που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείου του Ναυπλίου. Το θραύσμα παρέδωσε στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα Johan Borgstam, στη διάρκεια ειδικής τελετής.

Το θραύσμα του πήλινου σφραγιδοκύλινδρου βρέθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής ανασκαφής που ξεκίνησε ο τότε διάδοχος του σουηδικού θρόνου, Gustaf Adolf, και μετέπειτα βασιλιάς Gustaf VI Adolf

......................................................

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Οι Σουηδοί με ανασκαφές έχουν "αφαιρέσει" (κυρίως) την Αργολίδα. Μέχρι και επί Κατοχής. Και μάλιστα επίσημοι ανασκαφείς, γόνοι βασιλικοί... - βλ. Γ. Λεκάκης "Αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών στην Ελλάδα επί Κατοχής".

...........................................................

Το θραύσμα βρίσκονταν στην κατοχή του Μουσείου του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στην Σουηδία, αλλά η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει την άδεια προκειμένου να παραδοθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου.

Στον χαιρετισμό της, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ανέφερε: «Ομολογώ ότι για εμένα προσωπικά, αυτή είναι μια πολύ χαρούμενη στιγμή, επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε μια όχι τυπική και συνηθισμένη τελετή, αλλά σε μια τελετή που, πρώτα απ' όλα, επιβεβαιώνει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις στενές σχέσεις που συνδέουν την Ελλάδα και τη Σουηδία και στον πολιτισμό. Ξεκινώντας από τις ανασκαφές της Ασίνης, όπου το 1922 συμμετείχε και ο διάδοχος Gustaf Adolf, του σουηδικού θρόνου, η ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία συνεργάζεται εξαιρετικά και πολύ αποδοτικά με το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Η Ασίνη είναι ένα ιδιαίτερο μέρος. Είναι λίγο κρυμμένο, αλλά την ίδια στιγμή παρά πολύ φανερό. Αποκαλύπτει μία πάρα πολύ παλιά φάση του ελληνικού πολιτισμού, 4.000 π.Χ, συγχρόνως, όμως, είναι ένας κρίκος, στη μακρά αλυσίδα της ιστορικής διάρκειας αυτού του πολιτισμού. Ο συγκεκριμένος σφραγιδόλιθος μας επέτρεψε να δούμε και να αντιμετωπίσουμε μαζί, τις κοινές αρχές και τις κοινές αξίες της προστασίας και της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Δύο τμήματα ενός μικρού μνημείου, το οποίο, όμως, είναι πάρα πολύ μεγάλο στη σημασία του, ενώνονται στο πρωτότυπο, στη γη που τα δημιούργησε, στην Ελλάδα. Θα παραμείνουν ενωμένα εκεί που βρέθηκε το ένα, τέλειο απείκασμα του πραγματικού. Ο επισκέπτης στην Ουψάλα και ο μελετητής θα δουν στην ουσία το ίδιο πράγμα, αυτό που βλέπει ο επισκέπτης και ο μελετητής στο Μουσείο του Ναυπλίου. Η διαφορά είναι πάρα πολύ μικρή. Η διαφορά είναι στην ουσία, και αφορά στη γενναιοδωρία του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, του σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και στη γενναιοδωρία του σουηδικού λαού. Ο Βασιλιάς της Ασίνης μπορεί να χαμογελά ξανά. Για εμάς τους Έλληνες, για μένα προσωπικά, η συγκεκριμένη χειρονομία είναι η εικονοποίηση ενός εθνικού στόχου, της οριστικής επιστροφής και της ενοποίησης και της επανένωσης στο Μουσείο της Ακρόπολης των Γλυπτών του Παρθενώνα». [σ.σ.: Της Ακροπόλεως, και όχι μόνον του Παρθενώνος].

Ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα Johan Borgstam, ανέφερε: «Η απόφαση της σουηδικής κυβέρνησης να διευκολύνει την επανένωση του πήλινου σφραγιδοκύλινδρου της Ασίνης, αποτελεί ένα εξαιρετικό σύμβολο της μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας. Είναι η απόδειξη της δέσμευσής μας να διατηρήσουμε και να μοιραστούμε την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης για τις μελλοντικές γενιές. Η παράδοση και η επιστροφή στην Ελλάδα ενός αντικειμένου που γεννήθηκε στην Αργολίδα πριν από 4.000 χρόνια περίπου, αποτελεί μια ιδιαίτερη στιγμή για εμάς. Είναι μια συγκινητική στιγμή για τους Έλληνες φίλους μας, είναι όμως μια συγκινητική στιγμή και για εμάς καθώς εντάσσεται στην ευρύτερη συζήτηση για την ενοποίηση των αντικειμένων που πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να εκτίθενται στην Ελλάδα».

«Είμαι ενθουσιασμένη που βλέπω αυτό το σημαντικό τεχνούργημα επιτέλους να επανενώνεται. Ο πήλινος σφραγιδοκύλινδρος είναι ένα μοναδικό και πολύτιμο κομμάτι. Είμαι ευγνώμων προς όλους όσοι κατέστησαν δυνατή αυτήν την επανένωση. Πέρυσι γιορτάσαμε τα εκατό χρόνια σουηδικών αρχαιολογικών ερευνών πεδίου στην Ασίνη. Επομένως αυτή είναι μια σημαντική ημέρα για το Σουηδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα» δήλωσε η Dr. Jenny Wallensten, Διευθύντρια του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα.

Η επανένωση των δύο θραυσμάτων του πήλινου σφραγιδοκύλινδρου κατέστη δυνατή, κατόπιν συζητήσεων μεταξύ του Μουσείου Gustavianum, του Πανεπιστημίου της Ουψάλα και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου.

Το θραύσμα παρέλαβε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Έφορος Αρχαιοτήτων Άργους – Μυκηνών Άλκηστη Παπαδημητρίου.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ (κρατήθηκε η ανορθογραφία του), ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 16.2.2023.

βασιλιας της Σουηδιας κλοπη θραυσμα αρχαιος σφραγιδοκυλινδρος Ασιινη Αργολιδος Σουηδια επιστροφη κλεμμενα Ελλαδος Μουσειο της Ουψαλα, μοναδικος πηλινος σφραγιδα κυλινδρος Ασινης, εποχη Χαλκου επαναπατρισμος Αργολιδας επανενωση Αρχαιολογικο Μουσειο Ναυπλιου Υπουργος Πολιτισμου Μενδωνη, αργολιδα αργολις αρχαιολογικη ανασκαφη διαδοχος σουηδικος θρονος αντολφ αδολφος Gustaf Adolf, βασιλευς Gustaf VI Adolf 6ος Στ΄, κατοχη Πανεπιστημιο Ουψαλας σουηδικη κυβερνηση Ναυπλιο ανασκαφη 1922 ελληνικη Αρχαιολογικη Υπηρεσια Σουηδικο Αρχαιολογικο Ινστιτουτο κρυμμενο, ελληνικος πολιτισμος 4000 πΧ 6.000 χρονια πριν σφραγιδολιθος προστασια διαχειριση πολιτιστικη κληρονομια μνημειο απεικασμα εθνικος στοχος οριστικη επιστροφη ενοποιηση επανενωση Ακροπολης Γλυπτα Παρθενωνα ακροπολη ακροπολις ακροπολεως αθηνων αθηνας αθηνα παρθενων παρθενωνος Ευρωπης 4.000 2000 σουηδικες αρχαιολογικη ερευνα Gustavianum, γκουσταβιανουμ αργους – Μυκηνων αργος μυκηνες μυκηναι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ