Το ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ στο Χαρτούμ του Σουδάν – ένα ιστορικό ελληνικό ξενοδοχείο ενός Κεφαλλονίτη - του Κ. Κατσιγιάννη

Το ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ
στο Χαρτούμ του Σουδάν
– ένα ιστορικό ελληνικό ξενοδοχείο
ενός Κεφαλλονίτη

Του Κώστα Κατσιγιάννη

 

Με αφορμή τον συνεχιζόμενο δυστυχώς αιματηρό πόλεμο στο Σουδάν παρουσιάζουμε σήμερα ένα ιστορικό ξενοδοχείο το “Hotel Acropole”, που βρίσκεται στο κέντρο του Χαρτούμ - στον 15ο παράλληλο [15°37′58.8″N 32°31′58.8″E].

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΣΟΥΔΑΝ, ΕΔΩ.

Το ξενοδοχείο ιδρύθηκε το 1952, κατά την διάρκεια της Αγγλο-Αιγυπτιακής κατοχής, από τον Έλληνα Παναγιώτη Παγουλάτο (από Κεφαλλονιά) μαζί με την γυναίκα του Φλώρα, που καταγόταν από την Αλεξάνδρεια.

Η μονάδα, η αρχαιότερη στο Χαρτούμ, συνέχισε να λειτουργεί και μετά το 1956 (έτος της ανεξαρτησίας του Σουδάν), πάντοτε ως οικογενειακή επιχείρηση και μετά το θάνατο του ιδρυτή της (1967), όταν την επιχείρηση ανέλαβαν οι τρεις γιοί του.

Υπήρξε διαχρονικά σημείο αναφοράς για τους Έλληνες του Σουδάν, ενώ κατά καιρούς φιλοξένησε και φιλοξενεί δημοσιογράφους, αρχαιολόγους, εργαζόμενους σε ΜΚΟ και άλλους.

Το 1988 καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς κατά τη διάρκεια τρομοκρατικής ενέργειας, κατά την οποίαν υπήρξαν οκτώ νεκροί και δεκάδες τραυματίες. ‘Όμως, οι αδελφοί Παγουλάτου προχώρησαν αμέσως στην κατασκευή νέου ξενοδοχείου σχεδόν δίπλα στο παλιό.

Το 2015, όταν έκλεισε η Ελληνική Πρεσβεία στο Χαρτούμ, ο εκ των ιδιοκτητών Γεράσιμος Παγουλάτος ανακηρύχθηκε επίτιμος Πρόξενος και το Προξενείο μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο.

Το ιστορικό “Hotel Acropole”, πάντα φιλόξενο και φιλικό προς τους πελάτες του, αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο σε ολόκληρη την Αφρική.

Σήμερα συνεχίζει να λειτουργεί ως οικογενειακή επιχείρηση στην κατηγορία των 3* με δυναμικότητα 40 δωματίων, συμβολίζοντας πάντοτε την Ελληνική παρουσία στο Σουδάν.

ΠΗΓΗ: Από την σειρά των ιστορικών ξενοδοχείων του κόσμου. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 23.4.2023.

 

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗ Χαρτουμ Σουδαν ιστορικο ελληνικο ξενοδοχεια Κατσιγιαννης εμφυλιος πολεμος ιστορικα Hotel Acropole 1952, αγγλοαιγυπτιακη αγγλια αιγυπτος αγγλικη αιγυπτιακη κατοχη Ελληνας Παγουλατος Κεφαλλονια γυναικα Αλεξανδρεια αιγυπτου, αρχαιοτερη 1956 ανεξαρτησια οικογενειακη επιχειρηση Ελληνες 1988 καταστροφη τρομοκρατικη ενεργεια, αδελφοι Παγουλατου 2015, Ελληνικη Πρεσβεια Προξενος Προξενειο Αφρικη ελληνικη παρουσια Κεφαλονια Κεφαλονιτης Κεφαλλονιτης Κεφαλονιτες Κεφαλλονιτες ξενοδοχος ξενοδοχοι sudan khartoum 15ος παραλληλος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ