Ο Τούρκος θεματοφύλακας ανάδειξης των αυθεντικών λαϊκών τουρκικών αξιών, δημιουργός της γλωσσικής μεταρρύθμισης της κεμαλικής Τουρκίας - του Κλ. Σαματιάδη

Ο Τούρκος θεματοφύλακας
ανάδειξης των αυθεντικών
λαϊκών τουρκικών αξιών,
δημιουργός της γλωσσικής μεταρρύθμισης
της κεμαλικής Τουρκίας

Του Κλ. Σαματιάδη 

Enis Avni (1886 - 1958) Τουρκος συγγραφεας, δημοσιογραφος και πολιτικος. Δημιουργος της γλωσσικης μεταρρυθμισης της κεμαλικης Τουρκιας. Γεννηθηκε στην Θεσσαλονικη. Σε ολη την διαρκεια της ζωης του χρησιμοποιησε το ψευδωνυμο Aka Gunduz. Με εντολη του Κεμαλ υπηρξε δημιουργος του φιλολογικου ρευματος «εθνικη φιλολογια», εμπνεομενη απο τις εθνικες αξιες και πηγες.

Ο στοχος ηταν ο παραμερισμος της οθωμανικης γλωσσας και του πνευματος που αντιπροσωπευε και στην θεση εκεινης μια πιο απλοικη εκφραση. Ο ιδιος συμμετειχε και στο κινημα των νεοτουρκων που ανετρεψαν τον σουλτανο. Εκεινο που κανει ξεχωριστη την περιπτωση του ο απροκαλυπτος τροπος με τον οποιο στοιχειοθετει την αποστολη και την θεση του Τουρκου στην ιστορια της ανθρωποτητας οπως εκεινος αντιλλαμβανεται οτι οφειλει να ειναι. Για τον λογο αυτο εγραψε ενα ποιημα με την επικεφαλιδα «Ο ορκος», το οποιο δημοσιευσε στη εφημεριδα των νεοτουρκων τοτε «Tanin» στις 21.9.1912. Το εν λογω ποιημα εκφωνησε ο ιδιος σκυμμενος στα γονατα μπροστα στον ταφο του Μωαμεθ του Πορθητη. (Ο ιδιος ιδεολογικα κατα των σουλτανων, αλλα οταν προκειται για σφαγη ολοι γινονται ενα).

Αυτο το ποιημα το φωναζαν σε μορφη υμνου τα αδεσποτα πληθη στις συγκεντρωσεις εξω απο τις πρεσβειες των χωρων των βαλκανικων πολεμων.

Ιδου λοιπον το ποιημα:

Ορκος

Απο καθε γωνια χωματος που παταω θα αναβλυσει αιμα.

Αν αφησω πετρα επανω σε πετρα να σβησει το σπιτι μου

με την λογχη μου θα μετατρεψω τους κηπους με λουλουδια σε ταφους

θα αφησω στην ιστορια τετοια ερειπια ισοπεδομενα

που να μην ειναι δυνατον να ξαναδημιουργηθουν πολιτισμοι για δεκα αιωνες

εαν αφησω φυλλο πανω σε κλαδι, αλλων σημαια πανω σε κονταρι

να σφραγιστει το μετωπο μου με μαυρη σφραγιδα

Απο την ανασα μου φωτια απο το οπλο μου θανατο

και απο το βημα μου γκρεμο θα ραντισω

σε καθε λευκο χρωμα ενα κομματι μπαρουτι

σε καθε ιχνος μπαρουτιου αιμα θα σκορπισω

το ελεος στο κρεβατι μου, τα ιδανικα μου στο βολι μου,

τον πολιτισμο στο πεταλο του πισω ποδιου του αλογου μου θα κρεμασω

Οι γωνιες των γκρεμων και οι καταστραμμενες μορφες των ερειπιων

θα εξιστορουν την ιστορια του Τουρκου που περασε απο εκει.

Στην Τουρκια υπαρχουν 48 δρομοι και δυο πλατειες με το ονομα του. Ο ιδιος στην τουρκικη ιστοριογραφια αναφερεται ως ο δημιουργος της συγχρονης τουρκικης γλωσσας και θεματοφυλακας της αναδειξης των αυθεντικων λαικων τουρκικων αξιων.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 29.3.2022.


Enis Avni ενις αβνι 1886 - 1958 συγγραφευς, γλωσσικη μεταρρυθμιση κεμαλ γκουντουζ Aka Gunduz φιλολογικο ρευμα εθνικη φιλολογια εθνικη αξια βαλκανικοι πολεμοι βαλκανικος πολεμος βαλκανια αυθεντικη λαικη τουρκικη αξιες
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ