Ο Δ. Αβδελιώδης παρουσιάζει τον «ΕΠΙΤΑΦΙΟ του ΠΕΡΙΚΛΗ» του Θουκυδίδη και την «ΕΛΕΝΗ» του Γ. Ρίτσου - «η διαυγής αυθεντική σκέψη στις κρίσιμες επιλογές»

Ο Δ. Αβδελιώδης παρουσιάζει
τον «ΕΠΙΤΑΦΙΟ του ΠΕΡΙΚΛΗ»
του Θουκυδίδη
και την «ΕΛΕΝΗ» του Γ. Ρίτσου
- «η διαυγής αυθεντική σκέψη
στις κρίσιμες επιλογές»

Στο Θέατρο Αθηνών

Από την Τετάρτη 3 Μαΐου έως & την Κυριακή 7 Μαΐου 2023

Η «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου και «Ο Επιτάφιος του Περικλή» του Θουκυδίδη παρουσιάζονται σε ενιαία παράσταση, σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, στο Θέατρο Αθηνών, από τις 3 Μαΐου και για 5 μόνο παραστάσεις. Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης επιστρέφει στη διδασκαλία και τη σκηνοθεσία αυτών των σημαντικών κειμένων, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να παρακολουθήσει μαζί τις δύο παραστάσεις που διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν κατά τα προηγούμενα ανεβάσματά τους.

Σημειώματα Δ. Αβδελιώδη

Γιάννη Ρίτσου «ΕΛΕΝΗ»

«Ο Πολιτικός Λόγος της Ποίησης»

«Ο Γιάννης Ρίτσος, γράφοντας την «ΕΛΕΝΗ» το 1970 εξόριστος στη Σάμο, καταθέτει ένα επίκαιρο πολιτικό έργο.

Με έναν ποιητικό ορυμαγδό εικόνων, που άλλοτε διαστέλλουν και άλλοτε συστέλλουν τον χρόνο και μαζί το τοπίο της ανθρώπινης περιπέτειας, ο Ποιητής αναζητά το πραγματικό της νόημα.

Μέσα από έναν γκρεμοτσακισμένο, γερασμένο κόσμο κωμικοτραγικών εικόνων, στον απόηχο ενός ολέθριου, διαρκούς εμφύλιου, αναδύεται το φάσμα της «ΕΛΕΝΗΣ», μεγαλοπρεπές αλλά και ταπεινό, για να μας αποκαλύψει μέσα από έναν νοητό καθρέπτη που βλέπουμε εμάς τους ίδιους, όλες τις αντιφατικές ανθρώπινες συμπεριφορές και τις ατελέσφορες αυτοκαταστροφικές πράξεις, που επέλεξαν και επιλέγουν οι άνθρωποι, φέρνοντας ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα απ’ αυτό που θέλουν, στην προσπάθειά τους να την αποκτήσουν σαν σύμβολο της ελευθερίας και της θεϊκής ομορφιάς.

Ο Ρίτσος, με την δραματική, αλληγορική αυτή ελεγεία των αιώνιων «Τρώων» και «Αχαιών», καταθέτει ένα έργο εθνικής αυτογνωσίας που ξεπερνάει τα όρια του τόπου και της ιστορίας, επαναπροσδιορίζοντας το νόημα της ανθρώπινης περιπέτειας και του ανθρωπίνου Σώματος, το οποίο υπομένει καρτερικά τη βάσανο, την ταπείνωση και τη φθορά μέσα στην τύρβη ενός αμείλικτου χρόνου, που ρέει αμετάκλητα σαν διαρκές παρόν.»

Θουκυδίδη «Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗ»

«Η Ποίηση του Πολιτικού Λόγου»

Η παράσταση απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας ελληνικού έργου «Κάρολος Κουν» 2019

«Ο Θουκυδίδης, καταγράφοντας τον φορτισμένο με αισθήματα λόγο που εκφώνησε ο Περικλής κατά την ταφή των πρώτων νεκρών του Πελοποννησιακού πολέμου, κατέθεσε ένα ποιητικό έργο, εφόσον η έννοια της ποίησης ταυτίζεται με τη συνειδητοποίηση και τη λύτρωση, μέσα από την αποκάλυψη μιας σπουδαίας, χρήσιμης αλήθειας για τις ζωές των ανθρώπων.

Η ουμανιστική πολιτική σκέψη του Περικλή δημιουργεί εμπράγματη ποίηση επανακαθορίζοντας ριζικά τον απώτερο σκοπό της Δημοκρατίας. Δεν αρκείται στα δεδομένα της ελευθερίας, της ισονομίας, της δικαιοσύνης και των άλλων θεσμών, αλλά αναζητά για ποιον λόγο έχουν επινοηθεί και θεσπιστεί όλα αυτά από τους Αθηναίους πολιτικούς και πολίτες.

Προτάσσει πως το νόημα της Δημοκρατίας είναι οι υπέρτατες αξίες της ειρηνικής, αρμονικής συνύπαρξης και της ευημερίας των πολιτών. Η καλλιέργεια των κοινών αξιών μέσα από την συγκίνηση των καλών και ωραίων έργων όλων των τεχνών. Ταυτίζει τον σκοπό της Ζωής με τον σκοπό της Τέχνης και προσδίδει στην ανθρώπινη ύπαρξη τον πραγματικό της νόημα.

Η πρωτότυπη αυτή πολιτική σκέψη που αφορά έκτοτε διαχρονικά τον παγκόσμιο πολιτισμό, γεννήθηκε στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ., όταν σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο υπήρχαν μόνο ολιγαρχικά, τυραννικά και απολυταρχικά καθεστώτα, που επέβαλαν τον φόβο και την απόλυτη υποταγή.»

Είπαν για τις παραστάσεις

Γιάννη Ρίτσου «ΕΛΕΝΗ»

«Ο Αβδελιώδης διδάσκει μουσική της γλώσσας χωρίς να θυσιάζει το νόημα. Και βρήκε ένα έξοχο όργανο για να μεταδώσει αυτήν τη μουσική. Η ηθοποιός Βερόνικα Αργέντζη με έξοχους ρυθμούς και σημαίνουσες παύσεις μελώδησε το κείμενο».

Κώστας Γεωργουσόπουλος, «Τα Νέα»

«Μαγικός χώρος. Μαγικός λόγος. Σκηνοθεσία σαν της όπερας. Ερμηνεία με σημασία και στην ανάσα».

Μηνάς Βιντιάδης, «Ποντίκι»

«Ερμηνεία που απογυμνώνει το κείμενο από τα φκιασίδια, τα ψιμύθια και τα αναπότρεπτα στολίδια του».

Κωνσταντίνος Μπούρας, ποιητής, θεατρολόγος, κριτικός

Θουκυδίδη «Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗ»

«Ο Δήμος Αβδελιώδης, επαναφέρει αυτό που οι πρόγονοί μας είχαν σκεφτεί. Το θέατρο αναλαμβάνει να παίξει τον αρχαίο του ρόλο:«Να διδάξει βαθιά χωρίς να κάνει μάθημα»». Ανθούλα Δανιήλ, Κριτικός Θεάτρου και Λογοτεχνίας

«Η Ηωάννα Σπανούμε τέλεια αίσθηση του μέτρου, δίνοντας στην κάθε λέξη αυτονομία και το νόημά της, ποιεί «ήθος». Ηλίας Μαλανδρής, Συγγραφέας / Σκηνοθέτης

«Χαιρετίσαμε το βραβείο Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου «Κάρολος Κουν», στον Δήμο Αβδελιώδη, τον σκηνοθέτη που πέρα από όλα τ’ άλλα,- και είναι πολλά- αναδεικνύει και την επικαιρότητα δημιουργών του λογοτεχνικού λόγου».

Γεωργία Κακούρου –Χρόνη, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

«ΕΛΕΝΗ» Γιάννη Ρίτσου

Διδασκαλία ερμηνείας, Σκηνική όψη,

Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Φωνή Αφηγητή: Δήμος Αβδελιώδης

Ένδυμα, Μακέτες: Αριστείδης Πατσόγλου

Graphic Design: Γιάννης Σταματόπουλος

Οργάνωση Παραγωγής: Στεφανία Βλάχου

Ερμηνεία: Βερόνικα Αργέντζη

Θουκυδίδη «ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗ»

Σε μετάφραση Ελευθέριου Βενιζέλου

Διδασκαλία Ερμηνείας / Σκηνική όψη,Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Graphic Design: Γιάννης Σταματόπουλος

Οργάνωση Παραγωγής: Στεφανία Βλάχου Ερμηνεία: Ηωάννα Σπανού

Το χορικό από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή τραγουδά η Ηωάννα Σπανού σε δική της απόδοση.

Η πρόταση να δραματοποιηθεί ο Επιτάφιος Λόγος έγινε στους συντελεστές από την Σοφία Ε. Πελοποννησίου, επιμελήτρια της Οικίας Κατακουζηνού, όπου και πρωτοπαρουσιάσθηκε και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά, ενώ τελεί υπό την Αιγίδα του Ιδρύματος Ελευθέριος Βενιζέλος.

Τα αγάλματα της φωτογράφησης είναι από τις δημιουργίες του γλύπτη Αριστείδη Πατσόγλου.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ Βουκουρεστίου 8, Τηλ. 210-33.12.343.

Ημερομηνίες παραστάσεων: 3, 4, 5, 6, 7 Μαΐου 2023.

Ώρα έναρξης: Τετάρτη-Σάββατο 21:00, Κυριακή 20:00.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 23.4.2023.

Αβδελιωδης ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ του ΠΕΡΙΚΛΗ Θουκυδιδης ΕΛΕΝΗ Ριτσου διαυγης αυθεντικη σκεψη κρισιμες επιλογες ΠΕΡΙΚΛΗΣ Θουκυδιδη Ριτσος κρισιμη επιλογη Βενιζελος Πολιτικος Λογος Ποιηση 1970 εξοριστος Σαμος, επικαιρο πολιτικο εργο εξορια ποιητικος ορυμαγδος εικονων, χρονος ανθρωπινη περιπετεια, Ποιητης πραγματικο νοημα κοσμος κωμικοτραγικη εικονα εμφυλιος νοητος καθρεπτης αντιφαση ανθρωπος συμπεριφορα αυτοκαταστροφη ανθρωποι, συμβολο ελευθερια θεικη ομορφια δραματικη, αλληγορια ελεγεια Τρωες Αχαιοι εθνικη αυτογνωσια ανθρωπινο Σωμα βασανος, ταπεινωση φθορα παρον ελληνικο ταφη νεκροι Πελοποννησιακος πολεμος συνειδητοποιηση λυτρωση, αληθεια ζωες ουμανιστικη πολιτικη σκεψη Δημοκρατια ισονομια δικαιοσυνη θεσμοι θεσμος Αθηναιοι πολιτικος πολιτες τροια αξιες ειρηνη συνυπαρξη ευημερια πολιτης τεχνη Ζωη παγκοσμιος πολιτισμος Αθηνα 5ος αιωνας πΧ ολιγαρχια τυραννια απολυταρχικι καθεστως φοβος απολυτοτητα υποταγη σπανου αργεντζη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ