Το Ίδρυμα «Παλλάδιον» για την στήριξη της αγωγής και μόρφωσης των Ελληνοπαίδων Βαυαρίας και την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής γλώσσας και τέχνης - του Απ. Μαλαμούση

Το Ίδρυμα «Παλλάδιον»
για την στήριξη της αγωγής και μόρφωσης
των Ελληνοπαίδων Βαυαρίας
και την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού,
της ελληνικής γλώσσας
και τέχνης

Του πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Μαλαμούση

Το Ίδρυμα «Παλλάδιον», ως το πρώτο και μέχρι σήμερα μοναδικό επίσημα αναγνωρισμένο ίδρυμα στην Γερμανία, που συστάθηκε από τις ίδιες τις ελληνικές μεταναστευτικές οργανώσεις, αποτελεί ένα ξεχωριστό επίτευγμα του Ελληνισμού. Επειδή ακριβώς είναι το αποτέλεσμα συλλογικών προσπαθειών της ελληνικής ομογένειας κρύβει μέσα του ένα τεράστιο δυναμικό και ταυτόχρονα του παρέχονται πολύπλευρες δυνατότητες για δραστηριοποίηση και στήριξη του ελληνικού πολιτισμικού στοιχείου στη Βαυαρία. Το Ίδρυμα Παλλάδιον είναι αυθύπαρκτο δημόσιο Ίδρυμα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και έχει την έδρα του στο Μόναχο. Κεντρικοί στόχοι του Ιδρύματος είναι:

            α) η στήριξη της αγωγής και μόρφωσης των Ελληνοπαίδων της Βαυαρίας

και

            β) η προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής γλώσσας και τέχνης.

(Απόσπασμα από την επίσημη ιστοσελίδα του ιδρύματος).

Από αριστερά: ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βερολίνο, δημοσιογράφος κ. Γεώργιος Παππάς, η πρώην Πρόεδρος του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ Δρ. Βασιλεία Τριάρχη-Herrmann, ο αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς, προϊστάμενος της Ενορίας Σαλβάτορκιρχε, η νεοεκλεγείσα πρόεδρος του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ κ. Δρ. Θεανώ Βασιλικού, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, η καθηγήτρια του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μονάχου κ. Δρ. Λίλια Διαμαντοπούλου και ο κ. Σπύρος Νούλας, εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου Μονάχου.

(φωτογραφία: Μαρία Βασιλικού)


Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκε σήμερα η Παροικία μας στο Μόναχο από το μέλος του Συμβουλίου Ιδρυτών κ. Κωνσταντίνο Τάτση, ότι η από τον Βόλο καταγόμενη δικηγόρος κ. Δρ. Θεανώ Βασιλικού εξελέγη στις 3 Μαρτίου 2023 πρόεδρος του ιδρύματος "ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ" του Μονάχου.

Η ανακοίνωση της εκλογής της προέδρου έλαβε χώρα στον ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μονάχου (Salvatorkirche), στα πλαίσια μιας εκδήλωσης του ιδρύματος "ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ" με θέμα την παρουσίαση του άρτι εκδοθέντος βιβλίου της μέχρι τούδε προέδρου του ιδρύματος κ. Δρ. Βασιλείας Τριάρχη-Herrmann με τίτλο: "Ελληνικά Σχολεία στο Μόναχο 1815-2021. Μια ιστορική μελέτη".

Επελέγη η Salvatorkirche για την εκδήλωση αυτή για το λόγο ότι ο Ναός αυτός συνδέεται πνευματικά με τα πρώτα ελληνικά σχολεία στο Μόναχο που ίδρυσαν Βαυαροί φιλέλληνες ήδη από το 1815 και μετά με κύριο εκπρόσωπο τον βασιλέα της Βαυαρίας Λουδοβίκο Α΄, τον πατέρα του βασιλέα της Ελλάδος Όθωνα. Ο βασιλέας Λουδοβίκος προσεκάλεσε παιδιά Ελλήνων αγωνιστών του 1821 για να σπουδάσουν στο Μόναχο και να αναλάβουν αργότερα διοικητικές θέσεις στην ανασύσταση του νεοελληνικού κράτους.

Η κ. Δρ. Βασιλικού είναι 42 ετών. Γεννήθηκε στον Βόλο, μεγάλωσε στο Μόναχο και φοίτησε στη Νομική Σχολή Αθηνών και Μονάχου με ειδίκευση στον τομέα του ποινικού δικαίου με διδακτορικό δίπλωμα στο οικονομικό έγκλημα και με θέμα διατριβής: "Οφέλη στις επιχειρηματικές συναλλαγές: χάραξη της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ εξυπηρέτησης πελατών και διαφθοράς". Είναι δικηγόρος πολυεθνικών εταιρειών και παρέχει νομικές συμβουλές σε ελληνικές και διεθνείς εταιρείες - μεταξύ άλλων στον τομέα του οικονομικού εγκλήματος και της συμμόρφωσης και στη διαπραγμάτευση εξωδικαστικών συμβιβασμών. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Μονάχου, της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων καθώς και μέλος άλλων ενώσεων στον τομέα της. Ομιλεί ελληνικά, γερμανικά, αγγλικά και ιταλικά.

Η κ. Δρ. Βασιλικού διαδέχεται την κ. Δρ. Βασιλεία Τριάρχη-Herrmann, πρώην επιστημονική συνεργάτιδα στο πανεπιστήμιο Μονάχου και πρώην σύμβουλο στο Βαυαρικό Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, η οποία μετά από 11 χρόνια μιας ευδόκιμης και άκρως επιτυχημένης προεδρίας παρέδωσε την σκυτάλη στην νεοεκλεγείσα πρόεδρο κ. Δρ. Βασιλικού.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης παρευρέθηκε στην εκδήλωση, συνεχάρη με ιδιαίτερη χαρά την συμπατριώτισσά του κ. Δρ. Θεανώ Βασιλικού και αντάλλαξαν απόψεις για την δημιουργία πολιτιστικών και μορφωτικών προγραμμάτων μεταξύ Ελλάδος και Βαυαρίας και ιδιαίτερα μεταξύ Βαυαρίας (Μόναχο) και Μαγνησίας (Βόλος), από όπου κατάγονται και οι δύο.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.3.2023.

ιδρυμα Παλλαδιον αγωγη μορφωση Ελληνοπαιδες Βαυαριας ελληνικος πολιτισμος, ελληνικη γλωσσα τεχνη Μαλαμουσης Γερμανια ελληνικη μεταναστευτικη οργανωση ελληνισμος ομογενεια ελληνικο πολιτισμικο στοιχειο Βαυαρια δημοσιο Μοναχο Ελληνες Παροικια Βολος δικηγορος Βασιλικου ΙΝ ιερος Ναος της Μεταμορφωσεως του Σωτηρος Μοναχου Salvatorkirche Τριαρχη χερμαν Herrmann ελληνικα Σχολεια 1815 2021 Salvator kirche Μεταμορφωσης ελληνικο Σχολειο Βαυαροι φιλελληνες Βασιλευς Λουδοβικος Α βασιλιας Ελλαδος οθωνας οθων Ελληνας αγωνιστης επανασταση 1821 σπουδες νεοελληνικο κρατος Ελλαδας Ελλαδα Νομικη Σχολη Αθηνων ποινικο δικαιο διδακτορικο διπλωμα οικονομικο εγκλημα διατριβη Οφελη στις επιχειρηματικες συναλλαγες: χαραξη της διαχωριστικης γραμμης μεταξυ εξυπηρετησης πελατων και διαφθορας εξωδικαστικος συμβιβασμος Δικηγορικος Συλλογος ΔΣΑ ενωση Ελληνων Ποινικολογων πανεπιστημιο Βαυαρικο Παιδαγωγικο Ινστιτουτο, Μαγνησια βαυαρος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ