Η «χαμένη» Πτερία Καππαδοκίας, με ιαματικά ύδατα 45°C, σε υψόμετρο 1.100 μ.!!! - του Γ. Λεκάκη

Η «χαμένη» Πτερία Καππαδοκίας,
με ιαματικά ύδατα 45°C,
σε υψόμετρο 1.100 μ.!!!

Η Πτερία είναι μια «χαμένη πόλη» της βόρειας Καππαδοκίας…

Η Πτερία ή Πτέριο[1] είναι η αρχαία πρωτεύουσα των Λευκών Σύριων / Λευκοσυρίων της Καππαδοκίας, όπως ελέγοντο οι Ετεοκρήτες(**) / Ετέοι(**) > Χεταίοι.

Η Πτερία έκειτο στο οροπέδιο των Κερκενών / Κερκίνης[2]. Επιφανειακές ανασκαφές και έρευνες πραγματοποιήθηκαν από τον Βρετανό αρχαιολόγο δρ. Geoffery Summers. Η αναζήτηση αυτής της χαμένης πόλης εξεκίνησε το 2013. Ευρέθησαν τείχη 2.600 χρόνων.

Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, η Πτερία κατεστράφη, κάηκε και εγκαταλείφθηκε μετά την Μάχη της Πτερίας, μεταξύ των Λυδών και Μηδών. Αυτή η μάχη έληξε κατά την διάρκεια μιας έκλειψης ηλίου στις 28 Μαΐου 547 π.Χ., η οποία «ματαφράστηκε» ως οιωνός, ότι οι θεοί ήθελαν να σταματήσουν οι μάχες – βλ. Ηρόδοτος. Και μετά η Πτερία δεν αναφέρεται από καμμία άλλη αρχαία πηγή!..

Αλλά τα μνημεία της δείχνουν σχέση με Συρία και Αιγαίο(*).

Τα ερείπια της ΠΤΕΡΙΑΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ,
από το βιβλίο "History of Egypt, Chaldea, Syria, Babylonia and Assyria",
του 1903.

Τα λείψανα της Πτερίας αποτελούνται από μια μεγάλη οχυρωμένη πόλη, σε μια απότομη πλαγιά, που περικλείεται από δύο βαθειές χαράδρες. Η ακρόπολις ενισχύθηκε με έναν πετρόκυκλο, στον οποίο οδηγούσαν πολύ στενές πύλες, καθώς και εσωτερικές σκάλες. Ακριβώς μέσα σε αυτό, ίσως, στην κύρια είσοδό της, ευρέθη επιγραφή επί βράχου, εγγεγραμμένη με 9 γραμμές με «χαρακτήρες Χετταίων(**)» (Nishan Tash). Μια παρόμοια επιγραφή, εξ ίσου δυσανάγνωστη, μπορεί να ανιχνευθεί σε γειτονικό βράχο. Κάτω από την ακρόπολη στα βορειοανατολικά υπάρχει μια συνοικία, με μεγάλα ερείπια μάλλον παλλάτι ή ναός, που εκτίσθη γύρω από μια κεντρική αυλή. Ολόκληρη η τοποθεσία περιβάλλεται από ένα ισχυρό τείχος, πάχους 4,3 μ., με πύργους που απέχουν περίπου 30 μ. μεταξύ τους.

Το μνημείο, ωστόσο, που ενωρίτερα έκανε διάσημη την Πτερία είναι το οι βραχογραφίες στο σπήλαιο-ιερό, που νυν λέγεται Yasili Kaya. Σε αυτό δύο στοές κοσμούνται με ανάγλυφα σε σύνολα. Η μεγαλύτερη στοά δείχνει δύο πομπές, οι οποίες, ξεκινώντας και στους δύο τοίχους από την είσοδο, συναντώνται στην κορυφή του σπηλαίου! Στον αριστερό τοίχο υπάρχουν 45 μορφές, με επί κεφαλής μια γιγάντια ανδρική φιγούρα, όρθια ως τους λυγισμένους λαιμούς δύο ανδρών. Στον δεξιό τοίχο τον αντικρύζει ένα θηλυκό, σχεδόν ίσου αναστήματος, που στέκεται επάνω σε μια λεοπάρδαλη ή λέαινα και ακολουθείται από ένα νεαρό αρσενικό, με τσεκούρι μάχης, όρθιο επάνω σε ένα παρόμοιο θηρίο. Πίσω από αυτά είναι περίπου 20 φιγούρες ιερέων με μίτρες[3], κλπ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γυναίκα είναι η Μεγάλη Μητέρα Θεά της φύσης (που λατρεύετο σε όλην την δυτική Ασία), στην οποία παρευρίσκεται ο αυτο-γεννημένος υιός της, με την βοήθεια του οποίου δημιουργεί τον κόσμο. Είναι η Μεγάλη Μητέρα των Θεών! Τους ακολουθούν ιερείς ή δευτερεύουσες θεότητες.

Η άλλη πομπή, σύμφωνα με την αναλογία άλλων μνημείων, θα πρέπει να αποτελείται από θνητούς που φέρουν ιερό και επί κεφαλής τον βασιλιά τους, ο οποίος κάνει προσφορά ή αφιερώνει την πόλη του στην θεά ή συμμετέχει σε κάποια μυστική ένωση με την θεά. Η μορφή που τον ακολουθεί φαίνεται να είναι αυτή του αρχιερέα του. Επάνω από πολλές φιγούρες είναι σκαλισμένα σύμβολα «χετταίων». Εκτός από τις λιτανείες υπάρχουν πέντε ανεξάρτητα ανάγλυφα στην μικρή στοά και το ένα επαναλαμβάνει την μορφή του αρχιερέα!

Ο sir W. M. Ramsay είπε ότι η σημασία της Πτερίας ήταν η γέφυρά της πάνω από τον ποταμό Άλυ / Halys, στον περσικό «βασιλικό δρόμο».

Η γη ήταν και είναι πολύ εύφορη, και υπήρχαν καλά βοσκοτόπια κατάλληλα για την εκτροφή βοοειδών, αλόγων - άλλωστε Καππαδοκία σημαίνει η Χώρα των Ωραίων Ίππων -  ακόμα και καμηλών. Υπήρχε επίσης μια άνθηση του εμπορίου της κίτρινης φυτικής βαφής και του μοχέρ[4].

Το 1890 ανακαλύφθηκαν πινακίδες με σφηνοειδή από τον E. Chantre. Και το 1906 δόθηκε άδεια για ανασκαφή του χώρου, από την Ανατολική Εταιρεία του Βερολίνου. Ο H. Winckler εστάλη για προκαταρκτική εξέταση. Βρήκε έναν αριθμό πινακίδων σε δύο γλώσσες, την βαβυλωνιακή και την «τοπική»[5]. Ανάμεσά τους ήταν ένα αντίγραφο σε σφηνοειδή γραφή, της Συνθήκης που συνέταξε ο Ραμσής Β'. στα 20 του χρόνια, με τον βασιλιά της Χέτα(**), και εγγράφηκε σε έναν τοίχο στο Καρνάκ. Το 1907 ο Winckler επέστρεψε με τον O. Puchstein και άλλους και έκανε τακτικές ανασκαφές, αποκαλύπτοντας μεγάλο μέρος των οχυρώσεων και δύο ναούς. Βρήκε ενεπίγραφα μνημεία και πολλές ακόμη πινακίδες. Από αυτά που γράφτηκαν στα βαβυλωνιακά ο Winckler έχει τεκμηριώσει το γεγονός ότι η Πτερία ήταν η πρωτεύουσα μιας ισχυρής δυναστείας Ετέων / Hatti(**), από τα μέσα του 16ου αιώνα π.Χ. τουλάχιστον, έως το 1200 π.Χ. Ισχυρίζεται περαιτέρω ότι το αρχαίο όνομά της ήταν Hatti / Χάττι(**). Στο απόγειο της δύναμής της κυβέρνησε όλην την Μικρά Ασία μέχρι το Αιγαίο και την βόρεια Συρία μέχρι τις πηγές του Ορόντη! Ήταν επίσης κυρίαρχος των Μιτάννων και των Αμούρρι / Αμάρρου στην Μεσοποταμία. Είχε συνεχή σχέση με όρους ισότητας με την Αίγυπτο και την Βαβυλωνία! Οι τέσσερις βασιλείς της, που αναφέρονται ονομαστικά στα αιγυπτιακά κείμενα, έχουν ταυτιστεί με τους βασιλείς της Πτερίας.

Η παρακμή της δύναμής της Χάττι(**) ξεκίνησε με την επέκταση της Ασσυρίας, μετά το 1100 π.Χ.

Μετά την παρακμή του Ταβίου[6], ενός παλαιού διοικητικού κέντρου της περιοχής, ο Τσαπάνογλου, γενάρχης μιας ισχυρής φεουδαρχικής οικογένειας, ίδρυσε μια νέα πόλη που ονομάζεται Μποζόκ. Προσαρτήθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1398. Γύρω στο 1911 ήταν η πρωτεύουσα ενός σανδζακίου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην επαρχία της Άγκυρας.

Η πόλις Βασιλική Θέρμα / Βασιλικές Θέρμες[7] είναι μια αρχαία λουτρόπολη, ρωμαϊκών χρόνων, που βρίσκεται στην ευρύτερη περιφέρεια της Πτερίας[8] στον 39ο παράλληλο[9], στην βόρεια Καππαδοκία, στο όρος Κερκίνης[10].

Αναφέρεται για πρώτη φορά ως Σαρουήνα[11], μόλις τον 2ο αιώνα μ.Χ. στον Άτλαντα του Κλ. Πτολεμαίου, με την αρχαία ελληνική γραφή.

Ο Κροίσος και ο Κύρος ενδιαφέρθηκαν και πολέμησαν για την κατάκτηση της περιοχής.

Τα λουτρά εκτίσθησαν τον 2ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκαν και στην Βυζαντινή εποχή, αλλά και αργότερα από τους Σελτζούκους και τους Οθωμανούς…

Η μεγάλη ιαματική «πισίνα» έχει διαστάσεις 23,30 x 12,80 μ. και βάθος 1,34 μ. Το νερό έχει περίπου 45°C. - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Οι 755 έως τώρα ιαματικές πηγές της Ελλαάδος". Υπάρχει μια εσωτερική «πισίνα» διαστάσεων 16 x 4 μ. με συμμετρικές σκάλες στις δύο πλευρές της. Η τρίτη «πισίνα» με ιαματικό νερό, που βράζει, από το έδαφος, είναι κτισμένη κάθετα προς την εσωτερική «πισίνα». Η «πισίνα» είναι 15 x 5,2 μ. με ημικυκλικό σχήμα στις κοντές πλευρές της.

Το λουτρό προστέθηκε στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2018.

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Η άγνωστη Μικρά Ασία" (απόσπ.). Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις" (απόσπ.). ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 19.6.2018.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

        - H. Barth «Reise von Trapezunt», εκδ. Ergänz, Petermann's Geog. Mith. 1860.

        - Britannica εγκυκλ.

        - E. Chantre «Mission en Cappadocie», 1898

        - J. Hamilton «Researches», 1842.

        - K. Humann και O. Puchstein «Reisen in Kleinasien u. Nordsyrien», 1890.

        - Murray's Guide to Asia Minor, 1894.

        - G. Perrot και E. Guillaume «Expl. arch. de la Galatie (1862-1872)».

        - G. Perrot και C. Chipiez «Hist. de l'art», 1886.

        - C. Ritter «Erdkunde», xviii.

        - C. Texier «Descr. de l'Asie Mineure», 1843.

        - Lord Warkworth «Notes of a Diary», 1898.

        - εφημ. Yeni Safak.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Κοντά στο νυν Boghaz Keui / Boğazköy, Boghazköy / Boğazkale («Φρούριο του Φαραγγιού»), πόλη της επαρχίας Çorum, 87 χλμ. από την πόλη Çorum. Στον 40ό παράλληλο - 40°01′16″N 34°36′35″E. Αποτελείται από 4 συνοικίες: Yekbas, Çarşı, Hattusas και Hisar. Διάσημη για το Sarıkale («Κίτρινο Κάστρο»).

Πόλεις με το ίδιο όνομα απαντώνται και:

        - στην επικράτεια της Σινώπης Πόντου. - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΣΙΝΩΠΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ Γ. Λεκάκης "Η άγνωστη Μικρά Ασία".

        - στην Μηδία, ίσως κληρουχία Μικρασιατών / Ποντίων μισθοφόρων του στρατού των Σελευκιδών, από την Πτερία Σινώπης,

και

        - στην Σαμψούντα, κοντά στο Ak-alan. Ευρέθη από τον Θ. Μακρίδη-μπέη, σε ανασκαφές του για το Μουσείο της Κωνσταντινούπολης το 1907.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν οικισμοί / χωριά:

        - με όνομα Πτερία / Πτεριά / Πτέρη: Αρκαδίας (τ. Τσάρνη), Άρτης, Ευρυτανίας, Πιερίας, Μεσοποταμία Καστοριάς

        - με το όνομα Πτερούς / Πτερούντας Λέσβου(*),

        - με το όνομα Φτέρη: Αχαΐας(***), Αργιθέας Καρδίτσας, Ιωαννίνων, Φθιώτιδος

        - με το όνομα Φτερόλακκα: Φθιώτιδος, Χανίων Κρήτης(**), και όρος Φτέρη / Κλωκός Αχαΐας(***)

[2] Ας σημειωθεί ότι όρος Κέρκης υπάρχει και στην Σάμο(*), ένα βουνό του οποίου καλείται Φτεριάς!

[3] Η μίτρα είναι εφεύρημα των Σαΐων ιερέων της Σαμοθράκης(*) – βλ. Γ. Λεκάκης «Σαμοθράκη, ιερά Νήσος».

[4] με χαρακτηριστικά παρόμοια με το μετάξι), που προέρχεται από τα μαλλιά της κατσίκας Αγκύρας.

[5] Είναι αυτή των επιστολών Arzawa (Αχαιών***), που βρέθηκαν στο Tell el-Amarna.

[6] Νυν Büyüknefes.

[7] Kral Kızı Hamamı ή Sarıkaya Roma Hamamı.

[9] 39°44′54″N 35°03′56″E.

[10] Νυν Kerkenes Dağ.

[11] Σαρουένη / Σαρουήνα / Sarouena. Ως «Aquae Saravenae» στις λατινικές πηγές. Και ως «Aquas Aravenas» στον Χάρτη Peutinger (4ος αιώνας).


χαμενη Πτερια Καππαδοκιας, ιαματικα λουτρα υδατα βορεια Καππαδοκια Πτεριο πτεριον αρχαια πρωτευουσα Λευκοι Συριοι Λευκοσυριοι Λευκοσυρια Ετεοκρητες / Ετεοι > Χεταιοι κρητες χετταιοι κρητη οροπεδιο των Κερκενων / Κερκινη Κερκενοι / Κερκινοι ανασκαφες Βρετανος αρχαιολογος σαμμερς Summers χαμενες πολεις πολη 2013 τειχη 2.600 χρονια πριν 1600 πΧ καταστροφη, καψιμο Μαχη της Πτεριας, Λυδοι Μηδοι λυδια μηδες εκλειψη ηλιου 28 Μαιου 547 μαιος οιωνος, θεοι μαχες Ηροδοτος μνημεια Συρια Αιγαιο λειψανα οχυρωμενη οχυρο χαραδρα ακροπολη ακροπολις πετροκυκλος, πυλη επιγραφη βραχος, χαρακτηρας γραμμα γραμματα Χετταιων νισαν τας Nishan Tash ερειπια παλατι παλλατι ναος, αυλη τειχος, πυργος σκαλα κλιμακα μνημειο, βραχογραφια σπηλαιο ιερο Yasili Kaya YasiliKaya γιασιλι καγια στοα αναγλυφο πομπη, τοιχος γιγαντια ανδρικη φιγουρα, λαιμος ανδρας θηλυκο, λεοπαρδαλη λεοπαρδαλις λεαινα νεαρο αρσενικο τσεκουρι μαχης, πελεκυς θηριο ιερεας μιτρα γυναικα Μεγαλη Μητερα Θεα φυση δυτικη Ασια αυτογεννημενος αυτογεννηση δημιουργος κοσμος Μητερα των Θεων ακολουθος ιερευς θεοτητα θνητος ιερον βασιλιας προσφορα αφιερωση πολη μυστικη ενωση αρχιερεας φιγουρες σκαλισμενο συμβολο λιτανεια αναγλυφα αρχιερευς ραμσει Ramsay γεφυρα ποταμος αλυς / Halys, περσικος βασιλικος δρομος περσες περσια βοσκοτοπι εκτροφη βοοειδη αλαγο καμηλα εμποριο κιτρινη φυτικη βαφη μοχερ κιτρινο χρωμα 1890 πινακιδα σφηνοειδης γραφη σαντρε Chantre 1906 ανασκαφη Ανατολικη Εταιρεια του Βερολινου βερολινο γερμανια βινκλερ Winckler πινακιδες γλωσσα βαβυλωνιακη Συνθηκη φαραω Ραμσης Β βασιλευς Kheta / Χετα, κεταα Καρνακ αιγυπτος 1907 πουχσταιν Puchstein οχυρωση ναοι ενεπιγραφο βαβυλωνιακα δυναστεια Ετεων / Hatti, 16ος αιωνας 13ος 1200 Χαττι χατι Μικρα Ασια Οροντης Mitanni / Μιταννοι μιτανοι Amurri / Amarru / Αμουρρι / Αμαρρου Αμουρι / Αμαρου Μεσοποταμια Βαβυλωνια Βαβυλωνα Βαβυλων βασιλεις αιγυπτιακα κειμενα, Ασσυρια 12ος 1100 Ταβιον / Ταβιο Ταβιουμ Tavium Τσαπανογλου capanoglu, γεναρχης φεουδαρχια οικογενεια Μποζοκ / Bozok βοζοκ Οθωμανικη Αυτοκρατορια 1398 14ος 1911 σανδζακι αγκυρα 20ος Βασιλικη Θερμα / Βασιλικες Θερμες Βασιλικαι Θερμαι αρχαια λουτροπολη, ρωμαικα χρονια 39ος παραλληλος ορος Κερκινης κερκινη Σαρουηνα 2ος αιωνας μΧ ατλαντας ατλας Κλαυδιος Πτολεμαιος ελληνικη κροισος Κυρος λουτρα Βυζαντινη εποχη Σελτζουκοι Οθωμανοι τουρκοι ιαματικη πισινα νερο σκαλες ιαματικο ημικυκλιο λουτρο Καταλογος Μνημειο Παγκοσμιας Κληρονομιας ουνεσκο UNESCO 2018 τραπεζου;ς τραπεζουντα γαλατια μπογκαζ μπογκαζκιοι Boghaz Keui / Bogazkoy, Boghazkoy / Bogazkale Φρουριο καστρο Φαραγγι corum, τσορουμ 40ος συνοικια γιεκμπας Yekbas, τσαρσι carsı, χαττουσα χατουσα χαττουσας χατουσας Hattusas χισαρ Hisar Sarıkale Κιτρινο Σινωπη Ποντου Μηδια, κληρουχια Μικρασιατες Ποντιοι μισθοφορος στρατος Σελευκιδες Σαμψουντα, σαμψους ποντος Akalan ακαλαν Μακιίδης μπεης, Μουσειο της Κωνσταντινουπολης Κωνσταντινουπολη 1907 οικισμος Πτερη Αρκαδια Τσαρνη αρτα Ευρυτανια, Πιερια, Καστορια Πτερους / Πτερουντας Λεσβς Φεέρη αχαια Αργιθεα Καρδιτσα Ιωαννινα Φθιωτιδα Φτερολακκα Φθιωτις, Χανια Κρητης Φτερη Κλωκος Αχαιας Κερκης Σαμος, βουνο Φτεριας εφευρημα Σαιοι ιερεις Σαμοθρακη μεταξι μαλλι κατσικα αιγα Αγκυρας επιστολη αρζαβα Arzawa, Tell el Amarna τελλ τελ ελ Αμαρνα Buyuknefe μπουγιουκ μπουγιουκνεφε Kral Kızı Hamamı κραλ κιιζι χαμαμι χαμαμ σαρικαγια ρομα Sarıkaya Roma Hamam Kerkenes Dag νταγκ νταγ Σαρουενη / Σαρουηνα / Sarouena ακουα σαραβενε Aquae Saravenae λατινικα πηγες ακουας αραβενας Aquas Aravenas Χαρτης Peutinger 4ος αιωνας μΧ ιστορια χαλδαια Chaldea, Syria, Babylonia Assyria 1903 χαλδαιοι αχαιοι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ